Home » Achtergrond

Luciano Pavarotti in 15 quotes

9 augustus 2010

door

Het grote publiek kent haar sterren vaak enkel door quotes. Quotes die lang niet altijd waarheidsgetrouw zijn, maar die wel bepalend zijn voor het beeld van de massa. En dus niet onbelangrijk. In deel drie van een zomerserie 15 quotes van en over Luciano Pavarotti.

Luciano Pavarotti werd geboren in Modena in 1935 en overleed in dezelfde plaats in 2007, op 71-jarige leeftijd. Hij leed aan alvleesklierkanker. Pavarotti was één van de grootste tenoren van de twintigste eeuw en was ook ver buiten de operakringen beroemd. Hij trad 379 keer op bij de Metropolitan Opera en 140 keer bij de Scala in Milaan.

,,In mijn tienerjaren ging ik vaak naar films van Mario Lanza, om hem bij thuiskomst te imiteren voor de spiegel.”
Luciano Pavarotti.

,,Voor mij is muziek maken de meest vreugdevolle activiteit die er is, de meest perfecte expressie van iedere emotie.”
Luciano Pavarotti.

,,Als een kunstvorm is opera een zeldzame en opmerkelijke creatie. Voor mij drukt het aspecten van het menselijke drama uit die niet op een andere manier en zeker niet zo mooi uitgedrukt kunnen worden.”
Pavarotti in ‘Pavarotti: My World’ (1995).

,,Iedere dag sta ik stil bij alles wat me gegeven is. Je weet nooit wanneer je je stem verliest, dat zorgt ervoor dat je de tijd dat je kan zingen erg waardeert. Ik dank God voor ieder seizoen, iedere maand, ieder optreden.”
Pavarotti in ‘Pavarotti: My World’ (1995).

,,Een leven in de muziek is een prachtig besteed leven, dat is waar ik mijn hele leven aan besteed heb.”
Pavarotti in een citaat op zijn website, na zijn overlijden in 2007.

,,Ik denk dat één van mijn belangrijke kwaliteiten is dat als je de radio aanzet en iemand hoort zingen, je direct weet dat ik het ben. Je verwart mijn stem niet met een andere.”
Pavarotti in The New York Times (2007).

,,Om in opera, en in alle uitvoerende kunsten, veelgevraagd te zijn en hoge bedragen op te strijken, moet je natuurlijk goed zijn, maar je moet ook beroemd zijn. Dat zijn twee verschillende dingen.”
Pavarotti in ‘Pavarotti: My World’ (1995).

,,Ik ben een eenvoudig mens. Ondanks alles wat er gebeurd is, heb ik geprobeerd de eenvoudige persoon te blijven die ik was toen ik begon.”
Pavarotti in ‘Pavarotti: My World’ (1995).

,,Hij was altijd behulpzaam voor me en steunde me in mijn moeilijke momenten, bijvoorbeeld tijdens een zware ziekte. Hij was erg close met me, belde me vaak op, gaf me veel steun. We moeten hem herinneren als de grote artiest die hij was. De man met die prachtige, charismatische persoonlijkheid. Een erg goede vriend. En een geweldige pokeraar.”
José Carreras.

,,Sommigen zingen opera, Luciano Pavarotti was een opera.”
Bono in ‘Bono’s tribute to Pavarotti’, BBC News (2007).

,,Ik heb zijn stem altijd bewonderd, met zijn unieke timbre en grote bereik. En ik hield van zijn heerlijke gevoel voor humor. Soms, in onze concerten met José Carreras, vergaten we dat we aan het optreden waren voor een betalend publiek, omdat we zoveel plezier stonden te maken.”
Plácido Domingo.

,,De Pavarotti waar mensen nu over praten is zo’n contrast met de mollige, grappige man die met me wandelde in San Francisco, die in mijn kleedkamer zat en grappen maakte tijdens voorstellingen en die spaghetti voor ons kookte na afloop. In zijn begindagen, toen Luciano dik werd, denk ik dat hij gekwetst werd door alle grappen die er over hem gemaakt werden. Aan de buitenkant lijkt het alsof hij een montere houding heeft aangenomen ten opzichte van zijn gewicht, maar het is waarschijnlijk een bron van veel verdriet voor Luciano dat hij zijn eetlust niet kan bedwingen.”
Beverly Sills in ‘Beverly: An Autobiography’ (1987).

,,Hij was geweldig met de fans, hij besteedde uren aan het geven van handtekeningen. Dat ligt in de lijn van de operatraditie. Opera was in de negentiende eeuw in Italië volksvermaak. Opera was iets wat mensen in de straten zongen. Ik denk dat Pavarotti dat aspect teruggebracht heeft. Hij was bij de operafans geliefd vanwege zijn kenmerkende, unieke stem in zijn beginjaren en bij het grote publiek geliefd vanwege zijn charisma en uitstraling in zijn latere jaren.”
Muziekcriticus Anne Midgette in de New York Times.

,,Hij was een intieme vriend, een fantastisch persoon. Ik zong vele keren met hem en nam veel met hem op. Ik hield enorm van hem en bewonderde hem nog meer. Hij was een wonderbaarlijk mens.”
Sopraan Montserrat Caballé.

,,Er waren tenoren en er was Pavarotti.”
Regisseur Franco Zeffirelli.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.