AchtergrondHeadline

Youtube-portret: David Daniels

David Daniels, een week geleden wereldwijd in de bioscoop te zien, is één van de meest gewaardeerde countertenoren van dit moment. Hij excelleert in het barokrepertoire en is bij de grootste operahuizen te gast. Een portret in beeld van de Amerikaan. Met dank aan Youtube.

(Foto: Bernard Benant / Virgin Records)

David Daniels werd geboren in Spartanburg, South Carolina. Als zoon van een zangleraar en een zanglerares was het niet verrassend dat hij al jong begon te zingen, als jongenssopraan. Hij groeide door naar het tenorrepertoire en ging verder studeren aan het conversatorium van Cincinnati.

Na Cincinnati vervolgde hij zijn studie aan de University of Michigan. Omdat hij niet tevreden was met zijn prestaties als tenor, maakte hij de switch naar countertenor. De beroemde tenor George Shirley gaf hem les.

In 1992 maakte Daniels zijn professionele debuut. Vijf jaar later won hij de prestigieuze Richard Tucker Award. Hieronder een fragment van zijn optreden tijdens het gala waar hij zijn prijs ontving. Hij zingt ‘Di tanti palpiti’ uit Rossini’s Tancredi.

Twee jaar later maakte Daniels al zijn debuut bij de Metropolitan Opera, als Sesto in Händels opera Giulio Cesare. Hieronder een audiofragment van zijn debuut. Hij zingt een duet met mezzo Stephanie Blythe.

Händel groeide uit tot de centrale componist in Daniels’ repertoire. Hij zong hoofdrollen in vele Händel-opera’s, waaronder Tamerlano, Xerxes, Rinaldo, Orlando en Rodelinda. Hieronder een voorbeeld. Daniels vertolkt de titelrol in Rinaldo. Hij zingt ‘Or la tromba’. Het fragment komt uit München.

Naast zijn successen in Händel-opera’s bouwde Daniels de afgelopen jaren ook een flinke reputatie op met het repertoire van Monteverdi, Gluck en zelfs Britten. Zo nam hij de afgelopen seizoenen in diverse huizen de titelrol in Orfeo ed Euridice van Gluck op zich. Hieronder een kort fragment uit Minnesota.

Van Britten zong hij A Midsummer Night’s Dream, waarin hij de rol van Oberon vertolkte. Hieronder zingt hij ‘Welcome wanderer’ uit de eerste akte. Het fragment is enige seizoenen oud en komt uit Barcelona.

Ook in het recital- en concertcircuit is Daniels actief. Met succes. Zo was hij de eerste countertenor die een solo-recital gaf in de grote zaal van Carnegie Hall.

Hieronder een ander recital, gegeven in Barcelona, seizoen 1999/2000. Daniels zingt ‘Sweeter than roses’ van Henry Purcell. Ian Burnside begeleidt op de piano.

Daniels is dit seizoen vooral in Amerika te zien. Zie voor meer informatie zijn persoonlijke website.

Vorig artikel

Opera in de media: week 5

Volgend artikel

Figueras’ laatste project: één van de mooisten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.