BinnenkortNieuws

18e Delft Chamber Music Festival van start

Op vrijdag 25 juli gaat het 18e Delft Chamber Music Festival (DCMF) van start. Artistiek leider Liza Ferschtman bedacht als thema voor dit jaar: ‘Ik zie, ik zie’. Naast muzikale vrienden die een instrument bespelen heeft ze ook vocalisten uitgenodigd. Dit jaar onder anderen Helena Rasker, André Morsch en het Nederlands Kamerkoor.

Delft Chamber Music Festival 2014‘Ik zie, ik zie’ slaat letterlijk op wat mensen in elkaar herkennen, maar de titel verwijst ook naar bespiegeling en reflectie. Ferschtman heeft lang gewerkt aan de samenstelling van het programma, waarin ze het thema wilde vertalen naar de muziek.

Het thema komt in alle onderdelen van het programma terug en krijgt een heel letterlijke vorm tijdens het Vis-à-vis-concert op 30 juli. Gedurende dat concert in het voormalig legermuseum van Delft zitten mensen uit het publiek recht voor de musici, zodat er echte interactie kan plaatsinden.

Veel concerten vinden plaats in de bekende Van der Mandelezaal in museum Het Prinsenhof in Delft, maar af en toe wijkt het festival uit naar de regio, of naar een andere locatie in de buurt. Een concert waarin de moderne muziek van Luigi Nono de confrontatie aangaat met de oude muziek van Giovanni Gabrieli wordt gehouden in de Oude Kerk van Delft. Aan dat concert wordt meegewerkt door het Nederlands Kamerkoor.

Voor het festival nodigt Liza Ferschtman vrienden van over de hele wereld uit. Dit jaar zijn dat musici als violiste Vilde Frang, celliste Quirine Viersen en de Amerikaanse altvioliste Jennifer Stumm. Vocale bijdragen tijdens het festival komen van onder anderen de alt Helena Rasker – ze was er vorig jaar ook bij – het Nederlands Kamerkoor en bariton André Morsch.

De programmaonderdelen met vocale elementen zijn:

Beeld en spiegelbeeld
zaterdag 26 juli om 20.15 uur
Bariton André Morsch zingt de cyclus Le travail du peintre van Francis Poulenc, op teksten van de dichter Paul Eluard.

De onbereikbare verte, dichtbij
donderdag 31 juli om 20.15 uur
Van Luigi Nono wordt La Lontananza Nostalgica Utopica Futura uitgevoerd, gevolgd door motetten en madrigalen van Giovanni Gabrieli, door het Nederlands Kamerkoor.

Encore! – Openluchtconcert op de Markt
vrijdag 1 augustus om 20.30 uur
Hoogtepunten uit het operarepertoire, waarin drama, jaloezie, verdriet, vreugde en liefde de hoofdrollen spelen. Met medewerking van mezzosopraan Karin Strobos en bariton Martijn Cornet. Ze brengen aria’s en duetten uit driehonderd jaar operageschiedenis.

Dialoog en monoloog
zondag 3 augustus om 14.15 uur
Tijdens een programma vol dialogen, met onder meer Gesprek van Andriessen en Padding, zingt alt Helena Rasker de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner.

Het Delft Chamber Music Festival wordt gehouden in het centrum van Delft. Zie voor meer informatie de website van het festival.

Vorig artikel

Het lied als kompas voor Mahlers oeuvre

Volgend artikel

Johannette Zomer coacht jong talent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.