Binnenkort

Opera in de media: week 26

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 (23 – 29 juni ) onder meer aandacht voor Wagner op de radio en Falstaff in Friesland.

Lohengrin in de Matinee
De serie uitvoeringen van Wagner-opera’s die Jaap van Zweden de afgelopen jaren in de NTR ZaterdagMatinee bracht, zijn bijna legendarisch geworden. In de concertante versie van Lohengrin zong, net als later in Parsifal, tenor Klaus Florian Vogt de hoofdrol. De rol van Elsa werd gezongen door Anne Schwanewilms. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor stonden onder leiding van Jaap van Zweden op 2 februari 2008 in het Amsterdamse Concertgebouw.
Radio 4: zaterdag 23 juni om 13.00 u.

Kate Lindsey.

Don Giovanni vanuit Covent Garden
Er is bijna wekelijks wel een Don Giovanni te beleven op een radio- of tv-zender in Europa. Het werk van Mozart blijft sinds zijn Praagse première in oktober 1787 ongekend populair. Op de BBC-radio is vanavond een uitvoering te horen die werd opgenomen in het Royal Opera House Covent Garden, met twee beroemde zangers in de hoofdrollen: Erwin Schrott als de Don Juan-figuur en Alex Esposito als zijn knecht Leporello.

Bij de heren is verder Matthew Rose te horen als Masetto. Bij de dames zijn er onder andere vertolkingen van Ruxandra Donose als Donna Elvira, Carmela Remigio als Donna Anna en Kate Lindsey als Zerlina. Als het goed is, zingt Reinhard Hagen als de Commendatore het allerlaagst van allen. Constantinos Carydis staat voor het orkest in Covent Garden.
BBC Radio 3: zaterdag 23 juni om 19.00 u.

Scène uit Parsifal (foto: Monika Rittershaus / Ruth Walz).

Parsifal is overal
Maandag 25 juni is de dag van Opera in het Park, van de Radio 4-uitzending van de opera Parsifal en van de uitzending op Cultura24-tv. Allemaal gebaseerd op live beeld en geluid vanuit Het Muziektheater in Amsterdam. Daar vindt de vijfde opvoering plaats van de opera van Wagner, met Alejandro Marco-Buhrmester als Amfortas, Falk Struckmann als Gurnemanz, Christopher Ventris in de rol van Parsifal en Petra Lang als Kundry.

De regie van deze nieuwe enscenering is van Pierre Audi, Anish Kapoor ontwierp het decor. Het begeleidende orkest is het Koninklijk Concertgebouworkest onder Iván Fischer. Kijkers met Cultura24 in hun kabelpakket kunnen live meekijken, de andere tv-kijkers moeten wachten tot december, als de NTR de opera uitzendt.
Radio4 en Cultura24-tv: maandag 25 juni om 17.30 u.

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Alcina in Wenen
Händel schreef veel opera’s en Alcina is één van zijn werken die de tijd goed hebben doorstaan; het wordt nog geregeld opgevoerd. Hoe dat in 2010 in Wenen gebeurde, laat zich beoordelen in de opname uit de Wiener Staatsoper. Adrian Nobel deed de regie, het orkest was Les Musiciens du Louvre en op het podium stonden onder andere Anja Harteros (Alcina), Veronica Cangemi (Morgana), Vesselina Kasarova (Ruggiero) en Benjamin Bruns (Oronte).
Mezzo: dinsdag 26 juni om 20.30 u.

Falstaff in Fryslân
Opera Spanga werkte voor een bewerking van Falstaff van Verdi samen met het Rosa Ensemble, een gezelschap dat opereert op de grenzen van alle hedendaagse muzieksoorten. Ezequiel Menalled dirigeerde het Rosa Ensemble bij de uitvoeringen in het Friese dorp Spanga. In de hoofdrollen Peter Michailov, Francis van Broekhuizen, Marcel van Dieren, Esther Mugambi, Klara Uleman, Maaike Widdershoven en Erik Slik.
BravaNL: dinsdag 26 juni om 20.30 u.

Walküre in Bayreuth
In 2010 dirigeerde Christian Thielemann in Bayreuth het tweede deel van Wagners Ring-cyclus, Die Walküre, gebaseerd op een regie uit 2006 van Tankred Dorst, die daarna enkele keren herhaald is. In de eerste scène staan Johan Botha als Siegmund en Edith Haller als Sieglinde op het podium van het Festspielhaus.

In de andere rollen ziet u onder andere Kwangchul Youn als Hunding, Albert Dohmen als Wotan en Linda Watson als Brünnhilde. Die laatste twee stonden ook in de productie in Amsterdam in 2004. Het Nederlandse aandeel komt van Wilke te Brummelstroete als Siegrune, één van de Walküren. Zij zal de rol ook zingen in de komende Walküre-productie bij De Nederlandse Opera in april 2013
BravaNL: vrijdag 29 juni om 19.30 u.

Weektip

Gustavo Dudamel (foto: Chris Christodoulou).

Dudamel in Nederland
Het Holland Festival wordt komende week afgesloten met een optreden door Gustavo Dudamel met het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela. Het concert, in het Concertgebouw in Amsterdam, is uitverkocht maar wordt via internet gestreamd. Op het programma staat onder meer Eine Alpensinfonie van Richard Strauss.

Op zondag 24 juni is er om 19.30 uur op Nederland 2 een reportage over Dudamel te zien, het concert zelf is op donderdag 28 juni. Een noviteit is dat ook de repetitie om 12.00 uur ‘s middags via internet te volgen is. Het Concertgebouw heeft aangekondigd vaker concerten op die manier via internet beschikbaar te gaan stellen.
Website Concertgebouw: donderdag 28 juni om 12.00 u. en 20.15 u.

Vorig artikel

Marianne Koopman

Volgend artikel

Peter van Laarhoven

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.