Binnenkort

Legende gaat in scenische wereldpremière

De opera Legende van Peter-Jan Wagemans krijgt op woensdag 2 februari haar scenische wereldpremière bij De Nederlandse Opera (DNO). Zowel het artistieke team als de cast is grotendeels Nederlands bezet, met op de bok Reinbert de Leeuw en als regisseur Marcel Sijm.

Legende ging op 17 februari 2007 in wereldpremière tijdens de ZaterdagMatinee. Na die concertante uitvoering verschijnt het werk nu voor het eerst op het toneel.

Wagemans schreef zelf het libretto van de opera. Hij baseerde het verhaal op het negentiende-eeuwse stripboek ‘Reizen en avonturen van Mijnheer Prikkebeen’ van Rodolphe Töpffer. Wagemans heeft de verhalen over de vlindervanger Prikkebeen verweven met andere ‘legenden’, die allesbehalve grappig zijn. De ondertitel van de opera luidt dan ook ‘De ontsporing van Meneer Prikkebeen’.

Wagemans is één van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse componisten. Alle grote Nederlandse orkesten hebben de afgelopen jaren wel werken van hem opgevoerd. Wagemans werkt hiernaast op het Rotterdams Conservatorium en was enige jaren programmeur van Holland Symfonia en artistiek leider van het Doelen Ensemble.

De scenische wereldpremière wordt geregisseerd door Marcel Sijm. Sijm regisseerde de afgelopen jaren Der Freischütz en Snowwhite bij de Nationale Reisopera en maakte veel producties voor kinderen.

De muzikale leiding is in handen van Reinbert de Leeuw, een frequente gast bij DNO. In 2009 leidde hij bijvoorbeeld de wereldpremière van Adam in Ballingschap van Rob Zuidam. De Leeuw is chef van Asko|Schönberg. Tijdens Legende zal hij het Radio Filharmonisch Orkest leiden.

In de rol van Festus/Frits maakt de Belgische tenor Yves Saelens zijn DNO-debuut. Hij was in 2004 ‘Jonge Musicus van het Jaar’ in België en trad eerder op bij onder meer de ZaterdagMatinee, de Vlaamse Opera, de Munt in Brussel en het Festival d’Aix-en-Provence.

De Poolse sopraan Elzbieta Szmytka zingt Nel/Polyandus. Zij was lang geleden (1983) al eens bij DNO te zien als Blondchen. In de tussenliggende jaren heeft ze carrière gemaakt bij onder meer de Staatsoper Berlin, de Salzburger Festspiele en de Nationale Reisopera.

Naast dit koppel zijn er veel Nederlandse namen in de cast te lezen: de heren Thomas Oliemans (Pontus), André Morsch, Martijn Cornet, Marcel Beekman, Huub Claessens en Dennis Wilgenhof en de dames Helena Rasker (Ursula), Marieke Steenhoek, Caroline Cartens en Corinne Romijn.

Na de wereldpremière op 2 februari volgen er tot en met 27 februari nog zes voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder een ‘making of’-filmpje van de productie:

Vorig artikel

René Jacobs tovert met Die Zauberflöte

Volgend artikel

De Domingo-discografie: Belcanto

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.