BinnenkortNieuws

Veel opera uit Parijs bij UGC-bioscopen

Het aantal bioscopen dat operavoorstellingen programmeert lijkt nog altijd toe te nemen. In België start de keten UGC-bioscopen binnenkort een tweede seizoen in Brussel en Antwerpen, met vijfmaal live-opera uit Parijs, afgewisseld met opnamen uit andere grote operahuizen.

De UGC-bioscopen Brouckère in Brussel en UGC Antwerpen, vlakbij het station, vertonen de opera’s en enkele balletvoorstellingen met parallelle Engelse en Franse ondertiteling. In de programmering heeft men gezocht naar voorstellingen in de grote zalen van Europa, zoals het Teatro Real in Madrid, het Festspielhaus in Baden-Baden, de Scala in Milaan en het Liceu in Barcelona.

Uit Madrid komt Katja Kabanova, in een regie van Robert Carsen en onder muzikale leiding van Jiri Belohlavek. De Wiener Staatsoper brengt Die Fledermaus van Johann Strauss onder leiding van Franz Welser-Möst in een regie van Otto Schenk, met onder andere Kurt Streit en Michaela Kaune in de cast.

Patricia Ciofi zingt de hoofdrol in Rossini’s Il Viaggio a Reims vanuit de Scala in Milaan en in Der Rosenkavalier uit Baden-Baden staan Renée Fleming, Sophie Koch en Diana Damrau in de belangrijkste rollen.

Het zwaartepunt van de programmering ligt echter bij de live-vertoningen van opera’s uit de Opéra Bastille en het Palais Garnier in Parijs. Op 19 september opent de serie met Les contes d’Hoffmann in een regie van Robert Carsen, met Tomas Netopil voor het orkest.

Op 13 december dirigeert Philippe Jordan het orkest van de Franse Nationale Opera in Carmen van Bizet. De titelrol wordt gezongen door Anna Caterina Antonacci, Escamillo door Ludovic Tézier en Don José door Nikolai Schukoff. Deze Carmen-productie wordt geregisseerd door Yves Beaunesne.

Op 12 maart bieden Brussel en Antwerpen Falstaff van Verdi met Ambrogio Maestri in de titelrol en onder andere Mario Luperi en Marie-Nicole Lemieux in de andere rollen.

De camera’s staan op 14 april 2013 in de oude Opéra Garnier om Hänsel und Gretel van Humperdinck op te nemen. Mariame Clément regisseert deze voorstelling, waarin onder andere Daniela Sindram en Anne-Catherine Gillet zingen.

Op 13 mei is de laatste live-opera uit Parijs te zien: La Gioconda van Ponchielli. In die voorstelling zingt Violeta Urmana de hoofdrol en staat Daniel Oren voor het orkest.

De informatie over het operaseizoen in de bioscopen van UGC staat op de speciale website Viva l’Opera.

Vorig artikel

17e Gergiev Festival brengt Verdi's Otello

Volgend artikel

Rattenfestijn uit Bayreuth verschijnt op dvd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.