Home » Binnenkort

Gereconstrueerde P.C. Hooft-opera in première

4 april 2009 Geen reacties

Aanstaande maandag (6/4) gaat Granida – een ‘opera’ van P.C. Hooft – in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. Stichting Ipermestra werkte maandenlang aan de reconstructie van het werk van de Hollandse meester.

Toneelstukken gingen in de zeventiende eeuw nagenoeg altijd gepaard met muziek. Zo ook Granida, een verhaal over de liefde tussen herder Daifilo en prinses Granida. P.C. Hooft gebruikte bestaande liederen – van Nederlandse traditionele liederen tot hippe Franse melodieën – om zijn stuk te ondersteunen.

Omdat er geen partituur of iets dergelijks van het stuk overgeleverd is, heeft Stichting Ipermestra aan de hand van de tekst de bijbehorende liederen proberen te reconstrueren. Muzikaal leider Mike Fentross heeft die liederen (vaak alleen melodieën) verwerkt tot muziek voor een zeskoppig ensemble.

De cast bestaat uit onder andere Tania Kross als Granida en Jeroen de Vaal als herder Daifilo. De regie is in handen van Wim Trompert, die al jaren me het idee rondliep Granida op te voeren.

De première op maandag 6 april in de Stadsschouwburg Amsterdam zal ook bijgewoond worden door koningin Beatrix. Daarna zijn er nog voorstellingen tot en met 24 mei, waaronder tijdens het KamerOperaFestival in Zwolle en de Operadagen in Rotterdam. Kijk ook op www.granida.info.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.