Binnenkort

Ruim een week kameropera in Zwolle

Zwolle is sinds gisteren (17/4) in de ban van opera. Kameropera welteverstaan, want tot en met zondag 26 april ‘draait’ het KamerOpera Festival in de Overijsselse stad. Dagelijks zijn er diverse voorstellingen te zien, op tal van locaties.

Het is voor het eerst dat het KamerOpera Festival – dit jaar voor de derde keer gehouden – in één stad plaatsvindt. Voorheen draaiden Kampen en Hardenberg ook mee, nu is alleen Zwolle gastheer. Die keuze sluit aan bij de ambities van die stad om ‘operastad’ te worden.

Schatten uit de opéra-comique (foto: Hans Hijmering).
Schatten uit de opéra-comique (foto: Hans Hijmering).

‘Door de concentratie van de voorstellingen en andere activiteiten kan het KamerOpera Festival zich beter profileren en positioneren ten opzichte van de andere grote evenementen’, licht de organisatie toe op haar website (www.kameroperafestival.nl).

Het festival, dat om het jaar gehouden wordt, is de eerste editie van de hand van directeur Michael de Roo, die in mei 2008 aantrad. Voor de praktische kant van het hele evenement is het Kameroperahuis ingeschakeld.

Diverse binnen- en buitenlandse gezelschappen staan dit jaar op de kalender. Zij presenteren zich op locaties die variëren van de Zwolse theaters Odeon en De Spiegel tot het Stedelijk Museum en de Wärtsiläfabriek.

Een kleine handgreep uit de voorstellingen:

Kwali Kuna
Een familievoorstelling van Xynix Opera, een gezelschap dat op basis van klassiekers, mythes en literatuur nieuwe opera’s maakt. Kwali Kuna is een kinderverhaal over een eilandbewoner en een keizer. Componist Chiel Meijering schreef muziek voor twee zangers, elektrische gitaar, bas en slagwerk. Te zien op zondag 19 april om 14.00 uur in Odeon.

Dido & Aeneas
In de glazen hal van het Stedelijk Museum brengt het Zwols Vocaal Ensemble op een naar eigen zeggen verrassende manier de opera van Henri Purcell. De instrumentale muziek komt van het Michaël Consort. Verder zijn er de nodige solozangers opgetrommeld. Te zien op zondag 19 april om 12.00 uur en maandag 20 april om 20.30 uur.

Schatten uit de opéra-comique
Barokopera Amsterdam toert momenteel met twee Franse opéra-comiques door het land en doet ook het festival in Zwolle aan. In Theater Odeon brengt het gezelschap Les Noces de Jeannette van Victor Massé en Une Demoiselle en Loterie van Jacques Offenbach. Twee zeer komische, lichtvoetige operaatjes. Regisseur Alain Patiès maakte er een zeer beweeglijke, frisse voorstelling van, uitgevoerd door bekwame, jonge solisten. Zeker aan te bevelen. Te zien op dinsdag 21 april om 20.30 uur.

Tallis in Wonderland
Een bijzonder project van I Faglioni, een Brits vocaal ensemble dat zich gespecialiseerd heeft in hedendaagse muziek en muziek uit de Renaissance. In Tallis in Wonderland gaat het om de laatste categorie. Met behulp van 96 speakers brengen zes zangers onder leiding van Robert Hollingworth zestiende-eeuwse liederen ten gehore. Liederen van onder andere Monteverdi, Josquin, Manchicourt en Palestrina. ‘Polyfonie uit de Renaissance’, noemt het gezelschap het. Te zien op woensdag 22 april in Theater De Spiegel om 20.30 uur.

Granida
Deze ‘opera’ van P.C. Hooft draait al een tijdje in Nederland. Stichting Ipermestra heeft dit muziektheaterwerk uit de zeventiende eeuw volledig gereconstrueerd, zodat de oudhollandse teksten voorzien zijn van behoorlijk wat muziek, uitgevoerd door La Sferia Armoniosa onder leiding van Mike Fentross. Solisten zijn onder andere Jeroen de Vaal en Tania Kross. Het is een hedendaagse productie, met een flinke dosis humor. Te zien op zaterdag 25 april om 20.30 uur in Theater Odeon.

La voix humaine
Deze korte opera van Francis Poulenc wordt door sopraan Josefien Stoppelenburg en pianist Willem Stoppelenburg op de slotdag van het festival ten gehore gebracht. Het stuk is één grote monoloog van een wanhopige vrouw die nog eenmaal met haar geliefde, die haar verlaten heeft, belt. Bij de voorstelling worden fragmenten uit verfilmingen van het verhaal van Jean Cocteau gebruikt. Te zien op zondag 26 april om 15.00 uur in de Theater Odeon.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.kameroperafestival.nl.

Vorig artikel

Massale ziekmelding bij wrede opera Köln

Volgend artikel

Negentiende-eeuwse operafragmenten in Vondelkerk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.