Achtergrond

Youtube-portret: Hildegard Behrens

Woensdag 18 augustus was het precies een jaar geleden dat Hildegard Behrens overleed. Behrens was een vermaard Wagner-vertolkster. In de jaren tachtig deed ze velen verbaasd staan met onder meer haar Isoldes en Brünnhildes. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Hildegrard Behrens werd geboren in 1937 in Varel, Duitsland. Ze deed eerst een studie rechten, voordat ze zich in Freiburg op het zingen stortte. Het was ook in Freiburg waar ze haar operadebuut maakte, als de gravin in Mozarts Le nozze di Figaro.

Datzelfde jaar werd Behrens lid van de operastudio van de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf, waar ze in 1972 ensemblelid werd. Enkele jaren later ontdekte Herbert von Karajan haar daar en contracteerde haar als zijn Salome voor een opname van de opera van Richard Strauss. Met dezelfde rol brak Behrens vervolgens definitief door tijdens de Salzburger Festspiele van 1977.

Hieronder een fragment van één van haar Salome-vertolkingen, in Wenen in 1990 (wat later in haar carrière dus).

 

In 1978 gaf Behrens een triomfrijke vertolking van Leonore in Beethovens Fidelio bij de Metropolitan Opera in New York, waar ze in 1976 was gedebuteerd als Giorgetta in Il Tabarro. Hieronder een audiofragment van een opname die ze met maestro Solti maakte van de opera.

Een mijlpaal in Behrens snel ontwikkelende carrière was een televisie-opname van Wagners Tristan und Isolde in München, met de legendarische dirigent Leonard Bernstein. De samenwerking tussen Behrens en Bernstein werd zeer geprezen.

Hieronder een fragment van die opname. Behrens zingt de beroemde ‘Liebestod’.

Twee jaar later, in 1983, maakte de sopraan haar debuut bij de Bayreuther Festspiele, in haar lijfrol Brünnhilde. Ze zong de rol op de beroemdste tonelen van de wereld en werd door Opera News eens geroemd als ‘the greatest living Brünnhilde’.

Hieronder een fragment van dat debuut. Ze zing een duet met Reiner Goldberg als Siegfried in het derde deel van de Ring, Siegfried.

Met één van haar andere favoriete rollen, Elektra van Richard Strauss, oogstte Behrens eveneens grote successen. Ze zong de rol onder meer in Parijs, Athene, Houston, München, Wenen en New York.

Hieronder een fragment van haar Elektra-optreden bij de Metropolitan Opera in 1994, samen met Donald McIntyre als Orest en James Levine op de bok.

Behrens zong niet enkel Duits repertoire. Beroemd werd bijvoorbeeld ook haar optreden als Tosca bij de Metropolitan Opera, naast Plácido Domingo als Cavaradossi. Daarom tot slot de beroemde aria ‘Vissi d’arte’ uit dat werk.

Hildegard Behrens overleed op 18 augustus 2009 in een ziekenhuis in Tokyo. Ze was 72 jaar.

Vorig artikel

De wereld in 40 operahuizen: Helsinki

Volgend artikel

Janacéks dierenopera in de vrije natuur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Alessandro
    20 augustus 2010 at 16:20

    Rest in peace, dear Hildegard!

    – You still remain the best Isolde I ever heard live (Munich 2000 under Maazel at his 70th birthday) –