Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws

Zes opera’s op 89e festival van Verona

Verona19 mei 2011 1 reactie

Op vrijdag 17 juni gaat het 89e operafestival in de beroemde Arena van Verona van start. Het festival presenteert deze zomer zes klassieke opera’s, die tot begin september te zien zijn. De affiches tellen enkele grote namen, waaronder Nino Machaidze, Lawrence Brownlee en Marcelo Álvarez.

De Arena di Verona (Photo by Gianfranco Fainello. From the Archives of Fondazione Arena di Verona. All rights reserved).

Het operafestival in de Noord-Italiaanse stad Verona is één van de bekendste operaevenementen ter wereld. De reden is het unieke Romeinse amfitheater waar de voorstellingen worden gehouden. Het werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus, kan 15.000 mensen herbergen en heeft een ongekende akoestiek.

Jaarlijks trekken er zo’n half miljoen mensen naar Verona om een opera te beleven, zowel kenners als leken. Op 17 juni gaat alweer de 89e editie van start.

Het programma bevat dit jaar zes producties, die tot begin september roulerend opgevoerd worden. Het festival trapt af met een nieuwe Traviata van regisseur/ontwerper Hugo de Ana. De hoofdrollen worden in drie bezettingen vertolkt, met onder andere Inva Mula, Francesco Meli, Vladimir Stoyanov en George Gagnidze.

Uiteraard is ook Aida aanwezig, een Verdi-opera die geen editie op het programma ontbreekt. Opgevoerd wordt een productie die gebaseerd is op een Aida-productie uit 1913. De cast bevat onder andere Mariana Pentcheva, Dolora Zajick, Amarilli Nizza, Fabio Armiliato en Marcello Giordani. Daniel Oren staat op de bok.

Puccini’s La Bohème is te zien in een productie van Arnaud Bernard. Fiorenza Cedolins en Maria Agresta delen de rol van Mimi, Marcelo Álvarez zingt Rodolfo en John Neschling dirigeert.

Verder zijn er tien voorstellingen te zien van Verdi’s Nabucco, in een enscenering van Gianfranco de Bosio, wordt Il barbiere di Siviglia opgevoerd met zangers als Lawrence Brownlee, Bruno De Simone en Aleksandra Kurzak en zijn er drie voorstellingen van Roméo et Juliette van Gounod, met Nino Machaidze als Juliette en Stefano Secco als Roméo.

Zie voor de details van het programma en meer informatie over het festival de website van de Arena di Verona.

door

1 reactie »

 • Henk Kramer zei:

  Even wat nieuws uit de eerste hand voor de lezers van dit gewaardeerde nieuwsmedium. Enkele weken geleden heb ik een weekje in Londen doorgebracht, onder meer om het graf van Conchita Supervia te bezoeken.Uiteraard heb ik de gelegenheid te baat genomen om in Covent Garden Massenet’s opera Werther te horen met Rolando Villazon in de hoofdrol, waarbij de rol van Charlotte gezongen werd door Sophie Koch.
  Met enige vrees het operagebouw betreden: wat was er nog overgebleven van de stem van Villazon na zijn depressie enige jaren geleden en zijn wat latere operatie aan zijn stembanden?
  Ik had hem, en velen van u ongetwijfeld met mij, gehoord in de sublieme Don Carlos en enige tijd later in een Verdi-recital in het Muziektheater, toen hij vocaal op zijn hoogtepunt was.
  Ik kan iedereen geruststellen: hij was in Werther ronduit fantastisch bij stem. Hij boeide mij vocaal van de eerste tot de laatste noot.
  Hrt was uiteraard een opera, die voor hem geschreven zou kunnen zijn. Zijn mexicaanse hartstocht gaf het verhaal een zinderende gloed en diepte in alle facetten.
  Ik vond zijn pianissimi beter dan ooit. Dus: Villazon is terug van weggeweest. Ook de recenties, die ik in handen kreeg waren vrijwel alle laaiend enthousiast.
  Rolando zelf, die in het begin wat onzeker overkwam, genoot zichtbaar opgelucht van het eindapplaus, waar hij heel ostentatief iedere zanger van de cast bij betrok.
  Sophie Koch, ofschoon niet mijn eerste keuze, gaf hem fraai partij, waarbij ik opmerk, dat zij in laatste acte loskwam en toen
  ook vocaal bewonderenswaardig werd.
  Pappano op de bok, dus het was een mooie avond voor ondergetekende.

  Zag in het programmaboekje, dat de maand Juli nog meer verrassingen voor de operaliefhebber in petto heeft.
  In één week gaat in operahouse Covent Garden Tosca met op twee data een droomcast, bestaande uit Gheorghiu, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel. Voorts een Madame Butterfly met Patricia Racette en James Valenti, een jonge veelbelovende tenor met grote power en als derde opera Massenet’s Cendrillon met Joyce DiDonato in de hoofdrol.
  Ik ga naar alle drie en zal u er zo mogelijk te zijner tijd over berichten.

  Henk Kramer

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.