Binnenkort

Voi-Z presenteert techno-opera in 4D

Voi-Z brengt dit jaar geen festival, maar wel een wereldpremière: Nikola, Techno Opera in 4D Sound van componist Paul Oomen. Het vijf uur durende werk gaat op vrijdag 7 september in première in Theater de Spiegel in Zwolle.

De techno-opera van Paul Oomen is gebaseerd op het leven en werk van Nikola Tesla, ‘een visionair uitvinder met profetische inzichten over onze inmiddels grotendeels draadloze eeuw’, zo beschrijft Voi-Z.

,,Nikola is een muzikale en dramatische ontmoeting tussen verschillende disciplines. Opera wordt uit zijn gebruikelijke omgeving gelicht en midden in een techno party geplaatst. Gedurende de nacht smelten vocale en theatrale bewegingen samen met de omvattende flow van techno.”

De opera wordt uitgevoerd in een ruimte waarin zestien zuilen met 4D-technologie zijn geplaatst. 4D is een nieuw ontwikkeld geluidssysteem, geïnspireerd op het gedachtegoed van Nikola Tesla. Met het systeem krijgt ruimtelijk luisteren een geheel nieuwe dimensie.

De geluidstechnologie wordt aangevuld met visuele projecties, die toneel, dansvloer en decor tot één ruimte transformeren. Eén ruimte waar dj’s, zangers en publiek elkaar ontmoeten.

Het libretto van de opera is geschreven door Ruben van Gogh. Sjaron Minailo verzorgt de regie en Collectief 33 1/3 is verantwoordelijk voor de scenografie. Zanger Kevin Walton vertolkt Nikola. Naast hem zijn er nog vier solisten en een koor.

Nikola begint om 22.00 uur en duurt tot 3.00 uur. Zie voor meer informatie de website van Voi-Z. Bekijk ook alvast een voorproefje.

Vorig artikel

RCO Universe: de beleving centraal

Volgend artikel

Duizend stemmen in Carré

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.