Binnenkort

Nieuwe Billy Budd bij De Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera voert vanaf maandag 7 maart een nieuwe productie van Billy Budd op. Het meesterwerk van Benjamin Britten wordt geleid door Ivor Bolton en geregisseerd door Richard Jones. Jacques Imbrailo zingt de titelrol.

Billy Budd is gebaseerd op een novelle van Herman Melville. Het speelt zich af op het oorlogsschip ‘Indomitable’. De scheepsmaat Billy Budd krijgt ruzie met John Claggart. Omdat hij stottert, kan hij zich niet verdedigen. Daarop vliegt hij Claggart aan en slaat hem dood. Hij wordt ter dood veroordeeld.

Scène uit Billy Budd, Frankfurt, 2007 (foto: Barbara Aumüller).

Het verhaal is opgezet als een parabel, ‘die ons menselijke prototypen te zien geeft’, aldus De Nederlandse Opera (DNO). ,,In dit uitsluitend voor mannenstemmen gecomponeerde werk worden grote koorscènes afgewisseld met intieme taferelen; schilderachtige orkestrale tussenspelen vormen het verbindende element tussen beide. De ware hoofdrol is echter weggelegd voor de zee, waarin een welhaast utopische vrijheid huist, terwijl iedereen tegelijkertijd onderworpen is aan haar tirannie.”

De productie van Billy Budd werd eerder opgevoerd bij de Oper Frankfurt in 2007. Regisseur Richard Jones verzorgt nu de première in Amsterdam. Jones is een bekend gezicht in Het Muziektheater. Hij regisseerde eerder Mazeppa, Der fliegende Holländer, Jenufa en Het sluwe vosje (in februari 2011 nog in Amsterdam te zien).

De muzikale leiding is in handen van Ivor Bolton, die ook al tweemaal bij DNO te zien was, in Così fan tutte en Ercole amante. Bolton treedt vaak op bij de Bayerische Staatsoper.

De titelrol wordt vertolkt door Jacques Imbrailo, die zijn debuut maakt bij DNO. Hij zong de rol eerder tijdens het festival van Glyndebourne.

John Mark Ainsley zingt Captain Vere en Clive Bayley vertolkt John Claggart. Bayley zong zijn partij ook bij de eerste voorstellingen van deze productie in Frankfurt. Vermeldenswaardig is ook het optreden van de gerenommeerde bas Gwynne Howell in de rol van Dansker.

Billy Budd wordt vanaf 7 maart acht keer opgevoerd in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Discografie: Billy Budd

Volgend artikel

Dessay: een beeldschone Cleopatra

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.