Binnenkort

Parsifal uitgezonden in het Oosterpark

Op maandag 25 juni organiseert De Nederlandse Opera zijn jaarlijkse ‘Opera in het Park’. In het Amsterdamse Oosterpark is dan per traditie een voorstelling live vanuit Het Muziektheater te zien. Dit jaar is dat Parsifal van Richard Wagner.

Vorig jaar werd Jevgeni Onjegin in het Oosterpark uitgezonden.

Ieder jaar vertoont De Nederlandse Opera (DNO) tijdens het Holland Festival de productie waarmee het seizoen wordt afgesloten in de openlucht, op een groot videoscherm, in een speciaal gebouwd openluchttheater. Dit jaar is dat Parsifal, die in juli 1882 voor het eerst werd opgevoerd in Bayreuth.

Er is in de kranten vooraf en ook na de première al veel geschreven over deze uitvoering van Parsifal, over de regie van Pierre Audi en het decor van kunstenaar Anish Kapoor. Over alle elementen verschilden de meningen nogal.

Wie het op groot scherm wil zien, met de extra mogelijkheden die een videoregistratie biedt zoals close ups en speciale beelduitsnedes, kan maandagavond om 17.30 uur in het Oosterpark terecht. De voorstelling die op datzelfde moment loopt in Het Muziektheater is gratis mee te beleven op het videoscherm.

In een speciale folder heeft DNO de ‘kaart’ van de figuren en verhaallijnen van de opera van Richard Wagner gelegd op de plattegrond van het Oosterpark. In het midden is er de vijver, met een witte zwaan, die een rol speelt in het verhaal van Parsifal.

Voor geïnteresseerden is de inleiding die dramaturg Willem Bruls voorafgaand aan de voorstellingen in Het Muziektheater geeft via internet te beluisteren of te downloaden op de website van DNO.

Wie het verhaal al goed kent, kan meedoen met de prijsvraag die DNO organiseert. De prijs die te winnen is: een picknickmand voor bij de vertoning in het Oosterpark.

De meerdaagse weersverwachting zegt voor maandag: af en toe zon, mogelijk regen en een temperatuur van rond de 18 graden.

Vorig artikel

Nieuw muziekfestival Vocallis van start

Volgend artikel

Gheorghiu zingt weergaloze Mimi in ROH

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    25 juni 2012 at 16:22