Home » Achtergrond

17e Gergiev Festival brengt Verdi’s Otello

Rotterdam4 september 2012 Geen reacties

Het zeventiende Gergiev Festival gaat vrijdag 7 september onder het thema ‘Sea & You’ van start. Op het programma staat onder meer een concertante Otello door het Mariinsky Theater en een grootse slotavond onder de titel ‘The Magnificent Night of the Sea’.

Het Gergiev Festival schotelt in zijn programma voor dit jaar de vele gezichten van mens en zee voor. ,,Nooit helemaal te vatten, bron van leven en dood, verraderlijk, mooi”, zo beschrijft directeur Hans Waege. ,,Ga met ons mee aan boord voor een overweldigende reis en beleef de zee als spiegel van de mens.”

Vrijdag 7 september begint die reis met het openingsconcert, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev, naamgever van het festival. Tijdens dat concert klinkt muziek van Rachmaninov, Sjtsjedrin en Prokofjev.

Het thema betaalt zich ook uit in een opera: Otello van Giuseppe Verdi. Solisten, koor en orkest van het Mariinsky Theater uit Sint Petersburg voeren dat werk op zondagmiddag 9 september uit in De Doelen. Ook dan staat Gergiev zelf op de bok.

Gergievs opvolger als chef bij het Rotterdams Philharmonisch, Yannick Nézet-Séguin, neemt eveneens de nodige concerten voor zijn rekening. Daaronder het tweedelige slotconcert: The Magnificent Night of the Sea, ,,een lofzang op de inspiratie en levenskracht waarmee de zee ons overspoelt”, aldus Hans Waege.

Het concert, dat van 18.15 uur tot en met 21.15 uur duurt bevat muziek van Smetana, Chausson, Sibelius, Wagner en Debussy. In het eerste deel zingt Christianne Stotijn ‘Poème de l’amour et de la mer’ van Chausson, in het tweede deel klinken diverse passages uit opera’s van Wagner.

Het volledige programma van het Gergiev Festival is te vinden op www.gergievfestival.nl.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.