Binnenkort

Opera in de media: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (21 – 27 april) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Il turco in Italia en een live-tv-uitzending van Händels Orlando vanuit De Munt in Brussel.

Bryn Terfel in Siegfried (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Siegfried op de radio
New Yorkers die zaterdag de matinee in de Metropolitan Opera willen volgen, moeten vroeg op. De voorstelling begint door de lengte van de opera op deze zaterdag al om 11.00 uur lokale tijd. Wagner keek bij het schrijven van Siegfried niet op een kwartiertje.

BBC Radio maakt het de luisteraars een stuk makkelijker. U kunt om 17.00 uur de radio aanzetten voor de live-uitzending van Siegfried. De ‘Machine’, het omstreden decorstuk van Robert Lepage, moet u missen – al wil het ding nog wel eens hoorbaar kraken – maar de stemmen zijn stevig genoeg in deze uitvoering van deel drie van de Ring-cyclus: Jay Hunter Morris, Deborah Voigt, Patricia Bardon en Bryn Terfel zingen de grote rollen. Fabio Luisi dirigeert koor en orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 21 april om 17.00 u.

Lawrence Brownlee (foto: Marty Umans).

Il turco bij Radio 4
De nachtegaal uit De Nachtegaal, de recente productie van De Nederlandse Opera, is terug in Amsterdam, waar ze zich uitstekend voelt, zo vertelde de sopraan Olga Peretyatko aan Place de l’Opera. Ze staat tot 29 april in Il turco in Italia van Rossini. De NTR nam de uitvoering van 11 april op en zendt die zaterdagavond uit in NTR Opera Live.

Naast Peretyatko zingen Alex Esposito (Selim), Renato Girolami (Don Geronio) en Lawrence Brownlee (Don Narciso) de hoofdrollen. Het koor van De Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest staan onder leiding van Carlo Rizzi.
Radio 4: zaterdag 21 april om 19.00 u.

Brusselse Rusalka op Canvas
De Vlaamse tv-zender Canvas heeft deze week weer gewoon klassieke muziek geprogrammeerd rond het middaguur. De laatste weken moest die wijken voor de sport. Ditmaal is de spraakmakende versie van Rusalka te zien, zoals die afgelopen weken ging bij De Munt in Brussel. Canvas heeft het over ‘een flamboyante productie met meerdere betekenislagen’.

Stefan Herheim was de regisseur en die wordt eerst in beeld gebracht in een achter-de-schermen-reportage, waarna deze week het eerste bedrijf van de opera wordt uitgezonden. De hoofdrollen worden gezongen door sopraan Myrtò Papatanasiu (Rusalka) en de bas Willard White (watergeest). De muziek van Antonín Dvořák wordt uitgevoerd door het orkest van De Munt onder leiding van Ádám Fischer.
Canvas: zondag 22 april om 12.00 u.

Masterclass Vocalistenconcours
Op 21 september aanstaande begint in Den Bosch de 2012-versie van het Internationaal Vocalisten Concours. Ook buiten de concoursperiode zijn er activiteiten, zoals een masterclass belcanto die afgelopen zomer werd gehouden. In NTR Podium vandaag een korte impressie, volgende week volgt deel twee.
Nederland 2: zondag 22 april om 12.00 u.

Felicity Palmer (foto: Christian Steiner).

Albert van Benjamin
Felicty Palmer wordt beschouwd als één van de echte Britten-stemmen, die in veel werk van de Engelse componist heeft opgetreden. In 2009 was ze in de rol van Florence Pike betrokken bij de productie van Albert Herring in de Parijse Opéra Comique. Het Orchestre de l’Opéra de Rouen/Haute Normandie werd gedirigeerd door Laurence Equilbey en de andere zangers waren onder andere Allan Clayton, Nancy Gustafson en Christopher Purves.
Mezzo: zondag 22 april om 17.00 u.

Orlando live uit de Munt
Zondag stond er een opname uit De Munt op het programma van Canvas. Op donderdagavond staan de camera’s van Mezzo in het operagebouw in Brussel, voor een live-uitzending van Orlando van Georg Friedrich Händel. René Jacobs, inmiddels befaamd om zijn uitvoeringen van opera’s van Mozart en Händel, dirigeert het ensemble B’Rock, Pierre Audi deed de regie. De hoofdrol wordt gezongen door Bejun Mehta, de door Marylin Horne ontdekte Amerikaanse countertenor. In de andere rollen zijn Sophie Karthäuser, Kristina Hammarström en Sunhae Im te horen.
Mezzo: donderdag 26 april om 20 00 u.

Weektip

Romeo en Julia
In Nederland zijn de tijden van de hoorspelkern, met bloedstollende uitzendingen waarin Jan Borkus, Donald de Marcas en Dogi Rugani de stemmen verzorgden, grotendeels verleden tijd. De BBC grijpt naar de klassieken voor een hoorspelserie gebaseerd op het werk van William Shakespeare. Deze week kunt u het verhaal van Romeo en Julia horen in tekst, als hoorspel. Dus zonder dat er steeds iemand doorheen zingt. Romeo wordt gespeeld door Trystan Gravelle, Vanessa Kirby is Julia en Ron Cook is Friar Laurence.
BBC Radio 3: zondag 29 april om 21.30 u.

Vorig artikel

Harnoncourt kneedt glorieuze mis

Volgend artikel

Rappe Rosina blinkt uit in matige Barbier

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.