Home » Binnenkort

Copleys Bohème in de bioscoop

10 januari 2013 Geen reacties

De klassieke enscenering van La bohème door regisseur John Copley is binnenkort te zien in de bioscoop. De live-opname uit het Royal Opera House brengt een vocale cast met Rolando Villazón en Maija Kovalevska op het doek en Sir Mark Elder voor het orkest.

Copleys productie van La bohème werd meerdere malen voor dvd en/of Blu-Ray opgenomen.

Niet alleen de New Yorkse Metropolitan Opera laat tegenwoordig HD-camera’s toe in zijn theater, ook in Londen gebeurt dat. Het Royal Opera House biedt een serie vertoningen van live en eerder in Covent Garden opgenomen opera’s.

De eerste in het nieuwe jaar is La bohème van Puccini. Regisseur John Copley nam zich voor een regie te ontwikkelen van het drama in een winters Parijs die minstens enkele jaren mee kon. Inmiddels is het 39 jaar later en staat de productie nog geregeld op de bühne van het Londense operahuis.

Een hele generatie operasterren heeft al deel uitgemaakt van de cast, die in een traditioneel winters decor het verhaal verbeeldt van de stervende Mimi, omgeven door de Bohemiens. Plácido Domingo, Mirella Freni, Luciano Pavarotti en Kiri Te Kanawa stonden al eens in dat decor.

Vorig jaar mei maakte de Nederlandse bariton Thomas Oliemans zijn roldebuut als Schaunard in een serie voorstellingen in deze klassieker, naast onder andere Joseph Calleja en Matthew Rose.

In een gesprek met Place de l’Opera liet hij weten hoe aangenaam de sfeer en het werken was in deze oudste productie die Covent Garden op de plank heeft en hoe goed de enscenering werkte, ook voor de zangers op het podium.

De versie die in de bioscoop wordt vertoond dateert van enige weken geleden. In deze serie zongen Rolando Villazón en Maija Kovalevska de hoofdrollen van Rodolfo en Mimi. Stefania Dovhan was Musetta en Audun Iversen zong Marcello.

De La bohème van het Royal Opera House wordt vertoond op dinsdag 15 januari in een aantal Nederlandse bioscopen. Volgens opgave van het ROH zelf gaat het om zalen in onder meer Den Bosch, Reuver en Heerenveen.

De keten Wolffbioscopen meldt dat in de cinema’s Cinerama, City en Cineast de Bohème te zien is. Andere vestigingen vertonen die avond de opera Carmen. Het verdient aanbeveling bij het theater te informeren wat er precies vertoond wordt.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.