Binnenkort

Gereconstrueerde P.C. Hooft-opera in première

Aanstaande maandag (6/4) gaat Granida – een ‘opera’ van P.C. Hooft – in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Stichting Ipermestra werkte maandenlang aan de reconstructie van het werk van de Hollandse meester.

Toneelstukken gingen in de zeventiende eeuw nagenoeg altijd gepaard met muziek. Zo ook Granida, een verhaal over de liefde tussen herder Daifilo en prinses Granida. P.C. Hooft gebruikte bestaande liederen – van Nederlandse traditionele liederen tot hippe Franse melodieën – om zijn stuk te ondersteunen.

Omdat er geen partituur of iets dergelijks van het stuk overgeleverd is, heeft Stichting Ipermestra aan de hand van de tekst de bijbehorende liederen proberen te reconstrueren. Muzikaal leider Mike Fentross heeft die liederen (vaak alleen melodieën) verwerkt tot muziek voor een zeskoppig ensemble.

De cast bestaat uit onder andere Tania Kross als Granida en Jeroen de Vaal als herder Daifilo. De regie is in handen van Wim Trompert, die al jaren me het idee rondliep Granida op te voeren.

De première op maandag 6 april in de Stadsschouwburg Amsterdam zal ook bijgewoond worden door koningin Beatrix. Daarna zijn er nog voorstellingen tot en met 24 mei, waaronder tijdens het KamerOperaFestival in Zwolle en de Operadagen in Rotterdam. Kijk ook op www.granida.info.

Vorig artikel

De plek waar je opera aan kan raken

Volgend artikel

Fidelio overtuigt maar mondjesmaat

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.