BinnenkortFeatured

Opera op radio en tv: week 27

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 27 (2 – 8 juli) zijn de tips onder meer de glansrol van Eva-Maria Westbroek in Lady Macbeth op Mezzo en de live-uitzending op Radio4 van Il ritorno d’Ulisse in patria vanuit het Concertgebouw.

Zaterdag 2 juli

Lady Macbeth of Minsk (D. Sjostakovitsj)
Op 20 augustus zal ze het Prinsengrachtconcert 2011 met haar aanwezigheid opluisteren: Eva-Maria Westbroek. Haar huidige roem heeft ze onder meer te danken aan de rol van Katerina in Lady Macbeth of Minsk. Mezzo zendt de opname van de productie van De Nederlandse Opera uit 2006 vanavond uit. Naast Westbroek waren de solisten onder andere Christopher Ventris als Sergey, Carole Wilson als Aksinya en Vladimir Vaneev als Boris Timofeyevich Ismailov.
Net als afgelopen weken bij Jevgeni Onjegin was ook bij deze opera van Sjostakovitsj de begeleiding in de handen van de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons. De regie van Martin Kusej werd geprezen maar het was vooral Eva-Maria Westbroek die grote indruk maakte.
Mezzo: 20.30 u.

Madame Butterfly (G. Puccini)
BBC radio 3 is live bij de uitvoering van Puccini’s Madame Butterfly in het Royal Operahouse in Londen.  

James Valenti (foto: Royal Opera House - Mike Hoban)

De sopraan Kristine Opolais zingt de titelrol van Cio-Cio San, de tenor James Valenti die van Pinkerton. Het regie-duo Moshe Leiser en Patrice Caurier deed de vormgeving van deze klassieker. Het koor en orkest van de Royal Opera staan onder leiding van Andris Nelsons.
BBC Radio 3: 19:45 u. (NL-tijd)

Zondag 3 juli

Messa da Requiem (G. Verdi)
Zondagochtendmuziek, uitgevoerd op een bijzondere locatie. In de basiliek op het San Marcoplein in Venetië concerteerde het jonge Orchestre Symphonica Toscanini onder leiding van Lorin Maazel. Solisten waren onder andere Raffaella Angeletti, Anna Smirnova, Francesco Meli en Rafal Siwek.
Mezzo: 10.05 u.

Il ritorno d’Ulisse in patria (C. Monteverdi)
Radio4 zendt in ‘Zomeravondconcert’ live uit vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma van de Robeco zomerserie staat de opera uit 1641 Il ritorno d’Ulisse in patria. Het ensemble La Venexiana voert de muziek van Monteverdi uit, vocale solisten zijn onder andere Martina Belli, Salvo Vitale, Valentina Coladonato en Giulia Peri.
Radio4: 19.00 u.

Maandag 4 juli

Oberto (G. Verdi)
Deze eerste gepubliceerde opera van Verdi werd in januari 2007 uitgevoerd in de Opéra de Bilbao. Oberto werd gezongen door Ildar Abdrazakov, Evelyn Herlitzius zong de rol van Leonora, Carlo Ventre was Ricardo en Marianne Cornetti zong Cuniza. Ignacio García was verantwoordelijk voor de regie, dirigent Yves Abel stond voor het Orchestra Sinfónica del Principado de Asturias.
BravaNL: 14.30 u.

Dinsdag 5 juli

Castor et Pollux (J. Rameau)
Enkele jonge, succesvolle Nederlandse zangers stonden in 2008 in deze DNO-productie: Henk Neven, Judith van Wanroij en Thomas Oliemans. Naast hen ziet u onder andere Anna Maria Panzarella, Véronique Gens en Finnur Bjarnason. Het koor van De Nederlandse Opera werkte mee, en het orkest was Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset. De regie werd verzorgd door Pierre Audi.
Mezzo: 20.30 u.

Veronique Gens (foto: Alexandre Weinberger - Virgin Classics)

Woensdag 6 juli

Jaroussky in Versailles
Op 16 juni 2009 was het bal in Versailles, of eigenlijk juist niet. Onder de titel Les Castrats à Versailles trad counter-tenor Philippe Jaroussky op met het ensemble Artaserse. Op het programma stond muziek van Haendel, Geminiano Giacomelli en Antonio Vivaldi.
Mezzo: 20.30 u.

L’Amant Jaloux ou les Fausses Apparences (A. Gretry)
Een jonge cast in een productie die door een recensent ‘simple but pretty’ werd genoemd. De Opera Royal in Versailles, waar deze uitvoering plaatsvond, was ook de plek van de première in november 1778. Het libretto is gebaseerd op het toneelstuk met de politiek incorrecte titel: The Wonder: A Woman Keeps a Secret. Het orkest was Le Cercle de l’Harmonie onder dirigent Jérémie Rhorer. Magali Léger, Claire Debono en Brad Cooper waren enkelen van de solisten.
Mezzo: 22.05 u.

Donderdag 7 juli

Il re pastore (W. Mozart)
Tijdens het Salzburg Festival 2006 stonden alle 22 opera’s van Mozart op het programma. Volgens het archief van het festival is Il re pastore een van de ‘Raritäten’ uit het oeuvre van Mozart. Hij was negentien toen hij het werk componeerde.
‘Freiburger’ Thomas Hengelbrock regisseerde en dirigeerde de productie. Hij begeleidde de opera met zijn Balthasar Neumann Ensemble, dat op authentieke instrumenten speelt. De solisten waren onder andere Kresimir Spicer, Annette Dasch en Marlis Petersen.
BravaNL: 18.00 u.

Vrijdag 8 juli

Die lustige Witwe (F. Lehár)
De uitvoering van deze operette stamt uit 2008, hij werd opgenomen in de Semperoper in Dresden. In een van de hoofdrollen ziet u Bo Skovhus, die juichende en brommende kritieken kreeg de afgelopen weken voor zijn rol van Jevgeni Onjegin in Amsterdam. Het orkest, de Sächsische Staatskapelle Dresden, stond onder leiding van Gunter Emmerlich.
BravaNL: 6.00 u.

Les Huguenots (G. Meyerbeer)
Deze grand opera werd onlangs nog uitgebreid besproken op Place de L’Opera naar aanleiding van de serie in de Brusselse Muntschouwburg. Deze uitvoering stamt uit 1991, uit de Berlijnse Deutsche Oper. De regie van John Dew was modern, maar werd door het publiek als doeltreffend ervaren. Stefan Soltesz stond voor het koor en orkest van de Deutsche Oper, de rol van Raoul werd gezongen door Richard Leech, die daar zeer voor werd geprezen. Andere solisten waren Angela Denning, Lucy Peacock, Camille Capasso en Martin Blasius.
BravaNL: 20.20 u.

Weektip

Diep in de nacht is op Radio4 op vrijdag 8 juli een opname te beluisteren van Monteverdi’s Maria Vespers. In het Nachtconcert hoort u het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists die Monteverdi’s werk uitvoeren, met speciale medewerking van His Majestys Sagbutts and Cornetts.
Radio4: 1.00 u.

Vorig artikel

Leesvoer voor de zomer: de ramsj

Volgend artikel

Discografie: Rigoletto

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.