Binnenkort

De Munt brengt Hanjo naar Muziektheater

Het Brusselse operahuis De Munt voert op 27 april en 8 mei de opera Hanjo op in Het Muziektheater in Amsterdam. Hanjo is een werk van de Japanse componist Toshio Hosokawa, die de traditie van het no-theater verweeft met muziek van nu.

Hanjo ging in 2004 in wereldpremière tijdens het Festival D’Aix-en-Provence in Frankrijk. Het is de tweede opera van Toshio Hosokawa, die eerder Vision of Lear schreef en dit jaar bij De Munt zijn derde opera, Matsukaze, presenteert.

Scène uit Hanjo (foto: Johan Jacobs).

De opera Hanjo gaat over de jonge Hanako, die dag in dag uit als verdoofd op de terugkeer van haar geliefde wacht. Wanneer hij eindelijk opdaagt, herkent ze hem niet meer. Hij is een vreemde geworden voor haar.

Hosokawa baseerde zijn opera op een no-theaterstuk van Tukio Mishima. ,,Ik wilde dat mijn opera geassocieerd zou worden met de Japanse tradities van no en kabuki en tegelijkertijd weerklank zou vinden bij het hedendaagse publiek”, licht hij toe. ,,No-theater is bovenzinnelijk, en ik componeerde Hanjo dan ook als een droom. Het drama voltrekt zich op de grens tussen droom en werkelijkheid, tussen waanzin en gezond verstand.”

De opera heeft een ‘delicate en sensuele enscenering’ gekregen van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, zo stelt Het Muziektheater. De Keersmaeker studeerde in Brussel en New York en ensceneerde in 1998 haar eerste opera. De choreografe kreeg vorig jaar nog aandacht in het Holland Festival in Amsterdam.

De rollen in Hanjo worden vertolkt door sopraan Ingela Bohlin als Hanako (eerder in Amsterdam te zien in onder meer Così fan tutte), Frederika Brillembourg als Jitsuko Honda (eerder in Amsterdam te zien in onder meer I puritani) en William Dazeley als Yoshio.

De opera wordt uitgevoerd door een kamerorkest van De Munt onder leiding van Koen Kessels.

Zie voor meer informatie de website van Het Muziektheater.

Vorig artikel

De Ring in Wenen: vier avonden topzang

Volgend artikel

Kunnen barihunks ook echt zingen?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.