Binnenkort

Opera in de media: week 12

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (17 – 23 maart) onder meer aandacht voor Händel door Les Arts Florissants en voor Roméo et Juliette van Berlioz in de Vrijdag van Vredenburg.

Hans Werner Henze (foto: Schott Promotion / Peter Andersen).

Een moderne Zauberflöte
De ZaterdagMatinee noemt L’Upupa und der Triumph der Sohnesliebe in de promotie een ‘21ste-eeuwse Zauberflöte’. De opera van Hans Werner Henze beleeft zaterdag zijn Nederlandse première, ook op Radio 4. Uitvoerenden zijn het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz, leden van het Groot Omroepkoor en als vocalisten onder andere Edith Haller, Martin Busen, John Mark Ainsley, Wolfgang Schöne, Katharina Goeldner en Maarten Engeltjes.
Radio 4: zaterdag 17 maart om 13.00 u.

Grote koren in Chovantsjina
Een opera van Modest Moessorgski die pas in 1960 in première ging, kan dat? Jawel, maar dan wel omdat Dmitri Sjostakovitsj de nieuwe orkestratie toen afgerond had. Moessorsgki liet nogal wat schetsmatigheden na voor zijn werk Chovantsjina, Rimsky-Korsakov voltooide het en dat werd later overgedaan door onder andere Dmitri Sjostakovitsj. Het slotkoor werd gemaakt door Igor Stravinsky.

Die versie van de opera, die oorspronkelijk dateert van 1886, wordt in de zaterdagmatinee van de Metropolitan Opera in New York opgevoerd. In het ‘drama van de nationale geschiedenis’ is een grote rol weggelegd voor het koor van de Met. Dat koor, en het orkest, staan onder leiding van Kirill Petrenko. In de belangrijke rollen zit een groot Russisch aandeel: Anatoli Kotsjerga, Misja Didik, Vladimir Galouzine en Ildar Abdrazakov.
Radio 4: zaterdag 17 maart om 19.00 u.

Cecilia Bartoli (foto: Uli Weber / Decca).

Händel bij Mezzo
Er lijkt een Händel-golf gaande, niet alleen op de operapodia maar ook op tv: Mezzo zendt komende week verschillende opera’s van de Duits-Engelse componist uit. Op zaterdag is dat Semele, door het koor en orkest van het Opernhaus Zürich onder leiding van William Christie. Die had, samen met regisseur Robert Carsen, grote stemmen tot zijn beschikking, zoals Cecilia Bartoli in de hoofdrol en verder Charles Workman, Birgit Remmert en Thomas Michael Allen.
Mezzo: zaterdag 17 maart om 20.30 u.

Recente Belgische opera
De Belgische componist Philippe Boesmans schreef in opdracht van De Munt in Brussel de opera Yvonne, princesse de Bourgogne. Zoals vaker werkte hij voor het libretto samen met Luc Bondy, die ook de Munt-productie regisseerde. In de uitvoering in De Munt, die in 2010 werd opgenomen, was Mireille Delunsch te zien als La reine Marguerit. Delunsch zong die rol ook bij de cd-opname. Andere solisten waren Dörte Lyssewski als Yvonne, Paul Gay als Le roi Ignace, Marcel Reijans als Le prince Philippe en Werner Van Mechelen als Le Chambellan. Het koor en orkest van De Munt stonden onder leiding van Patrick Davin.
Canvas: zondag 18 maart om 12.00 u.

Magdalena Kozena (foto: Mathias Bothor / DG).

Idomeneo met Magdalena Kozená
Magdalena Kozená is in mei en juni in Rotterdam als speciale gast tijdens de Operadagen. Ze stond in 2006 in Salzburg in Mozarts Idomeneo. Die zomer werden daar alle Mozart-opera’s opgevoerd. Kozená werd gecast naast zangers als Ramòn Vargas, Ekaterina Siurina en Anja Harteros. Roger Norrington, die aandoenlijk fel ten strijde trekt tegen het onmatig gebruik van vibrato, leidde de Camerata Academica Salzburg.
BravaNL: dinsdag 20 maart om 20.14 u.

Hercules van Händel
De tweede Händel-productie die Mezzo deze week uitzendt, is het oratorium Hercules. Regisseur Luc Bondy, die theater maakte van wat oorspronkelijk alleen in concertvorm werd uitgevoerd, werkte samen met het ensemble Les Arts Florissants onder leiding van William Christie. In de hoofdrollen ziet u onder andere William Shimell (Hercules) en Joyce DiDonato (Déjanira). De opname werd gemaakt in de Opéra de Paris in 2005.
Mezzo: dinsdag 20 maart om 20.30 u.

Een stuk van Berlioz
Een mooi stuk met een mooi stuk, zo valt de aanleiding voor het maken van de opera Roméo et Juliette door Berlioz samen te vatten. De componist was diep onder de indruk van het stuk van Shakespeare en van de actrice die Julia speelde. Dat leidde tot het componeren van een ‘symphonie dramatique avec choeurs’, een dramatische symfonie met koor.

Het werk wordt in de Vrijdag van Vredenburg uitgevoerd en live uitgezonden door Radio 4. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van James Gaffigan. Solisten zijn Géraldine Chauvet, Andrew Staples en Thomas Oliemans.
Radio 4: vrijdag 23 maart om 20.00 u.

William Christie (foto: Michel Szabo).

Les Arts á la Cathédrale
In de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides, die deel uitmaakt van het Hôtel des Invalides in Parijs, concerteerde in 2004 Les Arts Florissants van William Christie. Het ensemble speelde werk van onder andere Rameau. Vocale solisten waren Sophie Daneman, Olga Pitatch, Jeffrey Thompson en Nicolas Rivenq.
Mezzo: vrijdag 23 maart om 22.05 u.

Weektip

La Traviata als verfilmd boek
Het is Boekenweek, en daarin past een literaire media-tip. In de programmatoelichting van een productie van La Traviata wordt altijd wel ergens gerefereerd aan het originele boek waarop het door Piave geschreven libretto is gebaseerd. Dat boek was La dame au camélias van de Franse schrijver Dumas fils. In de verfilming (1981) van dat boek, door Mauro Bolognini, spelen Isabelle Huppert, Gian Maria Volontè en Bruno Ganz de hoofdrollen. Voor de soundtrack werd gebruik gemaakt van de Traviata-muziek van Giuseppe Verdi.
TV5 Europe: zondag 18 maart om 21.05 u.

Vorig artikel

Deidamia door de Aldenizer

Volgend artikel

Youtube-portret: Olga Pasichnyk

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.