BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opéra Royal de Wallonie speelt Aida

De Opéra Royal de Wallonie uit Luik voert van 25 maart tot en met 5 april Verdi’s opera Aida op in een regie van Ivo Guerra en met Paolo Arrivabeni op de bok. Kristin Lewis en Isabelle Kabatu zingen afwisselend de titelrol.

Kristin Lewis is één van de Aida-vertolksters.
Kristin Lewis is één van de Aida-vertolksters.

Aida is één van de bekendste werken van Giuseppe Verdi. Het verhaal werd later ook aangewend voor onder meer een musical en een film. Het gaat over de liefde tussen een Egyptische generaal, Radamès, en een Ethiopische slavin, Aida. De oorlog tussen beide landen maakt hun liefde onmogelijk.

Het operahuis in Luik presenteert de opera in een enscenering die Ivo Guerra oorspronkelijk voor de Opéra de Bordeaux maakte. Guerra regisseerde eerder Verdi-titels als Rigoletto, I Lombardi alla prima Crociata en Falstaff. Hij plaatst Aida in een “oud, gewelddadig Egypte”, “grof en barbaars” in plaats van “ontwikkeld”, aldus de beschrijving. De productie wordt in Luik gerealiseerd door Johannes Haider.

De muzikale leiding van Aida is in handen van Paolo Arrivabeni, sinds 2008 muzikaal directeur in Luik. Hij staat voor zijn huisorkest en -koor en leidt een cast waarin de meeste rollen dubbel bezet zijn. Kristin Lewis en Isabelle Kabatu delen de rol van Aida en Massimiliano Pisapia en Rudy Park zingen afwisselend Radamès. Nino Surguladze en Anna-Maria Chiuri vertolken beiden Amneris.

Mark Rucker en Carlos Almaguer zingen Amonasro en Luciano Montanaro is in alle voorstellingen Ramfis. Pierre Cathier is verder de koning en Chantal Glaude, Laura Balidemaj, Giovanni Iovino en Marcel Arpots zijn afwisselend te zien in de rollen van de hogepriesteres en de boodschapper.

Aida gaat op dinsdag 25 maart in première en is tot en met 5 april te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Triomf voor Bieito's rauwe Lady Macbeth

Volgend artikel

Vrij associëren in interactieve Johannes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.