BinnenkortNieuws

Opera Spanga maakt eigen Romeo en Julia

Opera Spanga presenteert vanaf 31 juli in het Friese Spanga een eigen versie van Shakespeares Romeo en Julia, gebruikmakend van muziek van onder anderen Tsjaikovski, Bellini, Berlioz en Gounod. Corina van Eijk heeft zoals gebruikelijk regie en productie in handen.

Romeo en Julia SpangaDe ondertitel van de nieuwe Spanga-productie luidt: ‘het paradijs ligt onder de voeten van je moeder’. De voorstelling gaat over de Friese boer Holtenius, die allochtonen haat en het daardoor voor zijn zoon Romeo onmogelijk maakt om zijn liefde voor de Noord-Afrikaanse Julia te uiten. Ook de houding Julia’s vader Loukile, die voor zijn dochter een huwelijk heeft gearrangeerd, heeft desastreuze gevolgen.

In de productie speelt het Fries Jeugd Harmonie Orkest muzikaal én theatraal de hoofdrol. “Wanneer de spanningen hoog oplopen en er net als bij Shakespeare doden vallen, komen er een aantal stoelen vrij in het orkest”, omschrijft het gezelschap zelf. “Het orkest klinkt tragisch dun.”

De partituur die de jonge musici te spelen krijgen, is een mengsel van vele werken die op Shakespeares klassieker zijn gebaseerd, van Tsjaikovski’s fantasie-ouverture en Prokofjevs ballet tot Bernsteins West Side Story en de wellicht bekendste opera op dit verhaal: Roméo et Juliette van Charles Gounod. Componist Floris van Bergeijk heeft daarnaast nieuwe muziek geschreven voor de voorstelling.

Het orkest staat onder leiding van Thijs Oud. Artistiek leidster van Opera Spanga, Corina van Eijk, verzorgt de regie en heeft het gehele productieproces in handen.

Van Eijk haalt een aantal voor Spanga-bezoekers bekende zangers terug, waaronder Francis van Broekhuizen (eerder te zien in onder meer Elektra, Falstaff rivisto en Donna Giovanna) en Klara Uleman en Marcel van Dieren (beiden eerder te zien in onder meer Stuyvesant Zero, Falstaff rivisto en Donna Giovanna). Verder zingt Oedo Kuipers de hoofdrol van Romeo en vertolkt Sandrine Buendia de rol van Julia.

Romeo en Julia gaat op 31 juli in première in een tent in Spanga en is daarna tot en met 11 augustus zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Spanga.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Wagner rockt en rapt in de rijnaak

Volgend artikel

Rossini's Semiramide uit Bad Wildbad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.