BinnenkortNieuws

Topcast zingt Alessandro in Matinee

Een week na Verdi’s Il Trovatore staat er in de NTR ZaterdagMatinee weer een opera op het programma: Alessandro van Händel. De barokopera is voor het eerst in Nederland te horen en wordt uitgevoerd door Armonia Atenea onder chef George Petrou, met een cast vol topsolisten.

Countertenor Max Emanuel Cencic zingt de titelrol in deze Händel-uitvoering.
Countertenor Max Emanuel Cencic zingt de titelrol in deze Händel-uitvoering.

Alessandro stamt uit 1726 en draait om Alexander de Grote (Alessandro), die door iedereen als goddelijk heerser vereerd wil worden en bovendien bemind wordt door twee prinsessen: de Perzische Rosanne en de Scytische Laura.

Countertenor Max Emanuel Cencic zingt de titelrol in deze concertante uitvoering in het Concertgebouw. De twee rivaliserende prinsessen worden neergezet door de jonge Julia Lezhneva (Rossane) en Laura Aikin (Lisaura). Hun sopraanpartijen zijn exact even groot, een resultaat van de rivaliteit tussen de twee prima donna’s die de rollen bij de wereldpremière in 1726 zongen.

In de overige rollen zijn countertenor Xavier Sabata (Tassile), Pavel Kudinov (Clito), Juan Sacho (Leonato) en Vasily Khoroshev (Cleone) te horen.

Het orkest Armonia Atenea (voorheen Athens Camerata) staat onder leiding van zijn artistiek directeur George Petrou.

De uitvoering van Händels opera begint om 13.00 uur en wordt ook live uitgezonden op Radio 4.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Xavier Sabata vertolkt Händels 'bad guys'

Volgend artikel

Opera in de media: week 38

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.