BinnenkortNieuws

Bostridge zingt Les Illuminations bij KCO

Tenor Ian Bostridge zingt op 12, 13 en 14 december Benjamin Brittens liederencyclus Les Illuminations bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Andris Nelsons leidt de uitvoeringen en dirigeert daarnaast werken van Debussy en Rachmaninoff.

Ian Bostridge (foto: Simon Fowler).
Ian Bostridge (foto: Simon Fowler).

Les Illuminations is een cyclus voor sopraan of tenor en strijkorkest. De Franse teksten, in poëzie- en prozavorm, zijn geschreven door Arthur Rimbaud. Benjamin Britten begon de cyclus in 1939 te componeren in Engeland en rondde zijn werk een paar maanden later in Amerika af.

Britten schreef de muziek oorspronkelijk voor sopraan, maar de cyclus wordt vaak gezongen door een tenor. Ook in de drie uitvoeringen van het Concertgebouworkest is het een tenor die de solorol vertolkt: de veelgeprezen liedzanger Ian Bostridge.

Het Concertgebouworkest komt net terug van de laatste reis van zijn jubileumwereldtournee. Het wordt voor deze concerten geleid door Andris Nelsons, die vijf jaar geleden bij het orkest debuteerde en sindsdien regelmatig teruggekeerd is. Zo leidde hij in mei dit jaar een concertante uitvoering van Der fliegende Holländer.

Brittens Illuminations – geprogrammeerd in het kader van zijn 100-jarig jubileum – wordt aangevuld met twee orkestwerken: ‘Six épigraphes antiques’ van Debussy en de ‘Symfonische dansen’ van Rachmaninoff.

De concerten op 12 en 13 december vinden plaats om 20.15 uur in het Concertgebouw. Het concert op 14 december vindt plaats om 19.00 uur in het Konzerthaus Dortmund.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

DNO zet nieuwe Speler op het toneel

Volgend artikel

Edwin Rutten stapt door vier eeuwen opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.