Binnenkort

Prinses Margriet opent 65e Holland Festival

Het Holland Festival 2012 gaat op 1 juni onder toeziend oog van prinses Margriet van start. Het festival brengt 28 dagen lang voorstellingen van allerlei kunstdisciplines in Amsterdam. Op operagebied staan er vier producties gepland.

Marilyn Monroe staat centraal in Robin de Raaffs nieuwe opera (foto: Ed Feingersh)

De 65e editie van het internationale festival in Amsterdam wordt geopend met C(H)OEURS, een voorstelling van de Belgische choreograaf Alain Platel. Prinses Margriet zal bij de première in Theater Carré aanwezig zijn.

Na die aftrap vinden er tot en met 28 juni tal van voorstellingen op tal van locaties in Amsterdam plaats. Op opera- en muziektheatergebied heeft artistiek directeur Pierre Audi vier producties geprogrammeerd:

Claron McFadden krijgt een podium om haar productie Lilith op te voeren. De sopraan zingt daar niet alleen in, maar verzorgt ook het concept en de artistieke leiding. De opera gaat over Lilith, volgens mythologie de eerste vrouw van Adam, die hem verliet omdat ze zich niet aan hem wilde onderwerpen.

De productie is, aldus Holland Festival, een ‘portret van een sterke vrouw met klassieke muziek, jazz, toneel, film en poëzie’. De voorstelling is op 2 en 3 juni te zien in Theater Bellevue.

In samenwerking met De Nederlandse Opera (DNO) brengt het festival Parsifal van Richard Wagner. De opera wordt geënsceneerd door Pierre Audi, ook artistiek directeur van DNO. De Wagner-klassieker is van 12 juni tot en met 8 juli in Het Muziektheater te zien.

Eveneens in samenwerking met DNO gaat de nieuwe opera Waiting for Miss Monroe van Robin de Raaff in wereldpremière. Laura Aikin vertolkt daarin de rol van Marilyn Monroe, Lotte de Beer verzorgt de regie. Deze productie is van 9 tot en met 16 juni in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien.

Speciaal voor het festival heeft componist Micha Hamel tot slot De Rode Kimono geschreven, een ‘eredienst rond het gelijknamige beroemde schilderij van G.H. Breitner’, zo luidt de toelichitng. Het schilderij wordt uit het Stedelijk Museum gehaald en centraal op het podium opgesteld. De voorstelling die rondom het schilderij wordt gecreëerd, is op 18 en 19 juni in het Muziekgebouw aan ’t IJ te bewonderen.

Zie voor de volledige programmering de website van het Holland Festival.

Vorig artikel

Kulman en Skovhus diepen Sommer op

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam 2012 van start

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.