Binnenkort

Opera in de media: week 5

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 (28 januari – 3 februari) onder meer aandacht voor De Nachtegaal met Olga Peretyatko en Carmen-fragmenten door Elīna Garanča.

Elina Garanca (foto: Gabo / DG).

Garanča en Gustavo
Er zijn fans die behoorlijk fanatiek houden van de stem van mezzo Elīna Garanča. Voor wie haar niet kent maar wil horen hoe ze klinkt, is er het concert op Mezzo. De zender laat een optreden zien van Garanča bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Gustavo Dudamel. Het orkest speelt Berlioz, de mezzo doet onder andere stukken uit Carmen van Bizet. De muziek is overbekend, maar lijkt voor zangeressen repertoire waar ze niet snel genoeg van krijgen.
Mezzo: zaterdag 28 januari om 18.30 u.

Tosca door Patricia Racette
De Amerikaanse sopraan Patricia Racette zingt de hoofdrol in deze matinee uit de Metropolitan Opera in New York. Er is wel elke zaterdag een matinee-uitzending op de radio, maar de ‘Live in HD’- camera’s zijn niet wekelijks in het theater. Dankzij de BBC kunt u in elk geval hóren hoe deze Met-productie klinkt. Voor het orkest staat de nog jonge Finse dirigent Mikko Franck.

Racette keert met deze herneming van Tosca uit 2010 terug in de Met en staat naast Marcelo Álvarez als Cavaradossi. Scarpia wordt gezongen door James Morris en verder hoort u het koor en orkest van de Metropolitan Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 28 januari om 19.00 u.

Mattijs van de Woerd (foto: Marco Borggreve).

Mattijs van de Woerd in beeld
In het NTR zondagmiddagprogramma zit deze week een kort portret van bariton Mattijs van de Woerd. Regisseur Jan Kelder maakte de documentaire. Van de Woerd is een veelzijdig zanger die studeerde bij Maarten Koningsberger en Margeet Honig. Hij is thuis in het werk van Stravinsky en Brahms, zingt opera en geeft recitals. Sinds een aantal jaar is hij lid van de zanggroep Frommermann die zich wijdt aan de lichte muziek van de jaren dertig en veertig.
NTR Nederland 2: zondag 29 januari om 13.00 u.

Nachtegaal van Lepage
De productie van De Nachtegaal van Stravinsky, die de laatste weken bij De Nederlandse Opera te zien was, werd al eerder in de regie van Robert Lepage in het theater gebracht in andere steden. Hoewel de informatie van Arte niet helemaal duidelijk is, gaat het in de uitzending van vandaag vermoedelijk om de serie die in Aix-en-Provence is uitgevoerd.

Voor wie in Amsterdam genoten heeft van sopraan Olga Peretyatko of nieuwsgierig werd na het bekijken van het Youtube-portret is het goede nieuws dat de sopraan ook in déze versie de Nachtegaal zingt. De opera wordt voorafgegaan door de burleske De Vos en andere stukken van Stravinsky. Dirigent Kazushi Ono staat voor het Orchestre de l’Opéra national de Lyon.
Arte: maandag 30 januari om 22.55 u.

Westbroek als Anna Nicole (foto: Bill Cooper / The Royal Opera).

Anna Nicole in Londen
De wereldpremière van de opera Anna Nicole was, een klein jaar geleden, een opzienbarende gebeurtenis. De Place de l’Opera-recensent vond de benadering van het verhaal over de vrouw, die een miljardair trouwde en jong overleed aan een overdosis medicijnen, te oppervlakkig (lees de recensie van de wereldpremière).

Brava herhaalt de opera vandaag op een tijd dat je wellicht niet in de stemming bent voor de trashy wereld van de ‘rich and famous’. De opera is de moeite van het bekijken waard vanwege de prestaties van de solisten, zo stond in de recensie. Eva-Maria Westbroek zong de hoofdrol, Gerald Finley die van de advocaat Stern. Antonio Pappano leidde het orkest van het Royal Opera House en Mark- Anthony Turnage deed de regie. Het libretto naar het waargebeurde verhaal was van Richard Thomas.
BravaNL: dinsdag 31 januari om 9.30 u.

Katja van Carsen
De opera Kát’a Kabanová van Léos Janácek maakte eerder dit seizoen indruk in de versie die Opera Zuid op de planken bracht. Hij haalde de lezers- en redactietoptien van 2011. Die versie werd geregisseerd door Harry Kupfer. U kunt vandaag op Mezzo zien wat een andere bekende regisseur, Robert Carsen, doet met het tragische verhaal van de vrouw die de vrijheid zoekt. De productie komt uit 2008 en is opgenomen in het Teatro Real in Madrid. Dirigent Jirí Belohlávek leidt het koor en orkest van het Madrileense operahuis. Karita Mattila zingt de rol van Katja, haar echtgenoot Tichon wordt vertolkt door Guy De Mey.
Mezzo: dinsdag 31 januari om 20.30 u.

Magdalena Kozena (foto: Mathias Bothor / DG).

Octavian door Kožená
Ze komt eind mei naar Nederland, althans dat is de planning. Magdalena Kožená zal dan werk van Ravel zingen, nu eens niet met echtgenoot Simon Rattle maar met Yannick Nézet-Séguin. Haar rol in het afgelopen seizoen van Octavian in Der Rosenkavalier in Amsterdam moest ze teruggeven, maar dankzij Mezzo kunt u alsnog kennis nemen van haar benadering. Tijdens een concert in de Berlijnse Philharmonie in 2006 zong ze delen uit de opera van Strauss met Camilla Nylund (Feldmarschallin), Laura Aikin (Sophie) en Dale Duesing (Faninal). Als ‘toegift’ speelt Mitsuko Uchida het twintigste pianoconcert van Mozart, dat, om in operatermen te blijven, de sfeer van Don Giovanni ademt.
Mezzo: vrijdag 3 februari om 22.20 u.

Weektip

Heel langzaam gaat het weer richting de passie-tijd en daarmee het seizoen voor de Mattheus en Johannes Passion. De Mattheus die Mezzo uitzendt, werd afgelopen jaar opgenomen, maar niet in een periode die in Nederland traditioneel bij de Bach-passies hoort, namelijk eind augustus. Het ensemble Akadêmia voert het werk van Bach uit onder leiding van François Lassere. ‘Kommt ihr Töchter helft uns klagen’ en alles wat daarna komt, klonk in de l’Eglise de la Cité in Périgueux.
Mezzo: woensdag 1 februari om 17.00 u.

Vorig artikel

Een memorabele Traviata uit Wenen

Volgend artikel

Youtube-portret: David Daniels

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Pieter K. de Haan
  30 januari 2012 at 21:04

  De uitzending van “De nachtegaal en andere fabels” op maandag 30 januari rond 23.00 uur (volgens de VPRO-gids om 23.15 uur, volgens u om 22.55 uur) wordt op de website van Arte niet vermeld!?

 2. martin
  30 januari 2012 at 21:22

  Pieter, Arte heeft de programmering omgegooid: een Griekse regisseur is overleden en als hommage wordt één van films vertoond. Jammer want ik had de Nachtegaal graag weer gezien, zo kort na de overweldigende live-ervaring in Amsterdam. Maar we houden het vast tegoed…

 3. Pieter K. de Haan
  30 januari 2012 at 22:08

  Martin, dank voor de verklaring. Pieter K.