Binnenkort

DNO geeft Dionysos Nederlandse première

Dionysos, het nieuwste muziektheaterwerk van Wolfgang Rihm, zal op woensdag 8 juni voor het eerst in Nederland te zien zijn. De productie van Pierre Audi wordt opgevoerd in de Gashouder in Amsterdam. Ingo Metzmacher staat op de bok, Georg Nigl zingt de titelrol.

De opera Dionysos ging in juli 2010 in wereldpremière tijdens de Salzburger Festspiele. Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera (DNO), regisseerde die productie, in samenwerking met kunstenaar Jonathan Meese. In het kader van het Holland Festival, waar hij ook de artistiek directeur van is, haalt Audi de productie deze maand naar Amsterdam.

Dionysos is de nieuwste opera van Wolfgang Rihm, een prominente Duitse componist. Rihm baseerde zijn werk op de gedichtencyclus Dionysos-Dithyramben van Friedrich Nietzsche.

,,Het stuk en de productie laten zien hoe de god van de roes zich manifesteert in de teksten van de al aan waanzin ten prooi gevallen filosoof en geven zijn erotische, getraumatiseerde, platonische dan wel gestoorde betrekkingen met de belangrijkste vrouwen in zijn leven vorm in muziek, beweging en beeld”, licht DNO toe. ,,De door syfilis getekende en toch nog zeer ontvankelijke Nietzsche krijgt zelf een centrale rol in deze roesachtige theatrale belevenis.”

De productie van Audi wordt opgevoerd in de Gashouder op Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam. Net als in Salzburg heeft Ingo Metzmacher, voormalig chef-dirigent van DNO, de muzikale leiding in handen. Hij staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en Cappella Amsterdam.

De titelrol wordt vertolkt door de Oostenrijkse bariton Georg Nigl, die zijn debuut bij DNO maakt. Hij staat te boek als specialist op het gebied van hedendaagse muziek.

De Amerikaanse sopraan Cyndia Sieden zingt ‘1. hoher Sopran’ en ‘Ariadne’. Zij stond de afgelopen jaren op grote tonelen als die van het Royal Opera House, de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera.

Sine Bundgaaerd zingt ‘2. hoher Sopran’, de Duitse tenor Matthias Klink vertolkt in zijn DNO-debuut ‘Ein Gast’ en ‘Apollon’ en de Finse Virpi Räisänen-Midth zingt ‘Mezzosopran’. Ook zij debuteert bij DNO. Julia Faylenbogen completeert de cast in de altrol.

Dionysos wordt vijfmaal opgevoerd in juni. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Historische uitvoering Così opnieuw op dvd

Volgend artikel

Bas Giorgio Tozzi overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.