Home » Binnenkort

DNO brengt wereldpremière Orest

Amsterdam30 november 2011 2 reacties

Bij De Nederlandse Opera gaat op donderdag 8 december de opera Orest van Manfred Trojahn in wereldpremière. Het werk van de Duitse componist wordt geregisseerd door Katie Mitchell en muzikaal geleid door DNO-chef Marc Albrecht.

Repetitiefoto van Orest (foto: Hermann & Clärchen Baus).

Manfred Trojahn is een Duits componist die in 1991 zijn eerste opera ter wereld bracht, Enrico. Er volgden meer werken voor het theater, wat hem onder meer de Deutsche Musikautorenpreis opleverde.

In december is Trojahns muziek voor het eerst bij De Nederlandse (DNO) te horen, en wel in de gedaante van een gloednieuwe opera: Orest. Orest is gebaseerd op een zelden gespeelde tragedie van Euripides, waarin Orestes, de broer van Elektra en Iphigenia, centraal staat. Het volgt naadloos op eerdere DNO-producties dit jaar: de dubbel van Iphigénie en Aulide en Iphigénie en Tauride en Elektra.

Voor de wereldpremière gaat DNO voor het eerst een samenwerking aan met de Britse regisseur Katie Mitchell. Zij regisseerde de afgelopen jaren diverse toneel- en operaproducties in Engeland, onder meer bij het Royal Opera House en het Glyndebourne Festival.

Voor Orest vormt ze een duo met Marc Albrecht, de nieuwe chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Albrecht stond kort geleden al op de bok bij de reprise van Elektra.

De titelrol van de opera wordt gezongen door de Duitse bariton Dietrich Henschel, eerder bij DNO te gast in Capriccio. Hij krijgt gezelschap van onder andere sopraan Rosemary Joshua (frequente gast bij DNO) als Helena en mezzosopraan Sarah Castle als Elektra.

De rol van Menelaos wordt vertolkt door de Oostenrijkse tenor Johannes Chum en Hermione wordt neergezet door Romy Petrick. De IJslandse tenor Finnur Bjarnason zingt Apollo.

Orest gaat op 8 december in wereldpremière en is daarna tot en met 28 december nog zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de ‘Making of Orest’:

door

2 reacties »

 • martin zei:

  Hoewel ik zeer benieuwd ben wat we te zien en te horen zullen krijgen, blijf ik het een rare keus vinden voor de feestmaand december. Het Nationale Ballet brengt in diezelfde periode nota bene publieksfavoriet De Notenkraker! Maar aan de foto’s zie ik dat ze wel zo slim zijn geweest een kerstboompje in het decor te plaatsen.;-)

  Dat er een aparte site is ontwikkeld (met geestige ‘mugshots’) vind ik een leuk initiatief. Het bewijst dat operahuizen steeds beter de moderne media weten te benutten. Zoals ook de Munt, waarvan de producties nu gratis online gestreamd worden. Voor wie het gemist heeft (zoals ik bijna…), Enescu’s Oedipe is nog tot vrijdag te bekijken, ook met Dietrich Henschel in de titelrol. Schitterende muziek!

 • chris horsmeier zei:

  Helemaal mee eens.
  Wat een vreemde keuze voor december,hoor al jaren we gaan Die Lustige Witwe doen in december,doe dat dan eens of een andere gezellige opera /operette voor de feestmaand.
  |Zo krijg je het publiek niet he ttheater in .Het loopt al zo terug.
  Maar op deze maniet is dat niet vreemd.
  Doe een iets aan repertoire keuze.
  Waar blijft b.v een La Forza del destino of Nabucco,
  breng wat voor het grote publiek,en doe dan tussen door die nieuwe opera s waar niemand op zitte wachten.
  Geld verspilling in deze zware tijden.
  wij duur betalen krijgen er maar weinig voor terug.Ben dit seizoen nog niet geweest erg jammer ging altijd naar alles maar nu nee staat me enorm tegen het hele gedoe.
  JAMMERv wacht op betere tijden
  OPERAklaat wat van je horen
  Dank Uw.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.