Achtergrond

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 (25 – 31 januari 2014) onder meer aandacht voor enkele topvocalisten die in Amsterdam en op de radio liedrecitals brengen en voor Claudio Abbado.

Video

Händel in Brussel
Bijna twee jaar geleden voerde De Munt in Brussel de opera Orlando van Händel uit in een regie door Pierre Audi, met René Jacobs als muzikaal leider. Indertijd werd de productie live uitgezonden door Mezzo. Voor vanavond is de opname uit het archief gehaald. Solisten bij B’Rock waren onder anderen Bejun Mehta en Sophie Karthäuser.
Mezzo: zaterdag 25 januari om 20.30 u.

Claudio Abbado (foto: Il Fatto Quatidiano).
Claudio Abbado (foto: Il Fatto Quatidiano).

BravaNL herdenkt Abbado
Met een speciale Abbado-programmering herdenkt BravaNL de op 20 januari overleden dirigent. Naast orkestmuziek is er aan het eind van de dag aandacht voor werk met vocale elementen. Eerst ziet u een uitvoering van het Requiem van Mozart door Claudio Abbado met de Berliner Philharmoniker en het Swedish Radio Choir. De solisten zijn Karita Mattila, Sara Mingardo, Michael Schade en Bryn Terfel. Daarna volgt de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, in 2003 uitgevoerd door het Lucerne Festival Orchestra onder Abbado, met als solisten Eteri Gvazava, Anna Larsson en Orfeón Donostiarra.
BravaNL: zaterdag 25 januari vanaf 21.40 u.

Rijngoud in Milaan
Een dag of vijf voordat in Amsterdam de veelbesproken laatste twee Ringen van Wagner beginnen, brengt Mezzo een versie van Das Rheingold op tv vanuit de Scala in Milaan. Regisseur Guy Cassiers en dirigent Daniel Barenboim hadden namen tot hun beschikking als René Pape als Wotan en Martin Kraenzle als Alberich.
Mezzo: zondag 26 januari om 17.00 u.

William Christie (foto: Denis Rouvre).
William Christie (foto: Denis Rouvre).

Patricia in Figaro
Mozarts Le nozze di Figaro maakte in 2012 deel uit van de programmering van het Festival d’Aix-en-Provence. William Christie was er, zoals vaker, bij met zijn Arts Florissants en ook Le Cercle de l’Harmonie speelde, onder leiding van Jérémie Rhorer. In de hoofdrollen ziet u Patricia Petibon als Susanna (binnenkort met een liedrecital te horen in Amsterdam) en de Amerikaan Kyle Ketelsen als Figaro. Kate Lindsey zingt de rol van Cherubino.
Arte: zondag 26 januari om 22.40 u.

Jenůfa vanuit Madrid
Afgelopen dinsdag begon een serie uitvoeringen van Janáčeks opera Jenůfa in De Munt in Brussel. Op Mezzo is een oudere versie te zien onder regie van Stéphane Braunschweig, met Ivor Bolton voor het koor en orkest van het Teatro Real. De solisten in Madrid waren onder anderen Miroslav Dvorský (Laca), Nikolai Shukoff (Steva) en Amanda Roocroft (Jenufa).
Mezzo: maandag 27 januari om 17.00 u.

Zaïde bij BravaNL
Komende week heeft BravaNL een Mozart-driedaagse in de programmering, met ook aandacht voor de opera’s van Mozart. Zaïde werd in een regie van Peter Sellars geproduceerd voor het Festival d’Aix-en-Provence. Ekaterina Lekhina zingt de rol van Zaïde, Sean Pannikkar is Gomat. De productie maakte deel uit van het 60-jarig jubileumprogramma van het Franse festival, in 2008. Louis Langrée dirigeerde de Camerata Salzburg.
BravaNL: woensdag 29 januari om 20.30 u.

Audio

Promotiebeeld van de Elisir-speelreeks in 2012 (foto: Nick Heavican).
Promotiebeeld van de Elisir-speelreeks in 2012 (foto: Nick Heavican).

Elisir met Netrebko
De regie die Bartlett Sher van Donizetti’s L’elisir d’amore maakte was in oktober 2012 de opening van het ‘Live in HD’-seizoen van de Metropolitan Opera in New York. Net als toen zingt Anna Netrebko dit weekend de hoofdrol bij het koor en orkest van de Met, dat door Maurizio Benini wordt geleid. Toen was Mariusz Kwiecien sergeant Belcore, deze keer zingt Nicola Alaimo die rol. Ambrogio Maestri was in 2012 Dulcamara, nu is dat Erwin Schrott.
Radio 4: zaterdag 25 januari om 19.00 u.

Isokoski in de Doelen
De recensent op Place de l’Opera was behoorlijk positief over het optreden van Soile Isokoski bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, begin januari. Radio 4 nam de uitvoering van orkestliederen van Strauss, gevolgd door Mahler 5, op voor uitzending in het Zondagmiddagconcert.
Radio 4: zondag 26 januari om 14.00 u.

Luca in Wigmore Hall
Isokoski, Gauvin, Pisaroni en diens schoonvader Hampson: allemaal grote namen die deze week met liedrecitals te horen zijn op de radio. Bij de BBC Radio 3 is het optreden van Luca Pisaroni in de Londens Wigmore Hall rechtstreeks te volgen. Hij zingt hetzelfde programma als op 17 december jongstleden in Amsterdam. Wolfram Rieger begeleidt de bariton op piano.
BBC Radio 3: zondag 26 januari om 20.30 u.

Gauvin in de Kleine Zaal
Het MAX-Avondconcert brengt uit het Concertgebouw in Amsterdam een rechtstreekse uitzending van het optreden van sopraan Karina Gauvin in de Kleine Zaal. Gauvin had volgens de recensie op Place de l’Opera een magnetische aanwezigheid op het podium bij haar rol in Armide van De Nederlandse Opera, aan het begin van dit seizoen. Begeleid op piano door Maciej Pikulski zingt ze liederen van onder anderen Haydn, Copland en Bizet.
Radio 4: maandag 27 januari om 20.00 u.

Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).
Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).

Hampson en Thompson
Bariton Thomas Hampson toert de komende weken door Europa met de Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Candida Thompson. Het orkest speelt Verklärte Nacht van Schönberg, de bariton brengt onder meer de Vier ernste Gesänge van Brahms en liederen van Schubert en Wolf. Het optreden in het Concertgebouw in Amsterdam wordt rechtstreeks uitgezonden.
Radio 4: dinsdag 28 januari om 20.00 u.

Mauro Peter in Londen
De jonge Zwitserse tenor Mauro Peter staat na zijn optreden in Antwerpen nu in de Wigmore Hall in Londen met zijn uitvoering van Die schöne Müllerin van Schubert, begeleid door Helmut Deutsch op piano. Er wordt een cd-opname gemaakt en de BBC zendt het optreden rechtstreeks uit.
BBC Radio 3: dinsdag 28 januari om 20.30 u.

Weektip

Renée’s Music for the 100+ Millions
De kijkersaantallen van de Live in HD-vertoningen uit de New Yorkse Metropolitan Opera verbleken bij de meer dan honderd miljoen mensen die op zondag 2 februari zullen kijken als Renée Fleming het Amerikaanse volkslied zingt tijdens de Super Bowl-finale, tussen de Denver Broncos en de Seattle Seahawks. De sopraan volgt in een rij van illustere voorgangers als Diana Ross, Barry Manilow en Whitney Houston, maar heeft de pech dat de legendarische American footballwedstrijd dit jaar voor het eerst in een winterse omgeving wordt gehouden, in New Jersey.

Voor en na haar optreden staat Fleming in de opera Rusalka in de Metropolitan Opera in New York. Op 8 februari is ze met die productie te zien in de Live in HD-vertoningen in de bioscopen.

Fleming draait haar hand ook niet om voor wat (zelf)relativerende humor. Bij David Letterman zong ze nieuwe teksten op oude melodieën.

Vorig artikel

Sprankelend pleidooi voor operaman Haydn

Volgend artikel

De Vriend zal Combattimento missen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.