Achtergrond

Cité de l’Opera: Joyce, Marcel en Paul

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 150.

Sterren onder elkaar
Het potje voetbal dat Frankrijk naar de wereldcup bracht werd ook door Plácido Domingo gevolgd.

Lohengrin online
Wie niet in Bayreuth is en geen Duitse bioscoop kan bezoeken heeft dankzij de aangekondigde livestream van Lohengrin (hopelijk geluid én beeld) toch de kans de nieuwe enscenering van Lohengrin te volgen.

Joyce zingt Florence
De bioscoopfilm over de wonderlijke zangdiva Florence Foster Jenkins haalde de Nederlandse bioscopen. Die andere film, met Joyce DiDonato (nog) niet. Maar via Amazon komt de productie wel dichterbij.

Beekman in Salzburg
De opera L’incoronazione di Poppea wordt tijdens de Salzburger Festspiele uitgevoerd onder leiding van William Christie. De Vlaming Jan Lauwers doet de regie en tussen sterren als Sonya Yoncheva en Kate Lindsey staat ‘onze’ Marcel Beekman.

https://twitter.com/LyyPerr/status/1018866239261716485

Rufus schrijft voor de sterren
In oktober staat de wereldpremière gepland van de nieuwe opera van Rufus Wainwright. Na Prima Donna komt de Canadees met een werk over keizer Hadrianus. De cast voor de eerste serie voorstellingen is inmiddels bekend. De productie wordt gezongen door bekende namen als Thomas Hampson, Karita Mattila en Ben Heppner.

Brownlee up close
Tenor Lawrence Brownlee maakt een uitstapje naar het lichtere genre. Hier zingt hij Stardust, van Hoagy Carmichael. Komend seizoen is de Amerikaan een paar keer in de buurt: op 31 oktober zingt Brownlee in Amsterdam Rossini, naast Michael Spyres en in juni 2019 staat hij in Luik in I puritani.

Roken en opera zijn dodelijk
Op 18 juli gaat de nieuwe serie voorstellingen van de Bregenzer Festspiele in première. Regisseur Kasper Holten dacht voor Carmen aan speelkaarten en ontwerper Es Devlin – die ook voor U2 en Take That decors maakte – dacht aan hele grote speelkaarten.

Paul in de race
Bij de kandidaten voor de Emerging Star-competitie van de San Francisco Opera staat ook tenor Paul Appleby, die afgelopen seizoen in Amsterdam zong en in ’18-’19 nog tweemaal terugkomt.

Floris in cabrio
Presentator Floris Kortie reist de komende weken door Nederland voor ‘Klassiek viert de Zomer’. De precieze programmering van zijn gasten konden we niet vinden maar in elk geval werkt sopraan Laetitia Gerards mee aan de serie die op maandag en vrijdag wordt uitgezonden.

Tevreden klant
Zou Michael Fabiano nou een influencer zijn?

Keukenrol meets smoking
Het zijn van die foto’s waar we nooit genoeg van krijgen.

Vorig artikel

Schloss Esterházy vervult droom van Haydn

Volgend artikel

Sarah Connolly eert het Britse lied

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.