Home » Binnenkort

Kupfer regisseert Kabanova bij Opera Zuid

Maastricht15 november 2011 Geen reacties

Opera Zuid opent zijn seizoen op vrijdag 18 november met Katja Kabanova. De gerenommeerde regisseur Harry Kupfer ensceneert de opera van Janáček, de titelrol wordt vertolkt door Johanni van Oostrum. Stefan Veselka dirigeert.

Katja is getrouwd met Tichon, een man die gedomineerd wordt door zijn tirannieke moeder Kabanicha. Katja valt echter voor Boris. Als Tichon een tijd van huis is, brengt ze tien nachten met Boris door. Bij zijn terugkomst biecht Katja alles aan Tichon op, die vervolgens zorgt dat Boris naar Siberië wordt gestuurd. Katja en Boris nemen afscheid, waarna Katja zich verdrinkt.

Dat is heel in het kort de plot van Katja Kabanova, een opera van de Tsjechische componist Leoš Janáček. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd in Brno in 1921 en is gebaseerd op een boek van Alexander Ostrovsky. Janáček droeg het werk op aan Kamila Stösslová, zijn grote (en veel jongere) liefde.

Opera Zuid brengt de opera in een regie van Harry Kupfer, een eminente Duitse regisseur. Stefan Veselka staat op de bok. De dirigent leidde de afgelopen seizoenen ook L’elisir d’amore en Hänsel und Gretel bij Opera Zuid.

De titelrol wordt vertolkt door Johanni van Oostrum. Haar echtgenoot Tichon wordt neergezet door Michael Baba en haar tirannieke schoonmoeder Kabanicha wordt gezongen door Miranda van Kralingen, artistiek leidster van Opera Zuid.

Mark Duffin zingt Boris en Henk van Heijnsbergen – bekend van de ZaterdagMatinee – is zijn oom Dikoj. Varvara, pleegdochter van Kabanicha, wordt gezongen door Karin Strobos, een bekend gezicht bij Opera Zuid. Andere rollen zijn er voor Elmar Gilbertsson, Jacques de Faber, Marjolein Bonnema en Saskia Voorbach.

De productie van Katja Kabanova gaat op vrijdag 18 november in première in Maastricht. Daarna volgt tot en met 10 december een tournee door het land. Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.