AchtergrondFeatured

Kunnen barihunks ook echt zingen?

Baritons die met hun sexy look en onweerstaanbare charisma het publiek verhitten: dat zijn barihunks. Het feit dat er een speciale website over hen bestaat, geeft wel aan dat het er vele zijn. Maar kunnen ze ook echt zingen? Basia Jaworski zet zeven beroemde hunks op een rij.

Het fenomeen barihunk wordt al sinds 2007 breed uitgemeten op een speciale website: Barihunks – The Sexiest Baritone Hunks from Opera. Gezien de reacties wordt de site goed bezocht. En niet alleen door homoseksuele mannen, toch wel de meerderheid van het enthousiaste operapubliek.

Niks geen traditionele zangersbuikjes meer: een doorsnee operazanger brengt tegenwoordig de helft van zijn tijd joggend en in fitnesscentra door. Dat moet ook wel, want steeds vaker gaan ze al of niet geheel ontbloot de bühne op. Een aangeklede barihunk is een rariteit geworden, wat een recensent onlangs een opmerkelijke uitspraak over Teddy Tahu Rhodes ontlokte: ,,Hij kan zingen, ook met hemd aan.”

Wat de barihunks buiten hun uitzonderlijk goede uiterlijk nog meer gemeen hebben, is een groot acteertalent en een charisma en charme die ze van het ene op het andere moment van een gevaarlijke verleider (Giovanni, Scarpia, Kowalski) laat veranderen in een neurotische maar toch wel zeer lieve teddybeer met hoge aaibaarheidsfactor (Billy Budd, Hamlet, Peleas).

Ze beschikken over een groot komisch talent (beide Figaro’s, Dulcamara, Malatesta), en zijn niet te beroerd om moderne, vaak speciaal voor hen gecomponeerde opera’s in te studeren.

Nou heeft een aantrekkelijk uiterlijk altijd een rol gespeeld, ook in de opera. Denk aan Callas, Tebaldi, Corelli, Pinza of Milnes. De laatste tijd schijnt echter de schone verschijning belangrijker te worden dan de stem. En dan heb ik het niet eens over de ongetwijfeld humoristisch bedoelde opmerking op de Barihunks-site: ,,He can’t sing, but who cares! No one ever said that you had to be able to sing to make it on this site…”

Iedere dag komen er nieuwe ‘hunks’ op de site voorbij, maar of ze het ook echt gaan maken? Kunnen ze hun status behouden? Ook als ze ouder worden?

Hieronder zeven beroemde barihunks op een rij. Hebben ze meer dan een goede look? Reacties stel ik zeer op prijs!

(Foto: Jason Bell)

Erwin Schrott
Bijnaam
Hot Schrott
Profiel
Eén van de nieuwste ‘aanwinsten’ onder de hunks komt uit Uruguay en heeft inmiddels op alle grote podia gezongen. Echt in het nieuws kwam hij toen hij zich met Anna Netrebko verloofde. Er was veel geroddel over, want beiden waren al met een ander getrouwd en Schrott had al een dochter van tien. Inmiddels zijn de twee keurig getrouwd en hebben een zoon.
Of het aan de verhouding met Anna lag of aan zijn uiterlijk: hij kreeg een exclusief platencontract met Universal. Zijn eerste cd vond ik ronduit teleurstellend en met een speelduur van 50 minuten toch echt aan de karige kant.
Aanbevolen
Op dvd Le nozze di Figaro uit Londen.
Look
9
Zang
magere 6

Bo Skovhus
Profiel De boomlange Deen is een buitengewoon intelligente zanger met een zoet geluid. Debuteerde aan de Wiener Staatsoper op zijn 26e als Don Giovanni. Juist omdat hij typecasting wilde vermijden, stortte hij zich soms op te zware rollen. Rollen ook van onaantrekkelijke mannen zoals Wozzeck.
Aanbevolen Op dvd Tristan und Isolde (Kurwenal) uit Glyndebourne, Don Carlos (Posa) en Die Lustige Witwe uit San Francisco (Danilo); op cd liederen van Clara Schuman.
Tip Komt in juni naar Amsterdam voor Jevgeni Onjegin.
Look 9, maar dan moet je wel van lange blonde Vikingen houden.
Zang absoluut een 9.

(Foto: Marty Sohl)

Rodney Gilfry
Profiel Wellicht het meest veelzijdig van de beroemde hunks. Met net zo veel gemak zingt hij Don Giovanni, Kowalski, Danilo en de getergde heilige Franciscus in Messiaens Saint Francois.
Ik heb hem een paar keer in Streetcar Named Desire gezien en gehoord, en geloof me: in de rol van Stanley Kowalski liet hij me zelfs Marlon Brando vergeten. Daar gaat je bloed sneller van stromen.
Aanbevolen Op dvd Streetcar Named Desire en Die Lustige Witwe; op cd het oratorium Joshua.
Look maximaal een 9
Zang 9

(Foto: Catherine Ashmore)

Simon Keenlyside
Profiel Geloof me of niet: Keenlyside kan ook dansen. Maar ja, wat kan hij niet? Een paar jaar geleden heeft hij op het Holland Festival Die Schöne Müllerin zowel gezongen als gedanst, iets wat hij ook deed als Orfeo in Brussel.
Aanbevolen Alles, eigenlijk. Zeker zijn Hamlet en Don Giovanni.
Uiterlijk 9
Zang 10

(Foto: Pasha Antonov)

Dmitri Hvorostovsky
Profiel Een klasse apart. Op zijn 26e won hij Cardiff, waarna het een beetje te snel ging. Hij kende zijn talen niet en had amper repertoire opgebouwd. Toch kreeg hij een exclusief contract met Philips. Alles wat mis kon gaan, ging ook mis, maar Dima herstelde zich. En hoe!
Aanbevolen Op dvd met Il Trovatore en een recital met Sovjet-songs van weleer (voor mij een MUST!). Op 8 april 2003 trad hij hiermee op voor maar liefst 6500 toeschouwers in het Kremlin Palace.
Look 10
Zang 10

Mariusz Kwiecien
Bijnaam Hot Pole
Profiel Tien jaar nadat Hvorostovsky Cardiff won, trad er een andere aantrekkelijke jonge bariton in zijn voetsporen: Mariusz Kwiecien. Bij Cardiff kwam hij niet verder dan een plaats in de finale, maar blijkbaar heeft hij voldoende indruk gemaakt om tot de hoogste operaregionen door te stoten.
Ik hoorde hem als een fantastische Marcello in Antwerpen. Hij imponeerde voornamelijk met zijn voortreffelijke acteerwerk. Zijn stem vond ik mooi, maar niet uitzonderlijk. Nogal klein ook. Later werd hij door de Metropolitan Opera ontdekt. Zelfs Marilyn Horne raakte bijzonder door hem gecharmeerd.
Wat bijna niemand weet: Kwiecien is ook een begenadigd liedzanger.
Aanbevolen Van hem zijn er weinig officiële opnames in omloop. Eén van de weinigen is A night at the opera op Naxos en het requiem van Brahms. Op dvd natuurlijk Lucia di Lammermoor uit New York, met Anna Netrebko en Piotr Beczala.
Look 8 (en een 10 voor zijn charisma en acteertalent)
Zang 7

Nathan Gunn
Bijnaam Top Gunn
Profiel Een mooie zanger. Misschien het minst macho van het rijtje. Zijn charisma is ook niet zo groot als die van Kwiecien. Ik heb hem een paar keer live gezien en was zeer onder de indruk. Zijn stem is in alle lagen solide. Hij is een blijverd!
Aanbevolen Jammer genoeg heeft EMI Classics zijn recital met Amerikaanse liederen laten vervallen. Zonde!
Look 8
Zang 8

Vorig artikel

De Munt brengt Hanjo naar Muziektheater

Volgend artikel

Van Aken en Westbroek gaan naar Verbier

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

25Reacties

 1. Gerard
  20 april 2011 at 19:44

  Origineel artikel haha!

 2. ML. Röntgen
  20 april 2011 at 21:54

  Tja, al die zangers, mooie mannen en, Basia, je maakt er weer een heel leuk en goed verhaal van.Barihunks kunnen dus echt goed zingen.Ik ga nooit naar de opera, stom, denk ik dan, moet maar eens gaan gebeuren.Dag! Groetjes MLR.

 3. Spen1992
  20 april 2011 at 22:01

  Komt er nu ook een lijstje voor andere knappe stemsoorten? De sexysoprano’s, mezzomama’s en altohotties. Hahahah.

 4. Patrick van Rhedenborg
  20 april 2011 at 23:02

  Geestig Basia!

  Jammer dat die Schrott niet zo geweldig zingt,maar gelukkig krijgt Dima alleen maar 10en.
  De rest kan me eigenlijk niet schelen!;-)

 5. martin
  21 april 2011 at 09:00

  Van eigen bodem zou ik de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, Henk Neven, toch ook wel als een onvervalste ‘barihunk’ willen omschrijven…

 6. Basia Jaworski
  21 april 2011 at 12:43

  Henk Neven is bij Barihunks bekend, hoor :

  http://barihunks.blogspot.com/2010_04_01_archive.html

  Of course, the Netherlands Opera always has other barihunk options. They have Bo Skovhus singing in Eugene Onegin and Henk Neven in Romeo et Juliette.

  Ook Quirijn de Lange heeft de site gehaald:

  http://barihunks.blogspot.com/2008/04/quirijn-de-lang_15.html

 7. 21 april 2011 at 17:33

  geestig, en ik heb altijd gevonden dat het ook oog wel wat wilde, zelfs jan derksen vond ik een hunk…..nietwaar?

 8. Leopold
  22 april 2011 at 16:22

  Grappig artikel… eens met de constateringen over Dimi… en wat mij betreft blijven stem en acteertalent het toch écht op alle fronten winnen van een leuke kop en dite lijf. Zo hoorde ik barihunk Schrott 2 jaar geleden in Rome in het Parco della Musica. Hij zong de proloog uit Mefistofele in een concertante uitvoering onder niemand minder dan Pappano, die toch écht als een goede zangersdirigent bekend staat. Meneer Schrott stond wat ongeïnspireerd zijn rol te vertolken… van goede zang, acteertalent of enig barihunk-gehalte was niets te bespeuren… Zijn voorkomen ontlokte aan een oude (goedgekapte en goedgeklede) Italiaanse dame naast mij slechts de opmerking dat een mooie man als hij zich toch niet zo schandelijk hoefde te kleden, laat staan te zingen, “Kijk, hij heeft zijn overhemd halfopen en draagt geen das… en dan ook nog zó matig zingen! Laat hem een voorbeeld nemen aan Corelli. Zijn hoofd, zijn pak én zijn stem waren altijd mooi.” Deze dame was duidelijk een liefhebster van zangers die mét shirt aan wél kunnen zingen 😉

 9. Jochem
  23 april 2011 at 15:11

  Mis ik Hampson? Thomas Hampson? 🙂

 10. Joseph
  23 april 2011 at 16:56

  Hopelijk drijven de organisatoren van opera het niet te ver, en gebruiken barihunks niet als publiekstrekkers zoals in de popmuziek.
  De echte operafans zijn wel kritische mensen, gelukkig maar.

 11. Basia Jaworski
  23 april 2011 at 18:27

  Jochem – ja.
  Sterker, ik _zelf_ mis _mijn_ geliefde hunk, Sir Thomas Allen :-))
  Happy Easter!

  Joseph – het was een luchtig bedoeld niemendalletje.
  Hebben we ook wel eens nodig.
  Na de feestdagen gaan we weer aan de orde van de dag ..
  Happy Easter!

 12. Olivier Keegel
  26 april 2011 at 18:36

  Ik mis Thomas Quasthoff!

 13. channa
  26 april 2011 at 21:00

  Waar zijn Luca Pisaroni en Ildebrando D’Arcangelo?? 🙂

 14. Basia Jaworski
  27 april 2011 at 11:44

  @Channa – zal ik een vervolg schrijven? :-)))
  @Olivier – ik neem aan dat het een graapje (sic!) was, maar ik vond het eigenlijk niet leuk. Uzelf wel?

 15. Spen1992
  27 april 2011 at 14:33

  OH Thomas Quasthoff is die man die vaak op BravaNL te zien is. Ik vond het wel een leuk grapje eigenlijk.

 16. Mariska
  7 juni 2011 at 14:53

  Ik weet dat het bijna niet voorkomt, en dat het daarom niet voor mogelijk wordt gehouden.. maar er bestaat ook een teno-hunk (hm, dat klinkt al direct anders). Ik zag hem slechts op scherm (Tuschinksy, Die Walküre), maar het was meteen raak.

  Jonas Kaufmann.
  eenvoudig heerlijk.

 17. joseph
  7 juni 2011 at 16:54

  Onlangs Jonas Kaufman op de Franse TV gezien in de opera ” Werchter”.
  Schitterende tenor in een voor hem passende rol.

 18. alexnandra
  8 maart 2014 at 14:39

  Ok…. You can speek about sexy baritones…. For me, “sexy” is in the voice… and so I can´t agree with your choice….Don´t need a baritone who looks sexy…if the voice is not; sorry =D

 19. alexandra
  8 maart 2014 at 14:46

  Sorry…you speek about bodies – or voices???

 20. kersten
  8 maart 2014 at 18:18

  Sexy voice? Anna Moffo!! (Pas heel veel later zag ik ook nog haar foto!)
  (We gaan weer richting de feestdagen, Basia.)

 21. Claire
  30 juni 2017 at 21:00

  Zag een paar maanden geleden Konstantin Wolff zingen. De man heeft een enorme indruk op
  mij gemaakt. Een mooie man met een prachtige stem.

 22. Wiebke Göetjes
  30 juni 2017 at 21:33

  Ik ga over mijn nek van die barihunks, eerlijk gezegd…. En dat soort van “hot” en “geil” kijken in de camera…

  BRRRRRR……..Heel onsexy vind ik het..

  Sexy is een klank in de stem zoals Alexandra terecht zegt.

 23. Anna Minis
  30 juni 2017 at 22:47

  Nou ja, barihunks! daar had ik nog nooit van gehoord. Maar nu Basia het zegt, er zijn heel wat mooie baritons. Er zijn ook mooie tenoren. Placido Domingo had toen hij nog jong en knap was een hele club vrouwelijke aanhangers, de ”Domingo-club”, ik kwam ze tegen in de Wiener Staatsoper. En José Carreras was ook lang niet lelijk. Corelli is ook al genoemd, en er zijn er vast nog meer. Misschien worden mannen wel mooi door te zingen. Het ontwikkelt de borstkas en doet de ogen stralen.

  Een van de allermooiste mannenstemmen vind ik Carlo Bergonzi, maar die was niet mooi en niet lelijk.
  En misschien de allermooiste tenor zat in het vette lijf van Pavarotti. Zo zie je maar weer, het kan ook zonder schoonheid.
  De opmerking van de heer Keegel vind ik stijlloos.

  Ik mis er ook nog een: Ruggiero Raimondi. Echt een schoonheid met een prachtige stem.

 24. Basia Jaworski
  1 juli 2017 at 10:02

  Het is niet de bedoeling dat de redacteuren deel nemen aan de discussie, maar ik zou graag in contact willen komen met Anna Minis en weet niet hoe anders. Anna: ben je op FB? Is Anna Minis je echte naam?

  Over het stukje heel erg kort: het was niet bedoeld als een serieuze artikel.

 25. Anna Minis
  1 juli 2017 at 10:28

  Hoi Basia
  Natuurlijk is dat mijn echte naam! mijn e-mail adres is bekend bij de redactie, dus je kunt me mailen als je dat wilt. Ik ben benieuwd! Ik zit niet op FB.
  Hartelijke groet
  Anna