Operarecensie

Nieuwe bijdrage aan eerherstel Moniuszko

Stanisław Moniuszko. Eens was hij een groot en bekend componist, nu staat hij in de marge. Maar langzamerhand begint zijn werk weer onder de aandacht te komen, met een paar opnamen tot gevolg. De nieuwste: een selectie van zijn ouvertures, knap uitgevoerd door het Warshaw Philharmonic Orchestra.

Moniuszko 2 Het leven van een operacomponist gaat niet over rozen. Het ene moment ben je wereldberoemd, het andere moment raak je buiten je landsgrenzen totaal vergeten. Heb je geluk, dan word je een jaar of honderd later herontdekt. Maar Stanisław Moniuszko (1819-1872) zit nog steeds op de erkenning te wachten die hij ruimschoots verdient.

Een fanatieke operaliefhebber kent waarschijnlijk zijn Halka, al is het maar van naam. En wellicht dat ook Straszny Dwór sommigen bekend voorkomt. Maar verder? En dan te bedenken dat hij één van de grootste Poolse componisten was.

Moniuszko was nationalistisch, dat wel, maar wie was dat niet in de roerige jaren na de Franse revolutie? Zeker als je bedenkt dat Polen toen niet eens bestond, opgeslokt en verdeeld door – en tussen – de Russen, Pruisen en Oostenrijkers.

Moniuszko’s muziek is onmiskenbaar Pools en kon dan ook geen genade vinden in de ogen van Russische bezetter. Straszny Dwór werd in 1865 verboden. Te nationalistisch. Zijn begrafenis (Moniuszko stierf in 1872 aan een hartinfarct) werd niettemin een nationale manifestatie.

Op zijn naam staan meer dan twintig opera’s, plus ettelijke operettes en cantates. En werkelijk goddelijke liederen, allemaal verzameld in twaalf bundels onder de naam Śpiewnik Domowy (‘huiselijke liederenbundel’).

Mocht u geïnteresseerd zijn in deze prachtige liederen, dan kan ik u de opname van Teresa Żylis-Gara op Rodolphe (RPC 32424) aanbevelen. Hopelijk is het nog in de handel. Ook prachtig: een opname op Polskie Nagrania (PNCD 349), met Wiesław Ochman, Andrzej Hiolski en Bernard Ładysz.

Dirigent Antoni Wit heeft zich met zijn Warsaw Philharmonic over een paar van Moniuszko’s ouvertures ontfermd. Het is een schitterende cd geworden, vol verrassende, sprankelende en meeslepende muziek, die behalve Pools soms ook zeer Straussiaans klinkt. En ook Von Weber is niet ver weg. Prachtig!

Hieronder de trailer van de cd:

Vorig artikel

ROH kiest voor uitersten in 2014/2015

Volgend artikel

Seizoen Theater an der Wien 2014/2015

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski