Binnenkort

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (11 – 17 februari) onder meer aandacht voor Pucinni op zaterdag én zondag en twee versies van Götterdämmerung.

Giacomo Puccini.

Drie delen Puccini uit Lyon
Puccini is er op zaterdag en op zondag, deze week. De zaterdagse is een live-uitzending op Mezzo van Puccini’s laatste werk, het drieluik Il Trittico. De componist stond erop dat zijn drie opera-eenakters samen werden uitgevoerd en zo geschiedde bij de première in 1918 in New York. Ook deze keer zijn de drie delen te zien, bij de uivoering vanuit de Opéra de Lyon. De verhalen, die reizen van de kades van de Seine in Parijs, via een klooster naar Florence, worden tot leven gebracht in een regie van David Pountney.

Solisten zijn onder andere de Vlaamse bas-bariton Werner Van Mechelen, Natascha Petrinsky, Csilla Boross en Kathleen Wilkinson. De uitvoering, die onder muzikale leiding staat van Gaetano d’Espinosa, wordt live uitgezonden vanuit de Opéra de Lyon.
Mezzo: zaterdag 11 februari om 19.30 u.

Scène uit Götterdämmerung (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Het einde van de goden
Een robuuste zes uur bent u onder de pannen bij Wagners Götterdämmerung, het vierde en afsluitende deel van Der Ring des Nibelungen. Die tijd kunt u naar keuze doorbrengen in één van de bioscopen die de opera over het einde van het godenrijk rechtstreeks in HD-kwaliteit vanuit New York uitzenden of beluisteren via de radio. BBC Radio 3 biedt de uitzending van dezelfde voorstelling aan.

James Levine is nog niet fit en daarom staat Fabio Luisi ook nu weer voor het orkest van de Metropolitan Opera in New York. De rollen van Brünnhilde en Siegfried worden net als in Die Walküre gezongen door Deborah Voigt en Jay Hunter Morris. Gutrune wordt gezongen door Wendy Bryn Harmer, Waltraud Meier is Waltraute en Alberich is wederom een rol van Eric Owens.
BBC Radio 3: zaterdag 11 februari om 18.00 u.

Natalie Dessay (foto: Simon Fowler).

Opera van Debussy
Een opera die volgens de kenners van groot belang is, maar die – voor zover wij weten – al enige tijd niet in een zaal of rtv-uitzending te genieten viel, is Pelléas et Mélisande van Debussy. De concertante uitvoering in Parijs, in het Théâtre des Champs-Elysées dateert van april 2011, toen het werk 109 jaar oud was. De uitvoering, naar een libretto van Maurice Maeterlinck, is door het Orchestre de Paris en het gelijknamige koor onder leiding van Louis Langrée.

In de hoofdrol van Mélisande hoort u Natalie Dessay, haar Pelléas wordt gezongen door de bariton Simon Keenlyside. Andere solisten: Marie-Nicole Lemieux, Laurent Naouri en Alain Vernhes.
Radio 4: zaterdag 11 februari om 19.00 u.

De laatste reis van Puccini
Puccini was ook maar een mens. Hij had na de eerste wereldoorlog last van het ouder worden, dronk en rookte te veel en ondernam in een Lancia met zijn zoon Tonio een reis door Europa. Het docudrama over die periode heet ‘Puccinis laatste reis’. Het wordt op Canvas uitgezonden op zondagmiddag.
Canvas: zondag 12 februari om 12.00 u.

Reinberts Mega-project en Martins afscheid
In NTR Podium op zondagmiddag twee documentaires, over Reinbert de Leeuw en over Martin Wright, de scheidend dirigent van het Koor van De Nederlandse Opera. De Leeuw wordt gevolgd bij voorbereiding en uitvoering van de Gurrelieder van Arnold Schönberg. Dat megaproject werd in maart vorig jaar enkele malen uitgevoerd met ruim 350 zangers en orkestleden (lees recensie).

Van Martin Wright werd door Roel Burggraaff een kort portret gemaakt. De dirigent van het koor dat vocaal maar ook in choreografie en kleding alle kanten van het operavak beheerst, gaat naar de Lyric Opera in Chicago.
NTR: zondag 12 februari om 12.55 u.

Crepuscule des Dieux
Voor de Wagner-fans is er keuze deze week, of overvloed. Wie na de bios- of radio-ervaring van Götterdämmerung op zaterdagavond meer of anders wil, kan drie dagen later terecht bij Mezzo. Daar is Le crépuscule des Dieux te zien, in de versie van het festival in Aix-en-Provence. Simon Rattle stond voor de Berliner Philharmoniker, Ben Heppner zong Siegfried, Katarina Dalayman was Brünnhilde en andere rollen werden gezongen door onder andere Mikhail Petrenko, Dale Duesing en Anne Sofie von Otter. Stéphane Braunschweig verzorgde de mise-en-scène.
Mezzo: dinsdag 14 februari om 20.30 u.

Thomas Quasthoff (foto: André Rival).

Winterpret
De échte Tocht der Tochten doet het zonder klunen, Berenburg en dweilorkest. Slechts een piano en een bariton volstaan om door te dringen tot de melancholie van winterlandschappen en koude. Rayonhoofd Schubert schreef de muziek en Thomas Quasthoff, die onlangs afscheid nam van het concertpodium, zingt langs de 24 stempelposten, met Daniel Barenboim aan de piano.
Mezzo: woensdag 15 februari om 22.30 u.

Lichte opera
Niet te zwaar, goed verteerbaar is de opera Don Pasquale van Donizetti. In november 2010 werd de opera nog uitgevoerd in de Nederlandse zalen door de Nationale Reisopera in een regie van Wim Trompert. In Parijs wordt het werk deze weken opgevoerd in een regie van Denis Podalydès, lid van de eerbiedwaardige Comédie Française.

Eén van de voorstellingen, waarin de rol van Don Pasquale afwisselend wordt gezongen door Alessandro Corbelli en Lorenzo Regazzo, staat op de planning van Arte. Enrique Mazzola is de dirigent voor het Orchestre National de France. Op het podium van het Théâtre des Champs-Elysées, dat deze versie produceerde met Radio France, staan verder Désirée Rancatore, Gabriele Viviani en Francesco Demuro. Het is televisie, dus de vermelding dat fashion-icon Christian Lacroix de kleding ontwiep, is relevant.
Arte: vrijdag 17 februari om 22.10 u.

Weektip

Salome
De afgelopen weken liep de nieuwe productie van de opera Salome bij De Munt in Brussel. Guy Joosten deed de regie, twee jaar nadat hij voor hetzelfde operahuis Elektra, ook van Strauss, vormgaf. Zoals vaker biedt de Munt de voorstelling op zijn website als webcast aan. Vanaf 14 februari is Salome drie weken lang te zien.

Eén van de hoofdrollen, die van Herodias, wordt afwisselend gezongen door Hedwig Fassbender en Doris Soffel. Ik hoop op die laatste. Haar ironische ‘sliep-uit’-act bij het applaus en boegeroep bij de Salome van DNO, enkele jaren geleden, maakte me voor eeuwig fan.

Andere rollen: Chris Merritt/Gerhard Siegel als Herodes, Amanda Echalaz/Nicola Beller Carbone zingen Salome en Scott Hendricks zingt Jochanaan. De productie van De Munt met het Gran Teatre del Liceu staat onder muzikale leiding van Carlo Rizzi.
www.demunt.be vanaf 14 februari

Vorig artikel

Bostridge en Drake verwarmen geest en ziel

Volgend artikel

Tenor Hein Meens overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.