Binnenkort

Opera op radio en tv: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 26 (25 juni – 1 juli) zijn de tips onder meer het spektakel rond de eerste Meistersinger in Glyndebourne, Nina Stemme in Fidelio en liefst tweemaal de Italiaanse sopraan Daniela Dessì in een grote rol.

Zaterdag 25 juni

Nina Stemme (foto: Tanja Neimann - Emi classics)

Fidelio (L. von Beethoven)
Deze weken staat zangeres Nina Stemme in de ‘Ring’ van de San Francisco Opera en de kritieken zijn meer dan lovend. ‘Een nieuwe Brunnhilde is opgestaan’, zo werd geschreven. Hoe de ‘Wagner-sopraan van het moment’ de rol van Leonore (haar roldebuut) vertolkt, valt te horen in deze ‘Fidelio’, die de BBC-radio eind maart opnam in Covent Garden. Andere solisten zijn Endrik Wottrich als Florestan, Steven Ebel als Jaquino, Elizabeth Watts als Marzelline en Kurt Rydl als Rocco. Over de productie van Jurgen Flimm waren de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld. Dirigent Mark Elder viel op een zeer laat moment in voor Kirill Petrenko die met rugklachten kort voor de première afhaakte.
BBC Radio 3: 18.30 u.

 Edgar (G. Puccini)
In deze niet zo bekende en ook niet zo heel succesvolle tweede opera van Puccini gaat het om het dilemma van de keuze van Edgar tussen twee heel verschillende vrouwen, Fidelia of Tigrana. Hoe dat gaat aflopen weet u als u kijkt naar deze uitvoering, die werd opgenomen in het Teatro Regio in Turijn. Edgar en de twee kandidates werden gezongen door José Cura, Amarilli Nizza (Fidelia) en Julia Gertseva (Tigrana). De regie was van Maurizio Balo, het koor en orkest werden geleid door Yoram David.
Mezzo: 20.30 u.

Zondag 26 juni

Jevgeni Onjegin (P. Tsjaikovsky)
Wie niet heeft kunnen kijken of luisteren naar Jevgeni Onegin, jongstleden donderdag in het Oosterpark, op Mezzo of bij Radio4, kan nu in de herkansing. VPRO en NTR zenden de opera uit op Nederland 2, zodat u zelf kunt oordelen wat er zo verschrikkelijk (veel recensenten) of prachtig (enkele andere recensenten) is aan de regie van Stefan Herheim. In het programma ook gesprekken met de makers. Het Koninklijk Concertgebouworkest staat onder leiding van Mariss Jansons, solisten zijn onder andere Stefania Toczyska, Krassimira Stoyanova, Bo Skovhus, Elena Maximova, Mikhail Petrenko en Guy de Mey.
Nederland 2: 12.00 u.

Die Meistersinger von Nürnberg (R. Wagner)
Glyndebourne brengt na Tristan und Isolde in 2003 voor de tweede keer een Wagner-productie. Een Meistersinger produceren, dat was al een wens van oprichter John Christie in de jaren ’20. De laatste uitvoering van de serie op deze zondagmiddag wordt door bioscopen in het Verenigd Koninkrijk en enkele in Duitsland uitgezonden. Het Londense Science Museum vertoont de opera op een scherm met -very Glyndebourne- een hamper vol ‘chargrilled chicken, blackened salmon and strawberries and cream’.
In Nederland online kijken kan ook. Via www.guardian.co.uk of www.glyndebourne.com is de voorstelling live te volgen. De stream blijft de rest van de week nog beschikbaar. U kunt het roldebuut zien van Gerald Finley als Hans Sachs, sopraan Anna Gabler is Eva en bariton Johannes Martin Kränzle zingt de rol van Sixtus Beckmesser. Voor het Glyndebourne-orkest staat Vladimir Jurowski, regisseur is David McVicar.
Internet: 16.00 u.

Aida (G. Verdi)
Deze uitvoering van Aida werd opgenomen in 2004 in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Koor en orkest van het theater stonden onder leiding van Miguel Ángel Gómez Martínez, de hoofdrollen werden gezongen door  Stefano Palatchi, Elisabetta Fiorillo en Daniela Dessì.
BravaNL: 12.00 u.

Maandag 27 juni

Lohengrin (R. Wagner)
Kent Nagano staat weer voor het orkest, maar Kaufmann zingt deze keer niet. Dit is een andere Lohengrin dan vorige week, opgenomen in het Festspielhaus in Baden-Baden. Er werken flink wat grote Wagner-vertolkers mee, zoals Klaus Florian Vogt, Hans-Peter König, Waltraud Meier en Roman Trekel. ‘Nikolaus Lehnhoff interpreteert Wagner’s Lohengrin als een dramatische strijd tussen het vrouwelijke en het mannelijke, wraak en compassie’, zo staat het veelbelovend in de programmatoelichting.
BravaNL: 14.00 u.

Merlin (I. Albéniz)
Het moest een trilogie van drie ‘Arthur-opera’s worden, zo had Albéniz zich voorgenomen, maar hij stierf met alleen een stuk van deel twee afgerond. Dit eerste deel ging pas in volledige première in 2003, dankzij speurwerk van dirigent José De Eusebio. Die verzamelde verschillende manuscripten en maakte er een geheel van. Regisseur John Dew ontwierp een enscenering in het Teatro Real in Madrid. David Wilson-Johnson zong de titelrol van Merlin, in de andere rollen zijn onder andere Eva Marton, Stuart Skelton en Carol Vaness te zien.
BravaNL: 20.30 u.

Dinsdag 28 juni

La vedova scaltra (E. Wolf-Ferrari)
Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1946) componeerde zijn ‘comédie lyrique’ bij een libretto van Mario Ghisalberti naar de komedie van Goldoni. Deze versie is uit 2008 en werd opgenomen in het Teatro La Fenice in Venetië. Solisten: Doina Dimitriu, Maurizio Muraro, Emanuele D’Aguanno en Mark Milhofer. Het koor en orkest van La Fenice stond onder leiding van Karl Martin, regisseur was Massimo Gasparon.
Mezzo: 20.30 u.

Woensdag 29 juni

Tosca (G. Puccini)
Na Aida in Madrid kunt u Daniela Dessì opnieuw in een hoofdrol zien, ditmaal in Tosca in Barcelona. In het Teatro Real in Madrid werd Tosca opgevoerd met Dessì in de titelrol en Ruggero Raimondi als Scarpia. Núria Espert verzorgde de regie, Maurizio Benini stond voor het koor en orkest van het Teatro Real.
Mezzo: 17.00 u. 

Daniela Dessi (foto: Fidelio Artists)

Donderdag 30 juni

Idomeneo (W. Mozart)
Roger Norrington is een dirigent met uitgesproken ideeën over hoe je Mozarts muziek moet laten klinken. Een ronde toon moet het zijn, hij is verklaard tegenstander van het gebruik van vibrato als dat niet echt bijdraagt aan de expressie. Norrington dirigeerde de Camerata Academica Salzburg tijdens het Salzburg Festival 2006 met als solisten onder andere Ramòn Vargas, Magdalena Kozená en Ekaterina Siurina.
BravaNL: 18.00 u.

Vrijdag 1 juli

Lucio Silla (W. Mozart)
Een minder bekend werk van Mozart is Lucio Silla, het verhaal van de Romeinse dictator Lucio Silla die een oogje heeft op Giunia, de dochter van zijn aartsvijand Caius Marius. De solisten in deze opname uit het Teatro la Fenice in Venetie waren onder andere Roberto Sacca, Annick Massis en Monica Bacelli.
BravaNL: 9.00 u.

Weektip

Hoewel Mahler veel vocale muziek heeft gecomponeerd, liet hij de mensheid geen opera na. In de eerste van zijn tien symfonieën zijn enkele partijen voor solostemmen geschreven, in de latere zitten alleen koren. Toch tippen we deze week de Mahler-serie die de AVRO op tv brengt. Van 26 tot en met 30 juni is er iedere late avond op Nederland 2 een symfonie te zien en te horen, van nummer 6 tot en met 10. En ook in de ochtend besteedt Maartje van Weegen in De Klassieken op Radio4 aandacht aan Mahlers muziek.  
Nederland 2

Vorig artikel

Youtube-portret: Patrizia Ciofi

Volgend artikel

Opera in het park: Onjegin en Chardonnay

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.