Binnenkort

‘Ondersteboven’ thema Grachtenfestival 2014

Het Grachtenfestival geeft van 15 tot en met 24 augustus onder het thema ‘Ondersteboven’ 250 uitvoeringen op ruim 90 locaties in Amsterdam. Dat maakte het festijn vandaag bekend. Op vocaal gebied zijn er vele concerten en voorstellingen te beleven. Hieronder een overzicht.

Het Grachtenfestival kiest ook dit jaar voor de meest uiteenlopende locaties voor zijn concerten (foto: Ronald Knapp).
Het Grachtenfestival kiest ook dit jaar voor de meest uiteenlopende locaties voor zijn concerten (foto: Ronald Knapp).

Het Grachtenfestival presenteert in augustus zijn zeventiende editie. Het programma telt klassieke muziek en jazz, uitgevoerd op zeer uiteenlopende locaties, van de nog niet toegankelijke fiets- en voetgangerstunnel onder station Amsterdam Centraal tot voormalige schuilkerken en een metrostation.

Vanwege Amsterdam World Jazz City 2014 krijgt het jazzgenre extra aandacht dit jaar, met optredens van onder meer Windkracht 7 en The Fresh Cuts en de serie ‘Late Night Classics meets…’, waarin jazz en klassiek ondersteboven worden gekeerd.

Als één van de hoogtepunten uit de editie van dit jaar noemt het festival de serie ‘Meesterlijk!’ in de wintertuin van NH Grand Hotel Krasnapolsky. In die serie worden jonge meesters gekoppeld aan doorgewinterde meesters. In totaal zijn er vier concerten. Sopraan Judith van Wanroij geeft op 18 augustus de aftrap met pianist Willem Brons.

Op het gebied van opera, muziektheater en vocale concerten heeft het Grachtenfestival veel in petto. Hieronder een selectie van Place de l’Opera:

Koninginnesoep
Een kinderopera van Opera Dolleboelia, zanger en acteur Ron Vervuurt en sopraan Evelien Asberg, op muziek van Mozart, Verdi en Humperdinck.
Locatie: Buikslotermeerplein, Bijlmerplein, Krugerplein, Erasmuspark
16 t/m 24 augustus 2014

Così fan tutte (W.A. Mozart)
Productie van het Operafront van regisseur Lotte de Beer, uitgevoerd onder leiding van Antony Hermus en met zangers als Florieke Beelen, Louise Kwong en Tuomos Pursio.
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
16 t/m 20 augustus 2014

Camiel Boomsma speelt Wagner
De jonge pianist Boomsma speelt pianotranscripties van een aantal Wagner-opera’s, waaronder Der Ring des Nibelungen, Parsifal en Tristan und Isolde.
Locatie: Het Staetshuys
17 augustus 2014 (twee concerten)

Maartje Rammeloo en Marta Liébana
De sopraan en de pianiste brengen in een concert een hommage aan de drie grootste sopranen afkomstig uit ‘down under’: Nellie Melba, Joan Sutherland en Kiri te Kanawa.
Locatie: Waalse Kerk
18 augustus 2014

Judith van Wanroij en Willem Brons
De sopraan en de pianist openen de serie ‘Meesterlijk!’ met een liedrecital met muziek van Barber, Grieg en Schubert.
Locatie: Krasnapolsky
18 augustus 2014

Foodlifecrisis
Na een rondvaart door de haven van Amsterdam wordt bij de Bonte Zwaan de voorstelling Foodlifecrisis opgevoerd, op muziek van Morris Kliphuis, op tekst en in een regie van Dagmar Slagmolen en met sopraan Nora Fischer in de solorol.
Locatie: Bonte Zwaan
19 t/m 22 augustus 2014

Porgy and Bess (G. Gershwin)
De jonge zangers van Studio32 brengen een pocketversie van Gershwins opera Porgy and Bess, begeleid door Bert van den Brink op de piano.
Locatie: Waldorf Astoria Amsterdam
19 augustus 2014 (twee voorstellingen)

Candide (L. Bernstein)
De Nederlandse Reisopera brengt een pocketversie van Bernsteins opera. De bewerking is van Xander Straat en Wouter Padberg, de vertaling van Willem Wilmink en de zang komt uit de monden van Jan Willem Schaafsma, Maartje Rammeloo, Ruth Willemse, Leon van Liere en Daniël Hermán Mostert.
Locatie: Hilton Amsterdam
19 en 21 augustus 2014

Vom Fischer und seiner Frau (O. Schoeck)
Stichting Opera op Zak, Museum Van Loon en het Grachtenfestival brengen deze bijzondere opera van de Zwitserse componist Othmar Schoeck in een regie van Elsina Jansen, met Ivo Meinen als dirigent en Erik Slik, Hrafnhildur Árnadóttir en Sven Wevens als zangers. Een klein ensemble begeleidt.
Locatie: Museum Van Loon.
20 t/m 24 augustus 2014

Anna Traub en David Bollen
De mezzosopraan en de pianist geven een recital met liederen van Wagner en Mahler.
Locatie: 252
22 augustus 2014

Frutta Fresca Backstage
Een kijkje achter de schermen bij de Performing Opera Summer School.
Locatie: Hilton Amsterdam
23 augustus 2014

Suor Angelica (G. Puccini)
De Hojotoho Operastudio van Wiebke Göetjes voert de eenakter van Puccini op, met Gilbert den Broeder achter de piano.
Locatie: Erasmuspark
24 augustus 2014

Grachtenfestival Coacht: Frutta Fresca
Jonge operatalenten die hebben deelgenomen aan de Performing Opera Summer School geven samen een optreden met hoogtepunten uit opera’s van alle tijden en uit alle windstreken.
Locatie: Erasmuspark
24 augustus 2014

Zie voor de volledige programmering de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Kozelj valt in tijdens Hofvijverconcert

Volgend artikel

Rome van Philip Glass aan het IJ

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.