CD-recensiesFeatured

Rossini’s Semiramide uit Bad Wildbad

Van Rossini zijn vooral zijn komische, luchtige opera’s bekend, maar hij schreef ook de nodige serieuze stukken. Daaronder de (te weinig!) opgevoerde ‘opera seria’ Semiramide. Vanuit Bad Wildbad is er nu een nieuwe opname verschenen.

SemiramideNa de uitvoering van Semiramide bij de Vlaamse Opera in december 2010 zei intendant Aviel Cahn dat het meesterwerk van Rossini eigenlijk een ‘belcanto-Parsifal’ is. Daar breek ik mijn hoofd nog steeds over. Na het herhaaldelijk luisteren naar de nieuwste opname van de opera heb ik het verband nog steeds niet kunnen ontdekken.

Semiramide was de laatste Italiaanse ‘opera seria’ uit Rossini’s Italiaanse belcantoperiode. De opera verwijst al naar wat komen zal: de Franse ‘grand opéra’. De vermenging van beide stijlen maakt het werk uiterst boeiend en behoorlijk innoverend en het is mij werkelijk een raadsel waarom het zo zelden wordt opgevoerd.

Het verhaal: een Assyrische koningin, die samen met prins Assur haar man heeft vermoord, wordt jaren later verliefd op haar doodgewaande zoon, die haar daarna ‘per ongeluk’ doodt. Het is misschien een beetje te, maar dat zijn we inmiddels wel gewend, toch? Zeker als we onze ‘klassiekers’ kennen: Orestes, Oedipus, Phaedra… Om maar een paar namen (neem ze niet al te letterlijk!) te noemen…

De voorstelling die in juli 2012 live opgenomen werd in Bad Wildbad is niet meer dan fatsoenlijk. Alex Penda – beter bekend als Aleksandrina Pendatchanska – is een meer dan prima Semiramide. Haar hoge noten zijn een beetje schel (te veel zware rollen gezongen?) maar de coloraturen mogen er nog steeds wezen en haar portrettering van het complexe karakter van de Assyrische koningin is meer dan schitterend.

Marianna Pizzolato is een zeer goede Arsace; het is haar schuld niet dat zij mij Ann Hallenberg, die de rol in Antwerpen heeft gezongen, niet doet vergeten. Maar ja – wie kan dat wel?

John Osborn (de Indische koning Idreno, die ook in de race is om als de nieuwe koning van Assyrië gekozen te worden) kan als geen ander met hoge noten goochelen, maar zijn coloraturen zijn ronduit teleurstellend. Hij kan beter!

Lorenzo Regazzo (Assur) beschikt over een zeer aangename bas met een warm geluid en Andrea Mastroni is ronduit schitterend in de kleine rol van Oroe.

Het orkest is zozo, maar dat is niet storend. Wat niet gezegd kan worden van het ronduit valse en zeer amateuristisch aandoende koor uit Poznań (Polen).

Ik wacht nog steeds op de cd uit Antwerpen (het is opgenomen!), want zonder beeld kan dat wellicht de ultieme opname van het werk worden.

Vorig artikel

Opera Spanga maakt eigen Romeo en Julia

Volgend artikel

Opera over Peter de Grote in première

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

11Reacties

 1. Peter Vandamme
  23 juli 2013 at 12:21

  Basia,
  De “Vlaamse” CD is al enkele weken op de markt. De DVD volgt binnenkort.

 2. Davy Smets
  23 juli 2013 at 13:26

  Die cd van Semiramide in de Vlaamse Opera is op 3 juni jl uitgekomen en te koop op Amazon.
  Meer info op : http://www.allmusic.com/album/rossini-semiramide-mw0002546167

 3. C. van den Bosch
  23 juli 2013 at 15:15

  Alexandrina Pendantchanska, ofwel Alex Penda sinds kort, is een geweldige Belcanto zangeres en een nog grotere actrice. Een geweldig voorbeeld is haar Elisabeth in de Roberto Devereux opname (DVD), live vanuit het Teatro di San Carlo ergens rond 1999/2000. Een fantastische opname en een ware tour de force voor de destijds 28 jarige Alexandrina. Dat het zingen van dergelijke rollen, op zo’n leeftijd, hun tol eisen, lijkt onvermijdelijk.
  Toch laten haar laatste opnamen, o.a. de mozartopnamen met René Jacobs, het tegenovergestelde horen.
  Wel is haar stem niet ieders smaak en zullen veel mensen haar stemgeluid te “metalig” vinden klinken. Een bezwaar dat ook Cristina Deutekom vaak te horen kreeg.
  Een ander voorbeeld van haar zangkunst is de Semiramide opname vanuit Parijs, 28-04-2006, waarbij de opname vanuit Wildbad in het niet valt. Niet alleen Alex Penda is grandioos. Ook de haar omringende cast, bestaande uit Gregory Kunde, Michèle Pertusi en Barbara di Castri, is erg goed.

 4. chris horsmeier
  25 juli 2013 at 07:41

  heb even een vraagje.

  Wie weet nog wanneer de semeramide met Nelly Miriciou was bij de toen nog Vara matinee? vriendelijk dank

 5. kersten
  25 juli 2013 at 08:13

  Vgs Peter van der Lint in Trouw van 18-1-99 was dat jan.`95.

 6. Johan
  25 juli 2013 at 09:47

  Hallo,

  In antwoord op de vraag van Chris:

  SEMIRAMIDE-Compleet/Concertant.
  Cast:
  Semiramide-Nelly Miricioiù.
  Arsace -Gloria Scalchi.
  Assur -Barseg Tumanyan.
  Idreno -Hong-Shen Li.
  Oroe -Stefano Rinaldi Miliani.
  Geest van Nino -Henk van Heijnsbergen.
  Azema -Claudia Patacca.
  Mitrane -Henk Vonk.

  Radio Symfonie Orkest / Groot Omroepkoor olv Ion Marin.

  Opname: 28-01-1995, Concertgebouw Amsterdam.

  Totale duur: 2.44’57.

  Barseg Tumanyan ingevallen voor Michele Pertusi.
  Hong-Shen Li ingevallen voor Jorge López-Yañez.

 7. onno
  25 juli 2013 at 18:19

  @Johan – is deze opname nog ergens te beluisteren? Of heeft Nelly Miricioiu Semiramide ooit in z’n geheel opgenomen? Ik ken alleen de grote aria uit de tweede akte op haar Rossini album.

 8. chris horsmeier
  25 juli 2013 at 20:23

  Heel Heel Hartelijk dank allemaal voor deze informatie. Hoop wel dat deze op cd wordt uitgebracht.

 9. Johan
  26 juli 2013 at 18:19

  CD is bij mijn weten nooit uitgebracht. Heb de uitvoering destijds bijgewoond en via de radio opgenomen. Ik denk dat ie nog wel eens op youtube zal verschijnen…

 10. jopie frank
  26 juli 2013 at 18:33

  Iedereen die vandaag de dag nog een opname van Semiramide van Rossini koopt, heeft zeker nog nooit van de opname met Sutherland en Horne gehoord onder leiding van Maestro Bonynge. Wat zou daar nou aan verbeterd kunnen worden? Niets.En dan zijn er ook nog 4 live opnames met Joan in een uitstekende geluidskwaliteit.

 11. chris horsmeier
  26 juli 2013 at 19:47

  Natuurlijk wel die opname met SUTHERLAND.
  Man heb deze al grijs gedraaid en al eens vervangen.
  inderdaad Tot op heden nooit geevenaard, maar daarom zijn de andere ook niet te versmaden.

  Nelly Miriciou is schitterend in deze rol. De DIVA van Amsterdam , maar er is heel weinig van haar .
  Zo vele mooie Matinee opnames , doe daar eens iets me.