Binnenkort

Met zendt opera uit over Gandhi

De Metropolitan Opera zendt zaterdag 19 november live de opera Satyagraha van Philip Glass uit. Het werk is gebaseerd op het leven van Mahatma Gandhi. De rol van Gandhi wordt vertolkt door Richard Croft.

Scène uit Satyagraha (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Glass schreef Satyagraha op een libretto van hemzelf en Constance de Jong, in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het werk ging daar in 1980 in première, uitgevoerd door De Nederlandse Opera. De opera is onderdeel van een trilogie over mannen die de wereld veranderden. Deel één is Einstein on the Beach en deel drie Akhnate.

Satyagraha is gebaseerd op het leven van Mahatma Gandhi. De titel verwijst naar Gandhi’s concept van geweldloos verzet tegen onrecht. De opera wordt gezongen in het Sanskrit en beslaat drie aktes. Volgens de Washington Post is het een ‘diepzinnig en prachtig theaterstuk’.

De productie van de Metropolitan Opera uit New York is geënsceneerd door Phelim McDermott, met hulp van decorontwerper Julian Crouch. De Met omschrijft het zelf als een ‘visueel extravagante’ productie.

De rol van Gandhi wordt vertolkt door Richard Croft, die vorig seizoen nog in Das Rheingold te zien was op het witte doek. Andere vertolkers zijn onder andere Rachelle Durkin, Kim Josephson en Alfred Walker. Dante Anzolini staat op de bok.

De biosproductie van Satyagraha is onderdeel van de Live in HD-serie van de Met en wordt wereldwijd in talloze bioscopen uitgezonden. In Nederland zenden onder meer diverse vestigingen van Pathé, CineMec in Ede en Foroxity in Limburg de opera uit.

Zie voor meer informatie over de opera de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Cura zingt grootse Otello in klein Opernhaus

Volgend artikel

Kupfer regisseert Kabanova bij Opera Zuid

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.