AchtergrondBinnenkortBuitenland

ROH kiest voor uitersten in 2014/2015

Als er één ding is waar het Royal Opera House zich op laat voorstaan, dan is het de breedte van zijn programmering. Seizoen 2014/2015 is daar exemplarisch voor. Het Londense operahuis brengt zowel de eerste opera ooit, Orfeo van Monteverdi, als een hoop nieuw gecomponeerd werk. Lees verder voor een overzicht.

Antonio Pappano leidt zijn dertiende seizoen als muzikaal directeur van het Royal Opera House (foto: Sim Canetty-Clarke).
Antonio Pappano leidt zijn dertiende seizoen als muzikaal directeur van het Royal Opera House (foto: Sim Canetty-Clarke).

De presentatie van het nieuwe Royal Opera House-seizoen, afgelopen maandag in één van de repetitiestudio’s van het operahuis, draaide grotendeels om muzikaal directeur Sir Antonio Pappano. De dirigent heeft zijn contract verlengd tot minstens eind 2017 en het was duidelijk dat de rest van de directie daar maar wat blij mee is. “Een pak van mijn hart”, noemde de onlangs aangetreden algemeen directeur Alex Beard het.

Pappano had nog een contract tot eind volgend jaar en heeft er nu dus twee jaar aan toegevoegd. Hij koos bewust voor een relatief kleine verlenging. “Ik weet niet wat daarna zal komen; ik wil tijd hebben om een en ander af te wegen. Daarom heb ik niet voor een verlenging van bijvoorbeeld vijf jaar gekozen.”

De Britse dirigent speelt ook een sleutelrol in de nieuwe producties van komend seizoen. Van de zeven nieuwe producties op het grote toneel van het ROH dirigeert hij er vier: I Due Foscari, Andrea Chénier, Król Roger en Guillaume Tell. Daarnaast leidt hij de reprises van Anna Nicole en Tristan und Isolde.

Het is geen understatement van operadirecteur Kasper Holten dat die zes titels illustreren hoe “buitengewoon veelzijdig” Pappano is. En volgens Holten komt die grote bandbreedte terug in de gehele programmering van komend seizoen. “In dat opzicht zijn we uniek. We brengen de allereerste opera, Orfeo, maar ook één van eerste klassiekers van de 21e eeuw, Anna Nicole.”

Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole (foto: Bill Cooper / Royal Opera House).
Eva-Maria Westbroek als Anna Nicole (foto: Bill Cooper / Royal Opera House).

Voor de titelrol van Anna Nicole keert de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek terug naar Londen. Extra bijzonder is dat de kaarten voor de eerste uitvoering van de reprise, tevens de seizoensopening, geheel verkocht zullen worden aan studenten. Daarvoor worden de prijzen verlaagd tot 1-25 pond. Een statement dat de inspanningen van het ROH om jong publiek te bereiken moet onderstrepen, aldus Kasper Holten.

Linbury en Roundhouse

Het meeste nieuwe repertoire gaat in première in het Linbury Studio Theatre, een klein theater onder in het operahuis, met ruimte voor iets minder dan 400 toeschouwers. Daar zijn komend seizoen zeven nieuwe producties te beleven, waaronder drie wereldpremières: Glare van de Duits-Deense componist Soren Nils Eichberg, The Trial van Philip Glass en The Virtues of Things van Matt Rogers.

In Linbury zijn ook een paar voorstellingen van Listen to the Silence – A Journey with John Cage te zien, een productie van het Belgische Muziektheater Transparant, geregisseerd door Wouter Van Looy.

Noemenswaardig is verder een nieuw werk van Harrison Birtwistle: The Cure. Dat wordt eerst in Aldeburgh opgevoerd en komt dan naar Londen, in een double bill met een ander werk van Birtwistle: The Corridor.

De Royal Opera gaat in het nieuwe seizoen ook een samenwerking aan met het Roundhouse, een speellocatie in Camden, een district in Londen. Samen brengen ze een nieuwe productie van Orfeo, geregisseerd door Michael Boyd en gedirigeerd door Christian Curnyn. De opera van Monteverdi wordt opgevoerd in een nieuwe Engelse vertaling van Don Paterson.

Grote namen

Aan grote namen geen gebrek in het nieuwe ROH-seizoen. Plácido Domingo komt twee keer voorbij: eerst als Francesco Foscari in I Due Foscari – een productie die ook in bioscopen wordt uitgezonden – en later als Giorgio Germont in La traviata, waar hij naast Ismael Jordi en Sonya Yoncheva zal staan.

Bryn Terfel als de Fliegende Holländer (foto: Clive Barda / Royal Opera House).
Bryn Terfel als de Fliegende Holländer (foto: Clive Barda / Royal Opera House).

Domingo komt in juli 2015 nogmaals terug, dan met zijn bekende competitie Operalia, dat voor het eerst in Londen wordt georganiseerd. De voorrondes vinden plaats in het Linbury Studio Theatre, de finale op het grote toneel van het operahuis.

Dirigent Marc Minkowski maakt zijn debuut in Londen met een nieuwe productie van Idomeneo, waarin hij samenwerkt met de eveneens debuterende regisseur Martin Kušej. Minkowski keert later terug voor La traviata.

Beroemde zangers als Rolando Villazón en Dorothea Röschmann en ‘rising star’ Julia Lezhneva staan in een reprise van Kasper Holtens Don Giovanni. Anna Netrebko maakt de annulering van haar optreden in Faust dit seizoen goed met een optreden als Mimì in La bohème en tenor Joseph Calleja komt ruim aan bod met optredens in diezelfde Bohème en verder in Un ballo in maschera.

Bryn Terfel, een vaste waarde in Londen, treedt op als Dulcamara in L’elisir d’amore en in de titelrol van Der fliegende Holländer. Verder maakt Simon Keenlyside, eveneens een vaste gast, zijn debuut als Rigoletto.

De nieuwe producties

Hieronder een overzicht van de nieuwe producties die het Royal Opera House in 2014/2015 brengt:

I Due Foscari (Verdi)
14 oktober t/m 2 november 2014
Dirigent: Antonio Pappano en Renato Balsadonna
Regisseur: Thaddeus Strassberger
Solisten: Plácido Domingo, Francesco Meli, Maria Agresta, e.a.

Idomeneo (Mozart)
3 t/m 24 november 2014
Dirigent: Marc Minkowski
Regisseur: Martin Kušej
Solisten: Matthew Polenzani, Franco Fagioli, Sophie Bevan, Malin Byström, e.a.

Un ballo in maschera (Verdi)
18 december 2014 t/m 17 januari 2015
Dirigent: Daniel Oren
Regisseur: Katharina Thoma
Solisten: Joseph Calleja, Liudmyla Monastyrska, Dmitri Hvorostovsky, Marianne Cornetti, e.a.

Orfeo (Monteverdi)
Roundhouse, Camden
13 t/m 24 januari 2015
Dirigent: Christian Curnyn
Regisseur: Michael Boyd
Solisten: Gyula Orendt, Susanna Hurrell, Mary Bevan, Rachel Kelly, e.a.

Andrea Chénier (Giordano)
20 januari t/m 6 februari 2015
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: David McVicar
Solisten: Jonas Kaufmann, Eva-Maria Westbroek, Željko Lučić, e.a.

Rise and Fall of the City of Mahagonny (Weill)
10 maart t/m 4 april 2015
Dirigent: Mark Wigglesworth
Regisseur: John Fulljames
Solisten: Anne Sofie von Otter, Peter Hoare, Willard W. White, Christine Rice, Kurt Streit, e.a.

Król Roger (Szymanowski)
1 t/m 19 mei 2015
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: Kasper Holten
Solisten: Mariusz Kwiecien, Saimir Pirgu, Georgia Jarman, e.a.

Guillaume Tell (Rossini)
29 juni t/m 17 juli 2015
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: Damiano Michieletto
Solisten: Gerald Finley, John Osborn, Malin Byström, Sofia Fomina, e.a.

Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House. Lees verder ook het artikel over het bioscoopprogramma van het ROH.

Hieronder de trailer van het nieuwe seizoen:

Vorig artikel

Bioscoopprogramma Royal Opera dijt uit

Volgend artikel

Nieuwe bijdrage aan eerherstel Moniuszko

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.