Achtergrond

Youtube-portret: Olga Pasichnyk

Sinds haar officiële debuut in 1992 heeft sopraan Olga Pasichnyk stevig naam gemaakt in een breed repertoire. Van Händel, waarmee ze momenteel in Amsterdam te zien is, tot hedendaagse componisten. Een portret in beeld van de Oekraïense. Met dank aan Youtube.

(Foto: B. Wielgosz / www.olgapasichnyk.com)

Olga Pasichnyk werd geboren in de stad Rivne, in het noordwesten van Oekraïne, niet ver van de grens met Polen. Ze begon in haar geboorteplaats piano en muziekpedagogie te studeren, verhuisde naar Kiev om daar aan het conservatorium verder zang te studeren en rondde haar opleiding af aan de Chopin Academy of Music in Warschau.

Nog voor ze afgestudeerd was, werd ze door de Kameropera van Warschau gestrikt als solist. Daar maakte ze in 1992 haar professionele debuut. In de jaren die volgden, won ze diverse belangrijke prijzen, waaronder een prijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch van 1994.

Pasichnyk zingt opera, oratorium, concertrepertoire en liederen. Haar repertoire is zeer divers. Ze vertolkt Monteverdi en andere barokhelden, maar ook Mozart, Bizet, Puccini, Poulenc, Szymanowski en vele andere componisten.

Händel neemt niettemin een grote plaats op haar repertoirelijst in. Pasichnyk zong tot nu toe bijna tien hoofdrollen in opera’s van de Duits-Engelse componist. Met één daarvan, Achille in Deidamia, is ze momenteel bij De Nederlandse Opera in Amsterdam te zien.

Hieronder zingt de sopraan ‘Da tempeste’ als Cleopatra in Giulio Cesare in Egitto van Händel.

Nog een Händel-fragment: Pasichnyk vertolkt de rol van Dorinda in Orlando.

Ook van Mozart heeft de sopraan vele rollen vertolkt. Ze vergaarde ze als Ilia in Idomeneo veel bekendheid op de Franse operatonelen. En met de bekende dirigent René Jacobs maakte ze een geprezen opname van Don Giovanni, waarin zij de rol van Donna Anna zong.

Hieronder een fragment van Pasichnyks interpretatie van Donna Anna.

Een sprong in de tijd: de afgelopen seizoenen zong Pasichnyk diverse malen Micaela in Bizets bekende opera Carmen. Hieronder een audiofragment. Ze zingt ‘Je dis que rien ne m’epouvante’. Het fragment is opgenomen in Lille, 2010.

Van Bizets tijdgenoot Verdi zong Pasichnyk alleen de rol van Gilda uit Rigoletto. Hieronder een fragment.

Tot slot een rol die haar in 2009 naar de Bregenzer Festspiele voerd en die ook op dvd werd opgenomen: Roxana in King Roger van Szymanowski. Hieronder een fragment uit die Bregenzer productie.

Zie voor meer informatie over Olga Pasichnyk haar persoonlijke website.

Vorig artikel

Opera in de media: week 12

Volgend artikel

Stenz geeft L’Upupa voortreffelijke première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.