Binnenkort

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (22- 28 september) onder meer aandacht voor een recital van Henk Neven en de opera Capriccio van Richard Strauss live uit Parijs.

Henk Neven (foto: BBC)

Goedemorgen met Meinard
Het programma ‘Een goede morgen met’ van de Tros heeft deze week Meinard Kraak als gast. Zijn muzikale keuze is te horen in het programma op Radio 4. Kraak is een gevierd bariton die op 28 september een masterclass zal geven in het kader van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch.
Radio 4: zaterdag 22 september om 9.00 u.

Henk Neven in Wigmore Hall
Henk Neven, die komende week meewerkt aan een van de jubileumconcerten van het Koninklijk Concertgebouw, nam eerder deze maand in Wigmore Hall in Londen een recital op voor de BBC-radio. Hij werd op 17 september begeleid door Hans Eijsackers in muziek van Brahms en Liszt. Voor wie de live-uitzending gemist heeft is er de herhaling, vanmiddag om 15.00 u. Wie dan boodschappen doet kan de rectial ook online hier terugluisteren.
BBC radio 3: zaterdag 22 september om 15.00 u.

Mahler in Vredenburg
Het digitale kanaal Cultura24 zendt een opname uit van de ‘Vrijdag van Vredenburg’, die gemaakt werd tijdens de laatste aflevering van het vorig seizoen. Op 1 juni jongstleden stonden het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor op het podium van Vredenburg, onder leiding van Markus Stenz. Das Klagende Lied van Mahler was het programma. Mahler componeerde het werk toen hij nog geen 20 jaar oud was, en hij schreef zelf de teksten. De drie delen zijn Waldmärchen, Der Spielmann en Hochzeitsstück. U hoort sopraan Barbara Haveman, mezzospraan Ursula Hesse von den Steinen, tenor Clemens Bieber en bas Johan Reuter.
Cultura24: zondag 23 september om 20.00 u.

Live vanaf Place de l’Opéra

Michaela Kaune (foto: Konzerthaus Berlin)

Michaela Kaune, Bo Skovhus en Joseph Kaiser, er staat vanavond het nodige vocale talent op de bühne van het theater aan de Place de l’Opera in Parijs. In het Palais Garnier zingen genoemde sterren de hoofdrollen in Capriccio van Richard Strauss. Dirigent Philippe Jordan heeft de muzikale leiding in deze door Robert Carsen geregisseerde productie.
Radio 4: zaterdag 22 september om 19.00 u.

Lucia in Lyon
Het duo Patrice Caurier en Moshe Leise regisseerde de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti in 2002 voor de Opéra de Lyon. Voor het orkest stond Evelino Pidò en in de hoofdrollen zongen Natalie Dessay en Ludovic Tezier. In twee kleinere rollen ziet u zangers die dit weekend live in de regio te zien zijn: Yves Saelens staat op deze zelfde avond in Amsterdam in das Lied van der Erde en wie Marc Laho in levende lijve wil meemaken kan hem dezer dagen in Stradella in Luik horen.
Mezzo: zaterdag 22 september om 20.30 u.

Londense Zauberflöte
Over ruim twee maanden gaat in Amsterdam Die Zauberflöte van Mozart in première, in een regie van Simon McBurney. In Londen deed in januari 2003 voor het Royal Opera House David McVicar de enscenering en waar het in Amsterdam Thomas Oliemans is die de rol van Papageno zingt, was dat in Londen Simon Keenlyside. Andere rollen: Diana Damrau als de Koningin van de Nacht en Franz-Josef Selig als Sarastro. Colin Davis stond voor het orkest van Covent Garden.
BravaNL: maandag 24 september om 20.30 u.

Manon uit Chemnitz
De eerste productie die Opera Zuid dit seizoen zal uitbrengen is Manon Lescaut van Puccini. Wie vast wil zien wat de opera inhoudt kan vanavond terecht op BravaNL. Die zendt het verhaal van Manon en haar noodlottige liefde voor le Chevalier des Grieux uit in de enscenering die gemaakt werd in het Duitse Chemnitz Opera House. Frank Beermann staat voor de Robert-Schumann-Philharmonie en het koor van het Chemnitz Opera. Solisten zijn Astrid Weber (Manon Lescaut), Heiko Trinsinger (Lescaut) en Zurab Zurabishvili (Des Grieux).
BravaNL: woensdag 26 september om 18.00 u.

Weektip

Passion online
De recente productie van de opera Passion van Pascal Dusapin is nog tot 1 okotber online te zien op de website van de Munt. Het orkest in de Munt stond onder leiding van Franck Ollu, de enscenering was door choreografe Sasha Waltz, die enkele jaren geleden de spectaculaire Dido and Aeneas ensceneerde met de Studio fur Alte Musik uit Berlijn. Die voorstelling was in het Holland Fetsival in Amsterdam te zien. In Passion zijn twee solisten, Lei was Barbara Hannigan en Lui werd gezongen door Georg Nigl.

De video is hier op de website van De Munt te zien.

Vorig artikel

Luik: Stradella in een lagune vol opera

Volgend artikel

Hogerzeil maakt theatrale poëzie met Bach

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.