Binnenkort

Opera Animous speelt Het Sluwe Vosje

Opera Animous speelt in augustus en september Jánàčeks opera Het Sluwe Vosje op diverse buitenlocaties in Nederland. De regie is in handen van Machteld van Bronkhorst, de cast bestaat uit een mix van jonge en ervaren zangers, met Robbert Muuse in de hoofdrol.

Promotieplaat van Het Sluwe Vosje.

De komische opera Het Sluwe Vosje van de Tsjechische componist Leos Jánàček gaat over het thema ‘de mens en zijn plaats in de natuur’. Opera Animous geeft dat vorm door haar productie op een aantal buitenlocaties en kastelen in het land te spelen, waaronder Kasteel Groeneveld in Baarn en het Muiderslot.

Opera Animous is een jong gezelschap, dat sinds 2006 kleinschalige voorstellingen maakt in Nederland, Frankrijk en België. Het helpt daarnaast jonge zangers om na hun conservatoriumstudie de weg naar het professionele podium te vinden.

De regie van Het Sluwe Vosje komt van Machteld van Bronkhorst, die in 2006 met mezzosopraan Wieke van Wingerden het initiatief voor Opera Animous nam. Ze produceerden eerder La Belle Hélène, L’Enfant et les Sortilèges en Suor Angelica.

,,Van Bronkhorst kneedt Het Sluwe Vosje tot een muzikaal spektakel met kleurige fantasiekostuums, maskers en objecten”, aldus de aankondiging van Opera Animous. Daarnaast wordt er voor een ‘frisse Nederlandse vertaling’ gezorgd.

Een cast van elf zangers vertolkt de ruim 30 rollen uit de opera, onder supervisie van Van Wingerden en begeleid door pianist Wilko Jordens. Hoofdrolspeler is Robbert Muuse als de Boswachter. Hij maakte onlangs zijn debuut bij het Verbier Festival in Zwitserland, in een concertante opvoering van Salome onder leiding van Valery Gergiev.

Tussen de andere solisten zitten onder andere Esther Huisman (regelmatig te horen in het koor van De Nederlandse Opera) en Bas Kuijlenburg (die drie rollen zal zingen).

Opera Animous bereidt de productie momenteel voor in de Achterhoek, op landgoed ’t Reirinck. Daar zal op 18 augustus een try-out plaatsvinden. De première is op Kasteel Groeneveld in Baarn, op 21 augustus. In het voorjaar van 2011 volgt nog een tournee van zeker 10 voorstellingen.

Zie voor de volledige speellijst en meer informatie de website van Opera Animous.

Vorig artikel

Tenor Rendall klaagt Deense opera aan

Volgend artikel

Luciano Pavarotti in 15 quotes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.