Binnenkort

Opera over Marilyn Monroe in première

De Nederlandse Opera en het Holland Festival presenteren op zaterdag 9 juni de wereldpremière van Waiting for Miss Monroe, de tweede opera van Robin de Raaff, geschreven ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van de Amerikaanse actrice en zangeres.

Marilyn Monroe stierf in augustus 1962, 36 jaar oud. Vijftig jaar later dient het idool als inspiratie voor de Nederlandse componist Robin de Raaff, die zijn tweede opera aan haar wijdde. Net als voor zijn eerste opera, Raaff, werkt hij samen met librettist Janine Brogt.

,,De Raaff en Brogt zijn er niet op uit om rechtstreeks verslag te doen van Monroes leven en sterven”, stelt DNO. ,,In drie fictieve scènes wordt een karakterschets gegeven van de door angsten gekwelde actrice, die nauwelijks in staat was tot directe communicatie.”

De Amerikaanse sopraan Laura Aikin vertolkt Monroe. Zij was eerder bij DNO te zien in Lulu en Die Entführung aus dem Serail. Hieronder vertelt ze over haar vertolking:

Andere rollen in de opera, zoals John F. Kennedy en Robert F. Kennedy, worden vertolkt door onder andere Alain Coulombe, Tom Randle, Dale Duesing, Hendrickje Van Kerckhove, John Tessier, Daniel Belcher en Helena Rasker.

De muziek wordt uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Steven Sloane. Sloane maakt zijn debuut bij DNO. De regie is in handen van de jonge Lotte de Beer, die afgelopen september al het jubileum van Het Muziektheater programmeerde en leidde.

Waiting for Miss Monroe gaat zaterdagavond om 20.30 uur in wereldpremière in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarna volgen er tot en met 16 juni nog vijf voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Uit de comfortzone

Volgend artikel

Mark Padmore gaat los in Schwanengesang

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.