Binnenkort

Netrebko opent biosseizoen Metropolitan

Anna Netrebko opent zaterdag 15 oktober het bioscoopseizoen van de Metropolitan Opera als titelheldin in Donizetti’s Anna Bolena. De productie van David McVicar wordt live uitgezonden in bioscopen in tientallen landen.

De live-bioscoopuitzendingen van de New Yorkse Metropolitan Opera zijn razend populair in bijna vijftig landen op de wereld. De formule van een sterrencast in een vrij traditionele productie, met interviews voor en na de voorstelling en tijdens de pauze, doet het erg goed. Ook in diverse bioscopen in Nederland worden de opera’s sinds enige jaren uitgezonden.

Het nieuwe seizoen, dat in totaal elf titels telt, wordt zaterdag 15 oktober geopend met een uitzending van Donizetti’s Anna Bolena. De populaire Russische sopraan Anna Netrebko zingt de titelrol. In april dit jaar zong de diva de rol al bij de Wiener Staatsoper, waar ze bij de première een staande ovatie van twintig minuten kreeg.

Netrebko krijgt gezelschap van Ekaterina Gubanova als Giovanna Seymour, Tamara Mumford als Smeton, Stephen Costello als Lord Riccardo Percy en Ildar Abdrazakov als Enrico VIII. De regie is in handen van de geprezen Britse regisseur David McVicar en de Italiaanse maestro Marco Armiliato staat op de bok.

In Nederland wordt Anna Bolena onder meer uitgezonden in dertien vestigingen van Pathé, CineMec in Ede en Foroxity in Limburg. De live-uitzending begint om 19.00 uur.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Youtube-portret: Ingvar Wixell

Volgend artikel

Gerhaher en Paasikivi: wonderschoon

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

6Reacties

 1. Leen Roetman
  12 oktober 2011 at 00:36

  Ik verheug me erop!

 2. Spen
  12 oktober 2011 at 15:25

  Ja, ik ook! Van wat ik heb gehoord is Anna Bolena een geweldige opera. Jammer dat Elina Garanca niet mee doet in deze productie.

 3. Steven SURDÈL
  12 oktober 2011 at 20:07

  En bij Pathé aan het Buitenhof bleek de voorstelling vanavond al weken uitverkocht. Het leven kan hard zijn…

 4. Spen
  12 oktober 2011 at 23:22

  Ja klopt! Dat verbaasde me! In Rotterdam zijn nog plaatsen vrij, toen ik voor het laatst keek.

 5. Steven SURDÈL
  13 oktober 2011 at 15:05

  Overigens weet ik, na een paar maal You-Tube en Mezzo, toch niet of je nu vooral vanwege Anna Netrebko naar deze Anna Bolena moet gaan kijken. Net als Tebaldi vroeger heeft ze een mooie, vaste stem die voor een studio-opname ideaal moet zijn.
  Maar ze varieert er zo weinig mee. Voor het theater moet je immers over een rijke mimiek beschikken en je stem kunnen draaien naar de emotie van het moment, en dat mis ik toch bij haar.

  Wie dit onterecht vindt kan ter vergelijking een blik werpen op de Dynamic-DVD van Anna Bolena (of een zwart/wit fragment op You-tube), met Dimitra Theodossiou en Sofiya Solovyi in de hoofdrollen.

  Maar hoe dan ook weten ze bij het Metropolitan theater altijd weg met een passende entourage en fraaie kostuums. Alleen al daarom had ik graag bij Pathé gezeten. Gewoon een beetje Rubens in dit land van Mondriaan…

 6. joseph
  13 oktober 2011 at 18:31

  Ik zag dit jaar Anna Bolena met Anna Netrebko live opgenomen in 2011 vanuit Wenen,op de Duitse TV. Een meeslepende en schitterende opera waarvan de muziek van Donizetti nog lang bleef nazinderen.Ik ben er zaterdagavond zeker bij. Ik wist niet dat Garanca niet meedoet, jammer.