BinnenkortNieuws

Conservatoriumorkest speelt Blauwbaard

Het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium voert op 14 en 19 december de opera Blauwbaards burcht van Béla Bartók uit in Den Haag. Sopraan Deirdre Angenent en bariton Andrew Schroeder zingen de solorollen.

Deirdre Angenent (foto: Alferink Artists Management).
Deirdre Angenent (foto: Alferink Artists Management).

Blauwbaards burcht is de enige opera van de Hongaarse componist Béla Bartók. Het libretto van Béla Balázs is gebaseerd op het volksverhaal van Blauwbaard, de hertog die zijn vrouwen één voor één om het leven brengt.

In de operaversie van Bartók is Blauwbaards nieuwste echtgenote Judith net ingetrokken in het kasteel. Het kasteel heeft zeven kamers die niet geopend mogen worden. Judith overreedt Blauwbaard echter om ze toch van het slot te halen. Bartók tekent vervolgens op fantastische wijze in zijn muziek wat Judith te zien krijgt.

Het Symfonieorkest Koninklijk Conservatorium brengt de opera tot klinken onder leiding van Jac van Steen. Deirdre Angenent zingt de rol van Judith. Zij was de afgelopen tijd onder meer te zien en horen bij de IVC Wagner Academy en bij de IVC Voorronden in Amsterdam, waar ze zich plaatste voor de kwartfinales van het concours, dat volgend jaar in september gehouden wordt.

Bariton Andrew Schroeder zingt de rol van Blauwbaard. Hij zong de afgelopen tijd onder meer bij De Munt in Brussel, het Teatro Colon in Buenos Aires, het Festival d’Aix-en-Provence en het Theater an der Wien.

Blauwbaards burcht wordt op zaterdag 14 december om 14.00 uur uitgevoerd in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag. Die uitvoering is onderdeel van Dag in de Branding, een festival voor nieuwe muziek.

Op donderdag 19 december om 16.30 uur volgt een uitvoering in de Arnold Schönbergzaal van het Koninklijk Conservatorium. Oorspronkelijk stond er op 15 december nog een uitvoering in De Doelen in Rotterdam gepland, maar die werd om logistieke redenen afgelast.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van de Dr Anton Philipszaal en de website van het Koninklijk Conservatorium.

Vorig artikel

Levine terug op witte doek met Falstaff

Volgend artikel

Chailly wordt muzikaal directeur bij Scala

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.