Binnenkort

Voi-Z brengt panoramisch festival

Nog een paar dagen en dan trapt het Voi-Z Festival 2011 af in Zwolle. Het festival heeft verspreid over tien dagen 32 voorstellingen geprogrammeerd: een panoramische blik op opera, muziektheater en alles wat daarbij hoort. Hieronder een handgreep uit de programmering.

Het Voi-Z Festival 2011 (voorheen Kameroperafestival) vindt plaats van 1 tot en met 10 april op diverse locaties in Zwolle. De programmering is de eerste van de nieuwe directeur Michael de Roo, die onlangs aan Place de l’Opera zijn plannen toelichtte. De Roo: ,,Het festival is een panoramisch venster op wat er gebeurt in opera en muziektheater. Een soort overzichtstentoonstelling.”

De programmering is ondergebracht onder vijf titels en een extra serie. In Voi-Z en de Nederlandse Makers zijn producties te zien als Feeks van Holland Opera, Pierrot Lunaire en Miss Donnithorne’s Maggot van New Opera Amsterdam, The Reclining Woman van De Helling en The Awakening van New Media Pocket Opera.

In de reeks Voi-Z en de Oude Meesters zijn enkele klassieke titels te vinden. Het Combattimento Consort voert onder leiding van chef Jan Willem de Vriend Orlando van Händel uit. De regie is van Eva Buchmann. OPERA2DAY komt langs met La Giuditta van Scarlatti (onlangs al in de Doelen te zien) en de Dutch National Opera Academy voert Les Mamelles de Tirésias op van Poulenc.

Voi-Z Internationaal bevat de productie Waar is mijn Ziel? van het Vlaamse Muziektheater Transparant. Het is ‘een verklanking van diepe zielenroerselen’, zo luidt de ondertitel. De muziek komt van Monteverdi, het concept is uitgedacht door Caroline Petrick en Wim Maeseele heeft de muzikale leiding.

Voi-Z Projecteert bevat onder meer een bewerking van Hertog Blauwbaards Burcht van Bartók door het kunstenaarstrio Collectief 33⅓ en Michael de Roo zelf. Verder wordt in deze serie op zaterdag 2 april de video-opera Three Tales van Reich uitgezonden op een groot scherm op de Grote Markt in Zwolle.

Voi-Z Nu! bevat projecten ‘voor en door jongeren’ en in de Salon de la Voix (in Grand Café De Harmonie, het kloppende hart van het festival) zijn diverse vocale concerten te horen, bijvoorbeeld van winnaars van het afgelopen Internationaal Vocalisten Concours.

Zie voor het hele programma de website van Voi-Z.

Vorig artikel

Ook Düsseldorf maakt geweldige Billy

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Milaan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.