Binnenkort

Opera in de media: week 38

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (14 – 20 september 2013) onder meer aandacht voor opera en lied door Olga Peretyatko en Il Trovatore als opening van het NTR ZaterdagMatinee-seizoen.

Video

Daniel Barenboim (foto: Felix Broede).
Daniel Barenboim (foto: Felix Broede).

Siegfried in de Scala
Zeker voor wie deze weken de Siegfried in Het Muziektheater bezoekt is het aardig om te vergelijken wat dirigent Daniel Barenboim en regisseur Guy Cassiers met het derde Ring-deel deden. De uitvoering die Mezzo uitzendt werd gegeven op 23 oktober 2012 in de Scala in Milaan. Lance Ryan zong de titelrol, Peter Bronder zong Mime en Juha Uusitalo was Der Wanderer. De dwerg Alberich en de reus Fafner werden gezongen door respectievelijk Johannes Martin Kränzle en Dean Peterson. Wie geduld heeft, krijgt in de derde akte de Brünnhilde van Nina Stemme te zien en te horen.
Mezzo: zaterdag 14 september om 20.30 u.

Documentaire Bastiaan Everink
Niet in de VPRO-gids kijken, want daar geeft Marianne Broeder één van de verrassende vondsten uit de documentaire Bastiaan Everink. Het geweld van de stem weg. NTR-programmamaker Makira Mual maakte een portret van de Nederlandse bariton met zijn opmerkelijk verhaal. Op Place de l’Opera kon u al een verslag lezen van de voorvertoning in Amsterdam.
Nederland 2: zondag 15 september om 13.00 u.

Olga Peretyatko (foto: Rabovsky.ru).
Olga Peretyatko (foto: Rabovsky.ru).

L’elisir met Olga
Ze is dit weekend in Nederland voor een liedrecital, maar bij Mezzo kunt u kijken naar de operakwaliteiten van Olga Peretyatko. In oktober 2012 werd deze uitvoering van Donizetti’s L‘elisir d’amore opgenomen in Lausanne. Het Orchestre de Chambre de Lausanne en het eigen koor werden gedirigeerd door Jesús López Cobos. Olga Peretyatko zong de rol van Adina, Stefan Pop was Nemorino en Lorenzo Regazzo zong Dulcamara.
Mezzo: dinsdag 17 september om 20.30 u.

Ravels L’enfant
Cultura24 heeft een themaweek over het impressionisme naar aanleiding van een nieuwe tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam. Een uitvoering van Ravels L’enfant et les sortilèges uit 2007 uit de NTR ZaterdagMatineee illustreert de muzikale vorm van het impressionisme. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Hans Graf begeleidde solisten als Marjolein Niels, Peter Gijsbertsen en Wiard Witholt.
Cultura24: donderdag 19 september om 21.30 u.

Onbekende Debussy
Een onvoltooid werk van Claude Debussy dat door Robert Orledge in 2007 werd afgemaakt is een ander voorbeeld dat Cultura24 aanhaalt bij het thema impressionisme. La chute de la maison is gebaseerd op Edgar Allan Poe’s Tale of Mystery and Imagination. In de ZaterdagMatinee van september 2008 zongen Geert Smits, Henk Neven, Yves Saelens en Cécile De Boever de vocale rollen. De Radio Kamer Filharmonie werd gedirigeerd door Kees Bakels.
Cultura24: vrijdag 20 september om 22.20 u.

Audio

Verdi opent seizoen
De NTR ZaterdagMatinee gaat ook op de radio weer live en opent met Verdi. Diens Il Trovatore wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch orkest onder Giancarlo Andretta. Solisten zijn onder anderen Piero Pretti (Manrico), Maria Agresta (Leonora), Nicola Alaimo (Conte di Luna) en Renata Lamanda (Azucena). Een grote rol is weggelegd voor het Groot Omroepkoor.
Radio 4: zaterdag 14 september om 13.00 u.

Xenia Meijer vertelt
Voor het interview van Mark Brouwers in Podium is deze zaterdag Xenia Meijer te gast. Ze is gestopt met haar zangcarrière – we herinneren ons een indrukwekkende Dido naast Maarten Koningsberger – maar noemt zich nu ‘een gelukkige zangpedagoge’. Mark Brouwers praat met haar over nieuwe wegen inslaan en haar liefde voor de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur.
Radio 4: zaterdag 14 september om 18.00 u.

René Jacobs (foto: Marco Borggreve).
René Jacobs (foto: Marco Borggreve).

Giulio Cesare van DNO
Eén van de meesters van het oudere opera-repertoire, René Jacobs, dirigeerde in Amsterdam het Freiburger Barockorchester in Giulio Cesare van Handel. De productie uit 2008 van De Nederlandse Opera, met Christianne Stotijn, Lionel Lhote en Anna Bonitatibus, wordt in NTR Opera Live opnieuw uitgezonden.
Radio 4: zaterdag 14 september om 19.00 u.

Meistersinger in Salzburg
Het nieuwe ‘Opera on 3’-seizoen van de BBC Radio wordt geopend met de uitzending van een recente Meistersinger von Nürnberg van de Salzburger Festspiele afgelopen zomer. Alle details vindt u op de website van de BBC.
BBC Radio 3: zaterdag 14 september om 19.00 u.

Olga is back
In een kort gesprek met Place de l’Opera vertelde sopraan Olga Peretyatko al eens dat ze graag in Amsterdam zingt. Door die liefde moet de stap van de Metropolitan Opera in New York, waar ze in april 2014 de rol van Elvira zingt in I Puritani, naar het Muziekgebouw aan ’t IJ maar een kleine zijn. Ze is komend seizoen veel in Berlijn en Milaan te horen, maar die ene avond in Nederland is Radio 4 erbij. Bij haar recital wordt ze begeleid door Matthias Samuil. Het optreden wordt door Radio 4 uitgezonden maar is ook als live stream te horen.
Radio 4: zondag 15 september om 20.00 u.

Weektip

Sarah Connolly (foto: Peter Warren).
Sarah Connolly (foto: Peter Warren).

Sarah met Britten
Op 21 september brengt de Britse mezzosopraan Sarah Connolly een kort bezoek aan Nederland. In Rotterdam zingt ze een recital, begeleid door Julius Drake. Eén van haar operarollen is Lucretia in The Rape of Lucretia van Britten. De complete uitvoering uit 2001 op het Aldeburgh Festival staat in stukjes online, maar met deze playlist worden alle fragmenten achter elkaar afgespeeld.

Vorig artikel

Topcast zingt Alessandro in Matinee

Volgend artikel

Reisopera opent met Tristan und Isolde

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.