BinnenkortNieuws

DNO zet nieuwe Speler op het toneel

Bij De Nederlandse Opera (DNO) gaat op zaterdag 7 december een nieuwe productie van De Speler van Sergej Prokofjev in première. Regisseur Andrea Breth debuteert bij het Amsterdamse operahuis, Marc Albrecht leidt voor het eerst het Residentie Orkest in een DNO-productie.

Speler Affiche Sergej Prokofjev componeerde De Speler tussen 1915 en 1917, maar vanwege de Februarirevolutie van 1917 duurde het tot 1929 voordat de opera voor het eerst opgevoerd werd. Dat gebeurde in een flink aangepaste versie, bij De Munt in Brussel. De originele versie van de opera kreeg pas in 2001 zijn eerste uitvoering.

De opera speelt zich af in een hotel-casino, waar diverse personages door hun geld te vergokken in de problemen komen. Aleksej ziet zijn relatie met Polina kapot gaan door zijn gokverslaving, terwijl de rijke Baboelenka (Grootmoedertje) haar hele vermogen vergokt en zo haar neef, de Generaal, wanhopig achterlaat. Hij had gehoopt haar geld te erven.

Het libretto is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Dostojevski. “Met een gevarieerd klankpalet en dynamische dialogen wordt een fijnzinnig psychologisch tijds- en maatschappijbeeld getekend, waarin tal van actuele ontwikkelingen hun schaduwen vooruit lijken te werpen”, zo beschrijft DNO.

Voor deze nieuwe productie heeft het operahuis de Duitse theater- en operaregisseur Andrea Breth ingeschakeld, die voor het eerst haar kunnen komt tonen in Amsterdam. Breth was eerder artistiek directeur van de Schaubühne Berlin en is sinds 1999 huisregisseur in het Wiener Burgtheater. Ze regisseerde haar eerste opera in 2000 (Orfeo ed Euridice) en nam daarna diverse titels onder handen bij voorname operahuizen en -festivals.

Marc Albrecht, chef-dirigent van DNO, leidt in deze productie het Residentie Orkest, dat ieder seizoen een keer zijn opwachting maakt in Het Muziektheater.

De rol van Aleksej wordt vertolkt door de Britse tenor John Daszak. Hij was voor het laatst bij DNO te zien in De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja. Polina wordt gezongen door de Amerikaanse sopraan Sara Jakubiak en de Generaal is een partij voor Pavlo Hunka.

De Duitse sopraan Renate Behle zingt in haar DNO-debuut de rol van Baboelenka en in de kleinere rollen zijn zangers als Kai Rüütel (oud-DNOA-student), Marcel Beekman en Roger Smeets te horen.

De Speler wordt acht keer opgevoerd in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Veelzijdige Gijsbertsen lost beloften in

Volgend artikel

Bostridge zingt Les Illuminations bij KCO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.