Achtergrond

Youtube-portret: Patrizia Ciofi

Patrizia Ciofi is een Italiaanse sopraan met een indrukwekkende staat van dienst en een groot repertoire van belcanto-rollen. Een portret in beeld van de zangeres uit Siena. Met dank aan Youtube.

Ciofi werd op 7 juni 1967 geboren in Siena. Ze studeerde aan het conservatorium in Livorno en kreeg vervolgens in haar geboorteplaats masterclasses van grootheden als Carlo Bergonzi en Shirley Verrett.

In 1989 behaalde ze haar diploma en maakte ze haar professionele debuut, in de onbekende opera Giovanni Sebastiano van Gino Negri. In de jaren die volgden, maakte ze door heel Italië heen carrière. Inmiddels heeft ze in alle grote Italiaanse operatheaters opgetreden.

In het beroemdste van die theaters, de Scala in Milaan, trad ze in 1997 voor het eerst aan, in de titelrol van La traviata onder leiding van Riccardo Muti.

Hieronder zingt ze ‘Sempre libera’ uit die opera van Verdi.

 

Ciofi keerde terug bij de Scala voor onder meer de rol van Adina uit L’elisir d’amore in 1997 en 2001. Hieronder een fragment van haar interpretatie van deze Donizetti-partij. Ze zingt ‘Prendi, per me sei’ in een productie uit Madrid, 2006. Nemorino wordt vertolkt door Antonino Siragusa.

Om bij Donizetti te blijven: één van de rollen die Ciofi erg vaak zingt (en ook veel succes mee heeft) is de titelrol in Lucia di Lammermoor. Ze heeft haar zowel in het Italiaans als in het Frans gezongen.

Hieronder een aria uit de Franse versie van Donizetti’s hit. Het fragment komt uit Lyon, 2002.

Het grootste deel van Ciofi’s repertoire bestaat uit belcanto-rollen. Veel Donizetti, maar ook bijna negen rollen van Rossini en Bellini. Daaronder onbekender werk als Adelaide di Borgogna (Rossini) en Pia de’ Tolomei (Donizetti).

Hieronder een fragment Bellini. Ciofi zingt een aria uit diens opera I Capuleti e i Montecchi in een productie van het Festival di Martina Franca, een festijn waar ze al sinds het allereerste begin van haar carrière vrijwel jaarlijks te horen is.

Hoewel het Italiaanse belcanto haar ‘core business’ is, heeft Ciofi ook de nodige andere componisten gezongen. Bijvoorbeeld Mozart en barokcomponisten als Händel en Vivaldi. Hieronder zingt ze bijvoorbeeld ‘Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln’ uit Die Entführung aus dem Serail van Mozart.

Ter afsluiting wederom een fragment Verdi. Ciofi zingt het beroemde ‘Caro nome’ uit Rigoletto in een productie uit 2009.

Vorig artikel

Robeco Zomerconcerten brengt 86 concerten

Volgend artikel

Opera op radio en tv: week 26

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.