BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 35

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (27 augustus – 2 september) onder meer aandacht voor Annette Dasch in een recital, Sophie Karthäuser zowel solo als in een opera en twee delen Ring-cyclus uit Stuttgart.

Vier delen – vier regisseurs
Wagners cyclus Der Ring des Nibelungen werd in het seizoen 2002-2003 in Stuttgart anders aangepakt dan gebruikelijk. Men koos voor elk van de vier delen een andere regisseur. Zo kwamen vier opvattingen over de enscenering van het Wagner-werk op de bühne. Das Rheingold, het eerste deel, werd geregisseerd door Joachim Schlömer. Latere delen werden onder andere geregisseerd door Jossi Wieler en Peter Konwitschny, die beiden ook nogal omstreden producties bij De Nederlandse Opera maakten.

In Das Rheingold stonden koor en orkest van de Staatsoper in Stuttgart onder leiding van Lothar Zagrosek. In de hoofdrollen: Wolfgang Probst (Wotan), Motti Kastón (Donner), Bernhard Schneider (Froh), Robert Künzli (Loge), Michaela Schuster (Fricka), Esa Ruuttunen (Alberich) en Eberhard Francesco Lorenz (Mime).
Mezzo: zaterdag 27 augustus om 20.30 u.

Annette Dasch (foto: Daniel Pasche).

Annette Dasch zingt orkestliederen
De in Berlijn geboren sopraan zingt voor de camera van Arte een aantal orkestliederen van Schubert, Schumann en Berlioz. Ze wordt begeleid door Münchner Rundfunkorchester onder leiding van Marc Piollet. Dirigent, zangeres en orkest namen eerder een cd op met Mozart-repertoire, die veel succes kende. Ditmaal gaat het in de samenwerking om andere componisten.
Arte: zondag 28 augustus om 19.15 u.

Norman Lebrecht in gesprek met Edward Gardner
Niet voor het eerst tippen we een gesprek van Norman Lebrecht met iemand uit de operawereld. Ditmaal is te gast Edward Gardner, nu nog de music director van de English National Opera en binnenkort hoofd-gast-dirigent van de City of Birmingham Symphony Orchestra. Gardner vertelt over zijn loopbaan, heel Brits beginnend als koorzanger in Gloucester Cathedral en zijn studie in Eton. Nog voor zijn dertigste was hij dirigent van de Glyndebourne-tournee die door Engeland reist na het festival in de zomer.
BBC Radio3: maandag 29 augustus om 22.45 u. (NL-tijd)

Die Walküre in Stuttgart
Het tweede deel van de Ringcyclus, zoals die in 2002-2003 in Stuttgart werd uitgevoerd, ging onder regie van Christoph Nel. Je kunt van het dramatische einde van Die Walküre van alles maken. Wotan laat Brünnhilde achter, omgeven door vuur. Theatraal, dramatisch, indrukwekkend en vaak een mooie klus voor de pyrotechnici die de vuurtjes stoken in een voorstelling. Vanuit dat perspectief is de manier waarop regisseur Christoph Nel het verhaal laat eindigen nogal… Of beter: op zijn zachtst gezegd….. Nou ja, kijkt u vooral zelf. En let meteen even op het kledingontwerp van Karl Kneidl die voor de rol van Wotan in enkele scènes een heel toepasselijk en uiterst flatteus kostuum ontwierp voor Jan-Hendrik Rootering.

Robert Gambill zong de rol van Siegmund, Angela Denoke deed Sieglinde, Fricka werd gezongen door Tichina Vaughn en Hunding door Attila Jun. Het Nederlandse aandeel in deze productie bestaat uit Eva-Maria Westbroek die Gerhilde zong en Wiebke Göetjes die de rol van Ortlinde vertolkte. Het koor en orkest van de Staatsoper Stuttgart stonden onder leiding van Lothar Zagrosek.
Mezzo: dinsdag 30 augustus om 20.30 u.

Van popster tot operaster
Net als vorig jaar presenteert Ernst Daniel Smid voor de NCRV televisie een programma om aandacht te vragen voor het werk van Oxfam Novib. Ook nu worden zes bekende zangers/zangeressen uit het popcircuit eenmalig omgesmeed tot operaster. Naast Dean Saunders zijn dat onder andere Pearl Jozefzoon, Syb van der Ploeg en de held van het corpulente levenslied Frans Duijts. Een jury, niet met operakenner Patricia Paay, maar wel met Tania Kross, Henk Poort en Virus-presentator Giel Beelen, beoordeelt de kwaliteit van de eenmalige overstap van pop naar klassieke zang. De solisten worden door een live-orkest begeleid.
Nederland 1: woensdag 31 augustus om 21.30 u.

Opera van Händel in Lausanne
Sophie Karthäuser (twee jaar geleden zeer overtuigend in Amsterdam als Susanna in het oratorium van Händel) en Philippe Jaroussky zongen twee van de hoofdrollen in een concertante uitvoering van Faramondo, opera van Georg Friedrich Händel. Het libretto werd geschreven door Apostolo Zeno. De eerste opvoering van dit werk was in Londen, in 1738.

De uitvoering die Mezzo uitzendt, is bekroond met de Grand Prix de l’Académie Charles Cros en werd opgenomen in l’Opéra de Lausanne. Medewerkers waren onder andere Max Emanuel Cencic, Marina de Liso, Xavier Sabata Corominas en Filvio Bettini. Het ensemble I Barocchisti stond onder leiding van Diego Fasolis.
Mezzo: woensdag 31 augustus om 20.30 u.

Philippe Jaroussky in Verbier
Eerst violist maar later zeer succesvol zanger, Philippe Jaroussky, trad in 2009 op tijdens één van de avonden van het Verbier Festival. Met zijn begeleider Jérôme Ducros op de piano bracht hij een programma van liederen van componisten als Fauré, Saint-Saëns, Chaminade, Hahm en anderen.
BravaNL: vrijdag 2 september om 18.00 u.

Sophie Karthäuser (foto: Sylvain Godfroid).

Sophie Karthäuser in Beaune
Op Mezzo vanavond een recital dat werd gegeven in Beaune, tijdens het Festival International d’Opéra Baroque in 2009. De vermaarde pianist Cédric Tiberghien begeleidde sopraan Sophie Karthäuser in een programma met liederen van Joseph Haydn op teksten van Anne Hunter, en verder was ze voor een moment Pamina uit Die Zauberflöte, heel even Ilia in Idomeneo, Zaide in de gelijknamige opera en zong ze een aria van Susanna in Le Nozze di Figaro, allemaal gecomponeerd door Mozart.
Mezzo: vrijdag 2 september om 21.55 u.

Weektip

Lohengrin op komst
Wouter Hamel zingt weliswaar geen klassiek, maar baseert zich in zijn muziek wel op het klassieke Amerikaanse (jazz)repertoire. Al mag hij zelf graag benadrukken dat hij ook heel erg een pop singer-songwriter is. Met een nieuwe cd op komst die Lohengrin gaat heten, verdien je dan toch een plaats als weektip in deze rubriek. Hamel speelt met een aantal vrienden live op de Uitmarkt in Amsterdam.
Nederland 2: zaterdag 27 augustus om 23.10 u.

Vorig artikel

Discografie: Iphigénie en Tauride

Volgend artikel

Opera op de Uitmarkt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. 26 augustus 2011 at 13:43

  De productie 2002-2003 van de RING in Stuttgart was al een Wiederaufnahme van 1999-2001!

  Ik zat niet in die Wiederaufnahme en Eva ook niet meer geloof ik, als je ons dus over de bühne ziet Hojotoho-en is het de registratie van 1999!

 2. Francois
  26 augustus 2011 at 17:23

  Het is al even geleden, en u was er bij mevrouw Göetjes, dus u heeft bij voorbaat gelijk. Maar toch: de opgave op de site van Mezzo geeft 2003 als opnamedatum. Met daarbij de cast, waaronder u en Eva Maria Westbroek. Bij het maken van het bericht heb ik de dvd er nog even bijgehaald en die meldt als opnamedata 29 september 2002 en 2 januari 2003. In beeld is er daadwerkelijk sprake van de twee genoemde Nederlandse operasterren die goed herkenbaar zijn als ze Hojotoho-en.
  Dus ik denk dat ik gelijk heb:-)

 3. 26 augustus 2011 at 18:42

  U zult het vast beter weten…