Binnenkort

Trailer: DNO opent met ‘grand opéra’

Pierre Audi, Carlo Rizzi, Angeles Blancas Gulin, Dennis O’Neill, John Osborn, Annick Masis, André Heyboer. Het is een greep uit de ploeg artiesten die vanavond, 4 september, met La Juive het seizoen van De Nederlande Opera gaan openen. „La Juive maakt na 80 jaar een hele interessante comeback”, belooft regisseur Audi in de trailer.

Scène uit La Juive (foto: Ruth Walz).
Scène uit La Juive (foto: Ruth Walz).

Dat De Nederlandse Opera het seizoen graag groots wil openen, moge duidelijk zijn. Op het programma staat La Juive van Fromental Halévy, een grand opéra pur sang. In ruim vier uur en vijf aktes zal de cast het verhaal neerzetten van de joodse goudsmid Éléazar, zijn dochter Rachel, kardinaal Brogni en prins Léopold.

Éléazar leeft met zijn dochter Rachel in Konstanz, nadat hij uit Italië verbannen is door de hertog Brogni, die echter bij aanvang van het verhaal kardinaal is geworden en Konstanz bezoekt.

Prins Léopold is verliefd op Rachel, maar christenen en joden mogen geen relatie aangaan. Daarom vermomt hij zich als de joodse kunstenaar Samuel en maakt haar het hof.

Als hij haar echter tijdens een Pesachviering bij Éléazar thuis vertelt dat hij christen is, raakt Rachel in paniek: als het ontdekt wordt, zal ze ter dood worden gebracht. Léopold overtuigt haar om samen te vluchten, maar bij het weggaan stuiten ze op Éléazar. Léopold vlucht naar het paleis, Rachel gaat achter hem aan.

Rachel krijgt het voor elkaar om in dienst te worden genomen in het paleis, bij de prinses Eudoxie – de vrouw van Léopold. Daar ontdekt ze dat ‘Samuel’ de prins is en onthult tijdens een feest dat hij omgang heeft gehad met een jodin. Brogni, die kardinaal is geworden, zet hen, samen met Éléazar, gevangen.

Er is één uitweg om niet ter dood te worden veroordeeld en dat is dat Éléazar en Rachel zich bekeren tot het christendom. Dat zal Éléazar, die de christenen haat om wat ze de joden hebben aangedaan, echter nooit doen. Rachel wil op haar beurt haar vader niet verlaten en beiden worden ze gedood.

Rachel gaat eerst. Als ze het leven heeft gelaten, openbaart Éléazar een gruwelijk geheim: Rachel was niet zijn dochter, maar de dochter van Brogni. Daarna sterft ook hij.

La Juive wordt bij DNO vormgegeven door regisseur Pierre Audi, de artistiek directeur van het gezelschap. Hij bedacht het concept al in 2007, toen de productie in première ging bij de Opéra National de Paris.

De muzikale leiding is in handen van Carlo Rizzi, die het Nederlands Philharmonisch Orkest zal leiden. Rizzi is vaak te gast bij DNO. Later dit seizoen dirigeert hij bijvoorbeeld La fanciulla del West in Amsterdam.

De rol van Éléazar wordt gezongen door de ervaren tenor Dennis O’Neill, inmiddels 61 jaar oud. O’Neill maakte carrière bij het Royal Opera House, waar hij meer dan twintig rollen zong. Ook trad hij veelvuldig op bij de Metropolitan Opera en de Bayerische Staatsoper München.

Rachel wordt gezongen door Angeles Blancas Gulin, de dochter van de beroemde sopraan Angeles Gulin. Ze debuteert bij De Nederlandse Opera. Debuteren doet ook Annick Massis als La Princesse Eudoxie, een rol die ze ook tijdens de première van de productie in Parijs zong.

John Osborn keert na zijn succesvolle vertolking van Arturo in I puritani vorig seizoen terug als prins Léopold. De Britse bas Alastair Miles is kardinaal Brogni, een rol die hij eerder bij de Wiener Staatsoper zong. Miles komt later dit seizoen terug in Les Troyens.

Nederlandse inbreng is er van onder andere André Heyboer, als Ruggiero – de provoost die Éléazar en Rachel ter dood wil brengen – en Martijn Cornet als de heraut. Cornet maakt zijn debuut.

Zie hieronder de trailer van de productie.

Vorig artikel

Opera tussen de treinen

Volgend artikel

Kiri Te Kanawa stopt toch maar niet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.